Advertentie
Advertentie
analyse

Amerikanen leggen hand op kwart Club Brugge

Club Brugge wordt met de inbreng op 215 miljoen euro gewaardeerd. Dat is minder dan bij de mislukte beursgang eerder dit jaar. ©BELGA

Het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital pompt 50 miljoen euro in landskampioen Club Brugge, een opmerkelijk instap na een afgeblazen beursgang. De operatie waardeert Club op 215 miljoen euro.

Het investeringsfonds Orkila Capital uit Lower Manhattan in New York neemt voor 30 miljoen euro bestaande aandelen over van het investeringsvehikel Grizzly Sports rond Club-preses Bart Verhaeghe. Dat bedrijf, waarachter ook de CEO Vincent Mannaert en de bestuurders Jan Boone en Peter Vanhecke schuilgaan, had tot nu ruim 94 procent van de West-Vlaamse topclub. Daarnaast doet Orkila - opgericht door de Amerikaanse discrete investeerder Jesse Du Bey (45) - een cash- injectie van 20 miljoen euro. Die kan Club investeren in de uitbouw van het team. Het zou niet de bedoeling zijn die centen puur en alleen te investeren in inkomende transfers.

In België zijn KV Oostende en Waasland-Beveren al in Amerikaanse handen.

Dat brengt de totale investering op 50 miljoen euro. De Amerikanen verwerven in totaal 23,26 procent van Club. Grizzly Sports rond Verhaeghe en co. ziet zijn belang verwateren naar 71,9 procent. Verhaeghe en co. behouden wel de volledige operationele controle.

Club Brugge wordt met de inbreng op 215 miljoen euro gewaardeerd. Dat is minder dan bij de mislukte beursgang eerder dit jaar, toen Verhaeghe en co. hun belang tot minimaal 66 procent wilden laten zakken.

De prospectus bij de geplande beursgang waardeerde Club Brugge op maximaal 258 miljoen euro. Dat was een pak minder dan de ‘minstens 400 miljoen’ die eerst naar buiten werd gebracht door personen betrokken bij het dossier. Die prijs werd als erg hoog omschreven en waardeerde Club duurder dan een bekende ploeg als het Nederlandse Ajax. Die beursgenoteerde club is vandaag 275 miljoen euro waard.

Extra vuurkracht

De transactie geeft Club extra vuurkracht. De club werkt aan een project rond de bouw van een nieuw stadion. Daarnaast kunnen de eigenaars een deel van hun belang cashen, wat ook het doel was bij de mislukte beursgang. Verhaeghe bezat tot voor de Amerikaanse instap ruim 70 procent van Club, Mannaert 17,5 en Boone 3,3 procent.

De kans is reëel dat de hele operatie en roadshow rond de beursgang - met zakenbankiers die investeerders warm probeerden te maken voor Club - de Amerikanen op het spoor van de landskampioen brachten.

Club is de eerste Belgische topclub die deels in buitenlandse handen valt. Daardoor zijn 10 van 18 profclubs die volgend jaar in eerste klasse uitkomen, deels of volledig in buitenlandse handen. Een belangrijke verklaring daarvoor is dat het Belgische voetbal een fiscaal en sociaal belastingparadijs met weinig regels is. De kleinere clubs zijn interessant om buitenlandse voetballers - de verplichte minimum- lonen voor spelers van buiten de EU zijn erg laag - in het uitstalraam te zetten en na goede prestaties met winst door te verkopen.

Bij Club is de instap van een totaal andere orde. Het is veel meer een win-win voor beide partijen. De Amerikanen vinden met Club een populair merk, een love brand zoals dat in marketingtermen heet. Dat betekent dat de fan of de consument een hechtere band heeft met het merk dan bij een pure handelstransactie tussen koper en verkoper. Uit de investeringsportefeuille van Orkila blijkt dat het fonds erg inzet op consumentenmerken.

Knowhow

Omgekeerd lonkt Club naar de knowhow die Orkila heeft in het structureren van bedrijven. Nog interessanter zijn de links naar de bedrijven waarin Orkila investeert, een mix van technologie, sport entertainment en retail. Die zijn allemaal relevant voor de ontwikkeling van een moderne voetbalclub, die ook een online en fysiek reclamebureau en een media- en eventbedrijf moet zijn. Orkila kan helpen de niet puur voetbalgerelateerde inkomsten van Club te boosten. Tv-geld en transfers zijn grote cashstromen van clubs, maar ze zijn bij schommelende prestaties ook volatiel. Dat maakt clubs kwetsbaar.

Het is op het eerste gezicht verrassend dat Orkila bij een club buiten de G5 (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk) uitkomt. Maar investeren in Club is goedkoper dan in een G5-club, waar een (vaak niet-markconform) veelvoud betaald moet worden voor een overname. Bovendien is Club financieel een pak stabieler dan veel clubs uit grote competities waar hoge lonen geregeld tot monsterverliezen leiden. Club is al jaren winstgevend, met in het seizoen 2019-2020 een recordwinst van 24,5 miljoen euro op 137,2 miljoen omzet.

Dat het kapitaal uit de VS komt, is geen verrassing. De jongste jaren was er een run van Amerikaanse investeerders - gelokt door het grote potentieel van commer- cialisering en transferwinsten in het voetbal - op Europese clubs. In België zijn KV Oostende en Waasland-Beveren in Amerikaanse handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud