Zakenpartners Alexandre Van Damme slaan nieuwe miljardenslag

Pret A Manger telt wereldwijd zowat 500 vestigingen. In ons land is het merk niet aanwezig.

De Britse sandwichketen Pret A Manger wordt overgenomen door JAB Holdings, de Luxemburgse groep die nauwe banden heeft met de Belgische biertycoon Alexandre Van Damme.

Pret A Manger, de lunchketen die in 1986 in Londen zijn eerste winkel opende en intussen 530 vestigingen heeft in de hele wereld, zou volgens Financial Times voor 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro) over de toonbank gaan, inclusief de schulden. Overnemer JAB heeft de deal intussen bevestigd, maar noemt geen bedragen. JAB is al een tijdje bezig met een stevig overnameoffensief in de koffiesector en groeide uit tot een stevige rivaal voor Nescafé-moeder Nestlé. 

Het is de tweede keer in tien jaar dat Pret A Manger van eigenaar verandert. De huidige eigenaar en verkoper, de private-equitygroep Bridgepoint, kocht de keten in 2008 voor 500 miljoen euro. Bridgepoint heeft een beursgang van het bedrijf overwogen, maar besliste dat er meer te rapen valt met een onderhandse verkoop.

Pret A Manger haalde vorig jaar een omzet van 879 miljoen pond (1,01 miljard euro). De brutobedrijfswinst (ebitda) bedroeg in 2016 93,2 miljoen pond (107 miljoen euro). Recentere winstcijfers zijn niet publiek. Het bedrijf zou volgens FT van de hand gaan voor ruwweg 15 keer de bedrijfswinst (ebit).

Koffie

De koper, JAB, is de vermogensvennootschap van de Duitse miljardairsfamilie Reimann. De groep bouwde de voorbije jaren vooral grote belangen uit in de koffiebusiness. Met merken als Kenco en Douwe Egberts, de koffieketens Peet’s en Espresso House en de Amerikaanse koffieautomaten van Keurig heeft JAB zich ontpopt tot de eerste uitdager van de Nescafé-merken van de Zwitserse reus Nestlé .

Die laatste zat intussen ook niet stil. In reactie op de opmars van JAB hoestten de Zwitsers onlangs ruim 7 miljard dollar op om producten van de Amerikaanse koffieketen Starbucks op de markt te mogen brengen. Nestlé kocht vorig jaar ook de meerderheid van de chique koffieketen Blue Bottle Coffee.

Maar koffie is bijlange niet de enige interesse van de Reimanns. JAB heeft ook een belang van 8 procent in de consumentengoederenreus Reckitt Benckiser, en controleert de Amerikaanse Coty-groep, die onder meer de parfums van Calvin Klein en David Beckham in huis heeft. Andere luxemerken in de portefeuille zijn Jimmy Choo, Bally en Belstaff. Begin dit jaar dook JAB ook op als koper van de frisdrankenfabrikant Dr Pepper Snapple voor 18,7 miljard dollar.

AB InBev

Het beheer van JAB is in handen van drie senior partners: Peter Harf, Bart Becht en Olivier Goudet. De eerste is de voormalige voorzitter van de bierreus AB InBev , de laatste de huidige voorzitter. Er bestaan dan ook nauwe banden tussen JAB en de familie Van Damme, die AB InBev controleert.

Zo maakten de Van Dammes deel uit van het consortium dat de koffiegroep Douwe Egberts eind 2013 van de beurs haalde, onder leiding van JAB. Het is niet bekend hoe groot hun belang in de koffiegroep vandaag is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud