Belgische wordt CEO bij Engelse traditieclub Sheffield Wednesday

Sheffield Wednesday staat in de Engelse tweede klasse op een troosteloze 16de plek op 24 ploegen. ©Photo News

De Belgische advocate Katrien Meire heeft op de dag van haar ontslag bij de Engelse voetbalclub Charlton Athletic een contract getekend als nieuwe CEO van Sheffield Wednesday.

Nu Roland Duchâtelet besloten heeft al zijn voetbalclubs te verkopen, stapte zijn protégé Katrien Meire vorige week op als CEO bij de Engelse derdeklasser Charlton Athletic in Zuid-Londen. Daarvan is Duchâtelet nu nog eigenaar, maar de gesprekken met kandidaat-overnemers lopen volop.

Katrien Meire. ©GUY CORBISHLEY_BELGAPLUS

Op de dag dat haar ontslag ingaat - 1 januari - komt er een opmerkelijke promotie naar tweedeklasser en rasechte Engelse traditieclub. Meire wordt de nieuwe zakelijke baas van Sheffield Wednesday, kondigt de club aan op haar website. 

'Dit is een massieve uitdaging bij een massieve club', zegt Meire over haar nieuwe job. Dat ze zo snel een nieuwe baan vond, is opmerkelijk, maar ook geen totale verrassing. Bij Charlton - waar ze na de overname door Duchâtelet in 2014 CEO werd - lag zowel Meire als de nieuwe eigenaar bijna continu onder vuur van de fans. Zeker na de degradatie naar derde klasse - terwijl Duchâtelet de Premier League beoogde - regende het protesten. Actiegroepen, waaronder Coalition Against Roland Duchâtelet (CARD), zakten zelfs af naar Sint-Truiden om te betogen tegen de Vlaamse ondernemer. Onder het bewind van Meire wisselde de club op vier jaar liefst acht keer van coach.

Professionals

Maar binnen de bestuurskamers van het Engelse voetbal wordt er enigszins anders tegenaan gekeken. In het Engelse voetbal wordt ze als één van de weinige vrouwen - ook Chelsea heeft met Marina Granovskaia ook een vrouwelijke directeur - opgemerkt. Bovendien kampt het Engelse voetbal - een miljardenbusiness - nog altijd met een tekort aan professionals met kennis van financiën en een nette, moderne manier van zakendoen. Ze heeft ook een zitje in het uitvoerend comité van de Engelse voetbalbond, al moet die functie niet overschat worden. Ze is één van 92 leden. Bovendien worden in het Engels voetbal de lakens uitgedeeld door de Premier League, de professionele koepel boven eerste klasse die opereert als een bedrijf. 

Meire stapte in het voetbal toen ze Duchâtelet als advocate advies gaf over het tv-contract bij voetbalclub Sint-Truiden, die hij recent verkocht. Ze werkte ook voor de Belgische topclub Standard toen Duchâtelet er de plak zwaaide. Meire heeft een verleden bij advocatenkantoor Baker&McKenzie, waar ze op fusies en overnames werkte.

Bij 'The Owls' treft Katrien Meire een vergelijkbare professionele context als bij haar vorige werkgever. Sheffield Wednesday - met gewezen Rode Duivels Gilles De Bilde en Marc Degryse als oud-spelers- is een razend ambitieuze club op de sukkel. De Thaise eigenaar Dejphon Chansiri - sterke man van de grootste tonijnproducent ter wereld - kocht de club in 2015 voor 42 miljoen euro. Hij sprak de ambitie uit om twee jaar later te promoveren naar de Premier League, waar honderden miljoenen te verdienen zijn aan sponsordeals en tv-rechten. De club haalde bijna de doelstelling: Sheffielde sneuvelde vorig jaar in de halve finale van de play-offs tegen Huddersfield Town, dat later de promotie naar eerste kon afdwingen. Halfweg dit seizoen staat de club troosteloos 16de op 24 clubs. Op kerstavond zag het ook zijn Portugese coach vertrekken naar eersteklasser Swansea.

Hillsborough drama

Katrien Meire moet de club nu uit het slop helpen trekken. Wat het extra lastig maakt, is dat Sheffield Wednesday pal in een regio ligt waar het wemelt van de grote en traditieclubs, zoals de twee Manchesters, Liverpool, Everton en Leeds. Daarnaast moet het in eigen stad concurreren met Sheffield United.

Sheffield Wednesday is ook verbonden met één van de grootste drama's ooit in het Europese voetbal. In het Hillsborough-stadion van Sheffield Wednesday stonden in 1989 Liverpool en Nottingham Forest tegenover elkaar voor de halve finale van de Engelse beker. In het tumult dat ontstond toen een overbevolkte tribune het begaf, lieten 96 Liverpool-fans het leven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content