Brussel geen speelstad voor EK 2020

©BELGA

De Europese voetbalbond UEFA schrapt Brussel als speelstad voor het EK voetbal in 2020.

Het geplande Eurostadion op parking C van de Heizel krijgt geen uitstel van executie. Door de blijvende onzekerheid over de bouw van het stadion schrapt de Europese voetbalbond UEFA Brussel als een van 13 speelsteden voor het EK voetbal in 2020.

De openingsmatch van het EK - waar Brussel kandidaat voor was - verhuist naar het Olympisch stadion in Rome. Het Wembleystadion in Londen krijgt drie groepswedstrijden en een achtste finale die in Brussel hadden moeten doorgaan. Wembley had al de halve finales en de finale, waardoor er nu zeven matchen van het EK gespeeld worden.

De speelsteden

Het EK 2020 wordt het allereerste EK voetbal dat in 12 steden over heel Europa doorgaat. Voor de groepsfase worden de matchen als volgt verdeeld.

Groep A: Rome en Bakoe

Groep B: Amsterdam en Boekarest

Groep C: Sint-Petersburg en Kopenhagen

Groep D: Londen en Glasgow

Groep E: Bilbao en Dublin

Groep F: Munchen en Boedapest

'Door het falen van het Eurostadion-dossier voldoet Brussel niet aan de voorwaarden die de UEFA heeft opgelegd', aldus voorzitter Aleksander Ceferin op een persconferentie. België had nog enkele weken uitstel gevraagd, omdat het pas zekerheid heeft over een bouwvergunning eind januari. Ceferin: 'Het risico was te groot om te wachten. We weten niet of Brussel het stadion kan bouwen.'

'Ze kunnen ons nog altijd niet de nodige documenten voorleggen. Ze hadden tijd tot vandaag, maar we kregen een brief dat ze uitstel vroegen tot 31 januari. Brussel heeft een probleem om het stadion op tijd af te krijgen, maar wij hebben een nog groter probleem als het er uiteindelijk niet komt.'

Blamage

Het verlies van het EK is een blamage voor Brussel. België staat te kijk als het land dat niet eens een stadion op tijd klaar kan krijgen. Premier Charles Michel (MR) voelde de bui hangen, en veegde deze week binnenskamers zijn partijgenoot en Brussels schepen Alain Courtois de mantel uit. Courtois - samen met Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) de trekker van het Brusselse project op Vlaams grondgebied - 'verprutste' het dossier volgens Michel als de eerste de beste amateur.

De eerste plannen voor het Eurostadion kwamen vier jaar geleden op tafel. Maar het project - een stadion met 60.000 zitjes en een commercieel complex - reed zich hopeloos vast in een jungle van procedures en een communautaire vaudeville. Parking C is eigendom van Brussel, maar ligt in Grimbergen op Vlaams grondgebied.

Rode Duivels

Met het verlies van het EK lijkt de realisatie van het Eurostadion ver weg. Het verloor al veel draagvlak omdat zowel de Rode Duivels als de voetbalclub Anderlecht zich terugtrokken en niet langer van het Eurostadion hun thuisbasis wilden maken. Nu wordt een nieuwe bodem onder het project weggeslagen.

Projectontwikkelaar Ghelamco heeft al laten weten dat het verlies van het EK niets verandert. Het bedrijf wil de bouwplannen voortzetten, ongeacht het EK. Ghelamco-topman Paul Gheysens heeft een bod uitgebracht op Anderlecht, dat te koop staat. Als eigenaar van Anderlecht hoopt hij zijn Brusselse stadionproject drijvende te houden.

Internationaal imago

De Belgische politiek en sportwereld reageert diep ontgoocheld. 'Het internationale imago van ons land krijgt een enorme dreun. We lopen bovendien 100 à 120 miljoen euro inkomsten voor hotels, transport en toerisme mis', zegt Alain Courtois, de voorzitter van het Brusselse organisatiecomité. 'Gelukkig is er nog de Tour-start in Brussel in 2019. Wij hebben er nog alle vertrouwen in dat de Vlaamse regering eind januari de omgevingsvergunning aflevert, zodat in Brussel een van de meest moderne voetbalstadions in Europa kan worden ontwikkeld.'

'Wij hebben er tot op het laatste moment alles aan gedaan om bij de UEFA nog uitstel te bekomen. Maar dit betekent niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadion. We hebben nood aan een nieuw stadion in Brussel en hopen dat de bevoegde ministers de vergunning toekennen, zodat eindelijk een stadion van de 21ste eeuw gebouwd kan worden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect