Fitnesskoning zit in de cel

Een vestiging van de vroegere keten Passage Fitness First. ©Frank Toussaint

Dick Vande Vyvere, die onder meer met de keten Passage Fitness furore maakte in de fitnesswereld in ons land, en zijn partner zitten in de cel. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Vande Vyvere (56), die na zijn opleiding lichamelijke opvoeding in Leuven onder meer werkte als nachtwaker, ging halfweg de jaren 90 van start in de fitnesswereld. Samen met zijn levenspartner, Marleen Veldeman, bouwde hij de keten van fitnessclubs Passage Fitness (First) uit, eerst alleen en dan met steun van het Britse Fitness First.

Het werd de grootste speler op de Belgische markt en het leverde hem de bijnaam ‘de fitnesskoning’ op. Later kwam daar de budgetketen JustFit bij. Hij verkocht beide bedrijven, wat hem veel geld opleverde. Ze belandden, via een omweg, bij het huidige Basic-Fit.

Onderzoeksrechter

Nu zitten Vande Vyvere en Veldeman echter in de gevangenis, zeggen meerdere bronnen. Zijn advocaat, Jo Van Overberghe, bevestigt die informatie. Het parket van Gent wil geen commentaar kwijt. Het dossier is in handen van een onderzoeksrechter. De raadkamer bevestigde onlangs de aanhouding van het koppel. Over enkele weken moet de aanhouding opnieuw bekrachtigd worden, tenzij de onderzoeksrechter hen intussen vrijlaat.

De foto van Vande Vyvere op zijn Twitter-profiel. ©Twitter

Vande Vyvere haalde in januari nog het nieuws toen hij in Kortrijk veroordeeld werd tot drie maanden voorwaardelijk en een geldboete wegens poging tot oplichting. De bekende ondernemer en investeerder Christian Dumolin (Koramic) was het slachtoffer van die oplichting. Vande Vyvere eiste geld van Dumolin om buitenlandse tegoeden van zichzelf vrij te krijgen, zodat hij een lening van de ondernemer kon terugbetalen. Vande Vyvere ging in beroep tegen het vonnis.

Leningen

‘Zijn aanhouding staat daar los van’, zegt Van Overberghe. ‘Ik weet nog niet waarvan hij beschuldigd wordt. Ik heb nog geen toegang gekregen tot het dossier. Dat klinkt misschien vreemd, maar hij had eerst een andere advocaat.’ Er zijn in elk geval strafklachten met burgerlijke partijstelling ingediend tegen Vande Vyvere. Die hebben te maken met een of meerdere niet-terugbetaalde leningen. ‘Zoals ik het zie, is er tot nog toe geen misdrijf. Hij heeft de intentie de leningen terug te betalen. Het geld diende ook niet voor persoonlijk gewin, wel voor zijn vennootschappen’, zegt de advocaat.

Toch zeggen meerdere bronnen dat er mogelijk meer aan de hand is. ‘Je wordt niet zomaar opgesloten’, zegt iemand die het dossier kent. ‘Als iedereen die een lening niet terugbetaalt in de gevangenis belandt, zou er veel te weinig plaats zijn’, valt elders te horen.

Failliet

De ondernemingsrechtbank van Gent verklaarde Vande Vyvere bovendien in maart persoonlijk failliet. Zijn curator wou geen commentaar geven op die beslissing. Vorig jaar gingen ook twee vennootschappen van de man over de kop: de private stichting Mooiplaas en de firma Houdt het Fit. In 2017 was er nog een ander faillissement.

Enkele maanden geleden nam Vande Vyvere ontslag als voorzitter van Fitness.be, de beroepsfederatie van de sector, bevestigt directeur Eric Vandenabeele. ‘Dat gebeurde naar aanleiding van de commotie over de rechtszaak met Dumolin. Vande Vyvere is iemand met aanzien in de sector. Maar met de interne keuken van onze leden houden we ons niet bezig.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud