Aanpak fiscaal gunstregime onthoofdt topsport

Een wielerteam als Lotto-Soudal is in zijn voortbestaan bedreigd als het mes in de voordelen gaat, zegt Dries Smets, makelaar van de wielertoppers Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. ©BELGA

In de Belgische sportwereld groeit het verzet tegen de geplande hervorming van het fiscale en sociale gunstregime voor profclubs en -sporters. Die inperking heeft trouwens ook een zware impact op festival- en eventsector.

De aanpak van de gunstregimes ligt op tafel sinds Operatie Zero, het gerechtelijk onderzoek in het Belgisch voetbal. De misstanden ontlokten in de Dorps- en de Wetstraat verbolgen reacties over de voordelen voor de vetbetaalde voetbalsterren in België, volgens CD&V-Kamerlid Roel Deseyn de voorbije tien jaar bijna 1 miljard euro.

Het gemiddelde loon van de profvoetballer ligt boven 300.000 euro, waardoor er een politieke consensus is om het mes te zetten in het gunstregime.

Gaspedaal indrukken

Een groep parlementairen drukt het gaspedaal in. ‘Met een regering in lopende zaken is dit een ideaal dossier om goed te keuren via een meerderheid in het parlement, nog voor de verkiezingen in mei’, zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD).

Door de heisa over het voetbal wordt weleens vergeten dat de regels van toepassing zijn voor alle profsporters in loondienst en alle clubs. Nu de eerste politieke voorstellen circuleren, groeit bij andere, minder kapitaalkrachtige sporttakken het besef over de mogelijke gevolgen.

De vrees is dat een ‘toxische cocktail van publieke verontwaardiging over het royale stelsel voor toppers die miljoenen verdienen en aankomende verkiezingen’ tot ondoordachte ingrepen leidt.

De Belgische sport beseft niet goed wat op haar afkomt.
Dries Smets
makelaar topwielrenners

Volgens Dries Smets, makelaar van de wielertoppers Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, is een wielerteam als Lotto-Soudal in zijn voortbestaan bedreigd als het mes in de voordelen gaat. ‘We spreken over miljoenen extra kosten op de lonen bij een bedrijf met een jaarlijks budget rond 12 miljoen euro.’ Ook kleinere sporten als basket, volley en hockey, waar de inkomsten een fractie van het voetbal bedragen, komen dan in moeilijkheden. ‘De Belgische sport beseft niet goed wat op haar afkomt’, zegt Smets.

Minder bekend is dat er eveneens gevolgen zijn voor de festival- en de entertainmentindustrie. De bedoeling is ook het belastingtarief op te trekken voor buitenlandse topsporters die inkomsten halen uit tornooien of wedstrijden in ons land. ‘Buitenlandse topsporters zitten fiscaal wettelijk in dezelfde categorie als podiumkunstenaars’, zegt Daan Buylaert, fiscaal advocaat bij het kantoor Tiberghien. ‘Het gevolg is dat een top-dj op Tomorrowland of een artiest op Rock Werchter ook duurder wordt, net als een buitenlandse topsporter op de Memorial Van Damme.’ 

Voorbeelden gunstregime

Een club als Racing Genk mag 80 procent van de bedrijfsvoorheffing die ze op het loon van bijvoorbeeld Leandro Trossard moet betalen voor zichzelf houden. ©Photo News
  Belgische toprenners  betalen net als topvoetballers een vast tarief van 868 euro socialezekerheidsbijdrage, ongeacht hoeveel ze verdienen. De bedoeling is het mes te zetten in de korting of ze af te schaffen. Dat confronteert relatief veel kleinere sporten dan het voetbal - veel minder grootverdieners en inkomsten - met miljoenen aan  extra lasten en maakt de verleiding van buitenlandse topteams voor jonge renners groter.

Een club als Racing Genk mag  80 procent van de bedrijfsvoorheffing die ze op het loon van bijvoorbeeld Leandro Trossard moet betalen voor zichzelf houden. Omdat Trossard jonger is dan 26, hoeft Genk daar niets tegenover zetten. Bij spelers ouder dan 26, bijvoorbeeld spelmaker Alejandro Pozuelo, is de voorwaarde wel dat Genk de helft van het ingehouden bedrag spendeert aan loon voor opleiders en talenten onder 23. Er is sprake van die bestedingsplicht in het jeugdvoetbal nog op te trekken. Het gevaar is dat minder rijke clubs en sporten hun inkomsten naar de jeugd zien vloeien, terwijl ze nu al moeilijk uit de kosten komen.

Belgische organisatoren van  festivals en sportevents zoals de  Memorial Van Damme betalen nu 18 procent op de inkomsten uit start- en winstpremies van buitenlandse sterren. Die mogen wel niet meer dan 30 dagen activiteiten hebben in ons land. Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) wil dat optrekken tot 33 procent, waardoor artiesten een pak duurder wordt voor Rock Werchter of  Pukkelpop.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect