Coucke versterkt greep op Anderlecht

Marc Coucke bezit voortaan 64 procent van RSC Anderlecht. ©Photo News

Het belang van de ondernemer klimt na de kapitaalverhoging tot 64 procent. De twee dochters van oud-voorzitter Roger Vanden Stock, Claire en Julie, vallen terug tot 3,5 procent.

Anderlecht voerde enkele dagen geleden een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro door. Julie en Claire Vanden Stock zijn de enige huidige aandeelhouders die pasten voor de kapitaalverhoging, berichtte De Tijd zondagavond. Daardoor verwatert hun belang van 5 naar 3,5 procent.

Hoofdaandeelhouder Marc Coucke volgde de kapitaalverhoging wél en in verhouding tot zijn aandelenbelang. Volgens onze informatie klimt zijn participatie daardoor van 62 naar 64 procent. Zijn kompaan en mede-investeerder Joris Ide deed dat maar deels en zijn positie verwaterde lichtjes, van 12 tot 10,3 procent. Samen bezitten ze iets meer dan 74 procent van de aandelen.

Davignon

De minderheidsaandeelhouders - de bouwondernemer Johan Beerlandt, graaf Etienne Davignon en zijn neef Olivier, sportdirecteur Michael Verschueren, de biermiljardair Alexandre Van Damme en CEO Jo Van Biesbroeck - legden allemaal vers geld op tafel in verhouding tot hun participatie. Zij hebben ieder iets meer dan 5 procent van de aandelen in handen. Van Biesbroeck is een uitzondering. Hij bezit 1 procent van de Belgische recordkampioen.

RSC Anderlecht gaat de opbrengst van de kapitaalverhoging investeren in zijn sportieve activiteiten: de jeugdacademie, maar ook de A-ploeg.

Lening

Anderlecht kampte voor de komst van Coucke jaar na jaar met operationeel verlies, een gat dat onder meer dichtgereden werd met een lening van miljardair en aandeelhouder Van Damme.

Nu Coucke de teugels van de club stevig in handen heeft, is die oplossing niet meer voorhanden. Coucke moest vers kapitaal in de club pompen, ook om de licentiecommissie van de voetbalbond gerust te stellen. De licentiedossiers van alle eersteklassers zijn op 15 februari ingediend. Clubs krijgen uiterlijk op 15 april te horen of hun dossier in orde is, een voorwaarde om aan te treden in het profvoetbal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud