Advertentie

Coucke plukt Anderlecht voor ieders neus weg

Marc Coucke. ©Photo News

Een verrassing van formaat. De surprise du chef. De overname van RSC Anderlecht door Marc Coucke deed gisteren iedereen opkijken, ook binnen de club.

De jongste weken gonsde het van de geruchten, maar behalve een heel beperkte kring rond Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck had niemand in de gaten dat de ex-eigenaar van Omega Pharma met het dossier bezig was.

Coucke haalde het van drie concurrenten, wier namen de afgelopen weken veelvuldig vielen: Paul Gheysens (Ghelamco), Johan Beerlandt (ex-CEO van Besix) met de Egyptische familie Sawiris, en een consortium rond Wouter Vandenhaute (Woestijnvis).

Het bod van Coucke zou Anderlecht, schulden incluis, waarderen op ongeveer 100 miljoen euro. Couckes prijs ligt naar verluidt hoger dan die van de groep-Vandenhaute, maar lager dan die van Ghelamco. De bestuurstop van de Brusselse club gaat nu exclusieve onderhandelingen aanknopen met de Vlaamse ondernemer, waarbij ook de naam van Jan Peeters, Couckes voormalige nummer twee bij Omega Pharma, valt. Het is de bedoeling de gesprekken voor het jaareinde af te ronden.

Coucke mikt op 70 à 75 procent van de aandelen van Anderlecht. De rest zou in handen blijven van bestaande aandeelhouders. Wie zijn aandelen behoudt, is nog niet duidelijk, stelt een bron dicht bij de club. Alexandre Van Damme, een van de belangrijkste aandeelhouders van de bierreus AB InBev, zou in de nieuwe constellatie bereid zijn in het kapitaal te blijven. In de wandelgangen is er ook sprake van Michaël Verschueren, de zoon van voormalig clubmanager ‘Mister’ Michel Verschueren, van Olivier en Etienne Davignon, en van fruit- en groentengroothandelaar Paul Goossens. De twee dochters van voorzitter Roger Vanden Stock zouden een symbolische participatie behouden.

De overname zadelt Coucke met een probleem op, want de ondernemer is ook voorzitter en eigenaar van KV Oostende, een andere club uit de eerste klasse. Meerdere clubs in een voetbalcompetitie bezitten mag officieel niet. Coucke moet zijn ‘weireldploegsje’ dus verkopen. Hij engageerde zich op Twitter om de kustploeg ‘in goede handen door te geven’. Pittig detail: op 10 februari speelt KV Oostende thuis tegen Anderlecht.

Hier en daar wordt de naam van Bart Versluys, een boezemvriend van Coucke, naar voren geschoven als mogelijke overnemer. Versluys’ bouwgroep is een belangrijke sponsor van KV Oostende en vernieuwde het stadion van de kustploeg (de Versluys Arena). Aangezien Coucke 50 procent van Versluys’ bouwgroep bezit, moet een overname wel in eigen naam gebeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud