101e Ronde van Frankrijk doet Ieper aan

Tour de France-directeur Christian Prudhomme stelt het parcours van 2014 voor - Foto Reuters ©REUTERS

De Ronde van Frankrijk start volgend jaar in Engeland, waar drie ritten op het programma staan, en doet ook ons land aan: de vijfde rit vertrekt in Ieper. Vlaams minister-president Kris Peeters spreekt van 'een mooi eerbetoon voor de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog'.

Het parcours van de 101e 'Tour de France' werd woensdag voorgesteld in het Palais des Congrès in Parijs.' La Grande Boucle' 2014 begint op zaterdag 5 juli in het Engelse Leeds. Na drie dagen over het Kanaal trekt het peloton naar het Franse vasteland.

Op woensdag 9 juli wordt, in het kader van de vieringen rond honderd jaar Wereldoorlog I, de start van de vijfde rit gegeven in Ieper. Die etappe voert de renners over enkele kasseistroken van Parijs-Roubaix richting finish in Arenberg Porte-du-Hainaut.

Vlaams minister-president Kris Peeters is tevreden over de passage van de koers in Vlaanderen. 'Deze etappe in Ieper zal Vlaanderen niet alleen op de kaart plaatsen met de herdenkingstrajecten rond 100 jaar Groote Oorlog, maar zal ook bijdragen aan het positief imago van Vlaanderen als uitmuntende fiets- en wielerregio, waar wielrennen leeft in alle geledingen van het volk.' 

Vervolgens gaat het naar de Champagnestreek, waar tijdens WO I talrijke veldslagen werden uitgevochten. Pas in de tiende etappe, op 14 juli, wordt er met een aankomst op La Planche des Belles Filles voor het eerst echt geklommen. Op die Vogezencol won uittredend Tourwinnaar Chris Froome in 2012 al een etappe. Dinsdag 15 juli staat de eerste rustdag op het programma. Daarna volgen al snel de Alpen met aankomsten bergop in Chamrousse en Risoul.

Op maandag 21 juli, op de Belgische nationale feestdag, is een tweede en laatste rustdag ingelast. Die moet de renners voorbereiden op de Pyreneeën. Daar wachten onder meer finishes in Pla d'Adet en Hautacam. Op de voorlaatste dag is de enige tijdrit uit deze Tour ingepland, van Bergerac naar Périgeux over 54 km. De 21e en laatste etappe voert de renners traditioneel naar de Champs-Elysées in Parijs. Daar kennen we op zondag 27 juli 2014 de opvolger van Chris Froome.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud