nieuwsanalyse

Coucke verslikt zich in paars-witte soep

Anderlecht-voorzitter Marc Coucke ©Photo News

Marc Coucke is één jaar eigenaar van Anderlecht. Hij vertilde zich aan de overname van de recordkampioen, die meer lood dan goudklomp bleek, en werd meegezogen in een orkaan die over het Belgisch voetbal trok. En de storm is nog niet voorbij.

Het parcours van Marc Coucke bij Anderlecht vertoont opvallende gelijkenissen met dat van Bart Verhaeghe bij rivaal Club Brugge. Die oogstte na de overname van Club vooral hoongelach en leek de club nog verder de dieperik in te duwen met een reeks mislukte transfers en trainerskeuzes. Pas met de aanstelling van trainer Michel Preud’homme in 2013 kwam er rust, wat drie jaar later culmineerde in de eerste titel in elf jaar.

Club Brugge staat er vandaag sportief en commercieel weer. De origineel kille relatie tussen Verhaeghe en de West-Vlaamse fans is nu een stormachtige romance.

Bij Anderlecht wordt openlijk toegegeven dat het zich als het nummer een van het Belgisch voetbal in slaap liet wiegen en op veel vlakken is voorbijgestoken door Club. ‘Ik hoop dat Marc slaagt, in het belang van het Belgisch voetbal’, zei Verhaeghe deze week over het erg lastige eerste jaar van Coucke bij paars-wit.

45miljoen
Het weinige goede nieuws voor Coucke: hij slaagde erin de commerciële inkomsten van Anderlecht (zonder transfers) met 5 miljoen op te krikken tot 45 miljoen euro.

Er is nog een tweede parallel. Verhaeghe en zijn rechterhand, CEO Vincent Mannaert, stuurden kort na hun paleisrevolutie sportmanager Luc Devroe de laan uit. Bij Anderlecht schoof ook Coucke Devroe, zijn trouwe sportleider bij ex-club KV Oostende, intussen genadeloos opzij.

Net als bij Verhaeghe in het begin van zijn regnum is de kritiek op Coucke vernietigend. Het is op alle vlakken één grote soep bij Anderlecht, luidt het oordeel.

Ondanks de grootste sportieve malaise in jaren is er buiten het veld enige beterschap. De professionalisering en commercialisering van de club, ingezet onder CEO en ex-AB InBev-topper Jo Van Biesbroeck, kwam met de komst van Coucke op kruissnelheid.

De commerciële inkomsten exclusief transfers groeiden met 5 miljoen euro tot 45 miljoen. Het aantal sponsors steeg van 12 naar 33. Op matchdagen serveert de club 2.000 mensen in zeven restaurants, met prijzen tussen 65 en 245 euro per couvert.

Marc Coucke met Michaël Verschueren tijdens de Europese wedstrijd bij Dinamo Zagreb ©BELGA

Het mes ging ook in de kosten. Er waren 60 ontslagen tegenover 30 nieuwkomers. Volgens Anderlecht draait de club nu break-even zonder transferinkomsten, terwijl ze vorig jaar een operationeel verlies van 10 miljoen boekte. Dat bloeden is gestelpt, Couckes eerste prioriteit.

Daar stopt het goede nieuws. Er zijn enkele tientallen miljoenen aan gemiste inkomsten uit de gemiste Champions League-deelname, wat de omzet zal drukken. Een zware klap is ook het vertrek van de jonge commerciële topper Matthijs Keersebilck (32), die Coucke absoluut aan boord wilde houden. Keersebilck, een poulain van Van Biesbroeck, wordt gezien als de architect van de commerciële groei.

De nieuwe prioriteit is de treurmars op het veld. Devroe is de slechte transfers aangewreven en is vervangen door Michaël Verschueren, de zoon van de legendarische Anderlechtmanager Mister Michel. Verschueren jr., die als bestuurder van de Europese liga voor clubs over een internationaal netwerk beschikt, krijgt met Frank Arnesen, die voor Chelsea werkte, een nieuwe technisch directeur naast zich.

Het laatste puzzelstukje van de nieuwe sportieve staf wordt een vervanger voor de ontslagen coach Hein Vanhaezebrouck. Tegelijk ging ook de borstel door de medische staf.

Lijken uit de kast

Bij de overname was het oordeel dat Coucke een bestofte goudklomp kocht. Een jaar later lijkt het erop dat hij kilo’s lood met een laagje gouden vernis in handen kreeg.

Hij betaalde met zijn vennoot Joris Ide 75 miljoen voor driekwart van de aandelen, vijf keer meer dan de bradeerprijs die Verhaeghe op tafel legde voor Club. Coucke vertilde zich aan de overname, is te horen. Omdat hij laat in het verkoopproces stapte en iedereen in snelheid pakte, moest het boekenonderzoek snel gebeuren. Nadien zouden financiële lijken uit de kast gevallen zijn. Die moet Coucke nu ruimen.

Omdat Coucke laat in het verkoopproces stapte, moest het boekenonderzoek snel gebeuren. Nadien zouden financiële lijken uit de kast gevallen zijn.

Door verplichtingen uit het verleden raakte Coucke juridisch slaags met de oud-aandeelhouders. Hij weigert een schijf van 6 miljoen van het overnamebedrag over te maken, omdat hij zich misleid voelt door de oude leiding.

Onder de dit jaar ontslagen sportmanager Herman Van Holsbeeck zouden torenhoge commissies op transfers betaald zijn, die pas na de overname aan het licht zijn gekomen. Het fraude- en witwasschandaal in het Belgisch voetbal, Operatie Zero, leidde tot een huiszoeking bij Van Holsbeeck wegens vermoedens van illegale, onderhandse commissies bij transfers en btw-fraude.

In diezelfde context weigert Coucke miljoenen aan afgesproken commissie door te storten aan makelaar Christophe Henrotay voor de transfer van Rode Duivel Youri Tielemans naar Monaco. Tielemans was daarvan niet op de hoogte en vertrok met slaande deuren bij Henrotay.

Die laatste liet weten tot de laatste cent betaald te willen worden en dat de intrest blijft lopen. Van Holsbeeck eist via de rechter zo’n 2 miljoen achterstallig loon van Coucke.

Marc Coucke tijdens de fandag van Anderlecht in juli ©Photo News

When it rains, it pours. Terwijl Anderlecht zenuwachtig wordt omdat speurders bij een inval voor Operatie Zero de harde schijven van de clubcomputers kopieerden, circkelt ook een onderzoek van de wereldvoetbalbond FIFA boven de club.

Uit gelekte documenten van de klokkenluiderssite Football Leaks blijkt dat de bond onregelmatigheden bij de transfers van jeugdspelers bekijkt. De conclusies van het onderzoek, dat dateert van drie jaar geleden, zijn doorgespeeld aan het disciplinaire comité van de FIFA. Dat zou nog geen uitspraak hebben gedaan. Bij een negatieve uitkomst riskeert de club een boete en zelfs een transferverbod.

Boven Coucke, Anderlecht én het Belgisch voetbal pakken zich nog donderwolken samen. Door de fall-out van Operatie Zero en de aanloop naar de verkiezingen regent het voorstellen om het fiscale gunstregime van het Belgisch voetbal aan te pakken.

OPERATIE ZERO

Het Belgische voetbal staat in rep en roer sinds onderzoekers op 10 oktober binnenvielen bij een hele reeks voetbalploegen, makelaars zoals de alomtegenwoordige Mogi Bayat en spijtoptant Dejan Veljkovic en scheidsrechters. Meer over de beerput in het Belgische voetbal leest u in deze analyse 'De Sopranos van het gras'. 

 

De Europese Commissie stuurde in 2012 al eens een vragenlijst naar België omdat er twijfels waren of het geen illegale staatssteun betrof. Nu het Belgisch voetbal door het witwasschandaal onder een internationale loep ligt, groeit de vrees bij de Belgische clubs dat slapende honden wakker worden.

De clubs zouden de voorbije tien jaar alleen bijna een miljard euro aan belastingvoordelen hebben gekregen. Bij Anderlecht ging het vorig jaar om 10 miljoen euro, een tiende van de omzet.

De Europese regels zijn mogelijk ook een spelbreker bij de hervorming van de makelaarsjungle in België. Coucke geldt daarbij als een trekker als chef van de Pro League, de vereniging van professionele voetbalclubs. Hij lanceerde afgelopen week een plan om makelaars aan banden te leggen. Maar er zijn zware twijfels of een reeks maatregelen de toets van Europa wel zal doorstaan.

‘De toegang tot het beroep beperken of een maximaal percentage aan commissies op transfers invoeren, dat haalt het gewoon nooit’, luidt het bij experts. Er wordt ook gestruikeld over de tandem die Coucke bij de Pro League vormt met CEO Pierre François, die omschreven wordt als ‘te ancien régime om de stal uit te mesten’.

Mondiale elite

Coucke heeft zijn handen meer dan vol met Anderlecht. Maar hij moet ook schaken op Belgisch niveau. De snelle cijferaar had snel door dat de commerciële rek bij Anderlecht beperkt is. Hij beseft dat vooral nog winst te halen valt als de clubs samenwerken: aan een inhaalbeweging voor de bouw van stadions, aan een hervorming van het competitieformat, en aan beter onderhandelde tv-contracten - de top 5-clubs zijn goed voor 80 procent van het tv-publiek.

Alleen dan kan Coucke zijn ambitie waarmaken om de commerciële omzet zonder transfers te verdubbelen tot 100 miljoen, waar Porto, Benfica en Ajax uit kleinere Europese competities in slagen. De mondiale elite, die er via e-commerce en sociale media steeds beter in slaagt haar wereldmerk commercieel te verzilveren, valt nooit meer in te halen.

Marc Coucke met Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe ©BELGA

Op Belgisch niveau moet Coucke tegen zijn natuur in de rol van politicus aannemen. De macht in het Belgisch voetbal is verdeeld tussen Coucke, die de Pro League kreeg, en Verhaeghe, de baas in de voetbalbond. Het zijn verre van vrienden, maar de hoop is dat de twee mannetjesputters hun huizenhoge ego opzijzetten in een verstandshuwelijk om het Belgisch voetbal uit het moeras te tillen. Samen zullen ze moeten wheelen en dealen - de kleine clubs hebben een meerderheid van de stemmen - om hun slag thuis te halen.

Coucke heeft voor de vlucht vooruit gekozen. Zijn oplossing: geld. Hij klopte deze week aan bij zijn aandeelhouders met het plan het kapitaal van Anderlecht op te trekken met 30 tot 35 miljoen euro.

Coucke ziet de club als een belangrijke schakel in het entertainmentimperium dat hij aan het uitbouwen is. Zijn avonturenresort in Durbuy, golfterreinen, de dierentuin Pairi Daiza, de indoorskipistes van Snow World en Anderlecht lokken jaarlijks 5 miljoen bezoekers. Hij wil Anderlecht inschakelen in die toeristische machine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud