Gewezen Anderlecht-manager Van Holsbeeck in verdenking voor witwassen

Herman Van Holsbeeck ©Photo News

Ex-voetbalmanager Herman Van Holsbeeck wordt officieel verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte.

Dat meldt het federaal parket.

Van Holsbeeck is na twee dagen verhoor en een nacht in de cel in verdenking gesteld. Hij wordt verdacht van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Van Holsbeeck is vrijgelaten onder voorwaarden. Hij mag geen contact hebben met de voetbalwereld en geen andere financiële transacties verrichten dan nodig voor dagelijks gebruik. Hij ontkent volgens zijn advocaat alle aantijgingen.

Van Holsbeeck wordt van hetzelfde verdacht als topmakelaar Christophe Henrotay. Hij is eerder deze week aangehouden in Monaco in het kader van een Belgisch onderzoek naar malversaties in het voetbal. Het gerecht voert al enkele maanden onderzoek naar witwaspraktijken en bendevorming. Het onderzoek spitst zich onder meer toe op dubieuze constructies rond de uitgaande transfer van Alexander Mitrovic en Chancel Mbemba naar de Engelse voetbalclub Newcastle, en de transfer van Youri Tielemans naar AS Monaco. Het leidde tot strafklachten, in het geval van Tielemans door zijn nieuwe makelaar Peter Smeets. Tielemans verbrak de samenwerking met Henrotay toen aan het licht kwam dat Henrotay zonder zijn medeweten miljoenen aan commissies opstreek bij de transfer van de middenvelder van Anderlecht naar AS Monaco.

Het vermoeden is dat Henrotay miljoenen van de transfersommen afroomde. Hij bracht het geld onder in een buitenlandse vennootschap, die diende als doorgeefluik om tussenpersonen te betalen. Daarbij komt Van Holsbeeck in beeld.

Het is een beproefde praktijk uit het topvoetbal. Makelaars, clubmanagers en soms ook spelers en clubs zouden in het zwart dikke commissies opstrijken door in de boeken een lagere dan de echte transfersom te zetten. De rest wordt buiten het zicht van de fiscus verdeeld.

Eerder dit jaar vonden huiszoekingen plaats bij Anderlecht, de voetbalbond en het Brussels kantoor van een makelaar. Speurders vielen deze week binnen op vier adressen in Monaco, twee in België en één in Londen. Henrotay werd daarbij opgepakt, net als een medewerker in het Luikse. Het gerecht nam ook 3 luxewagens, 7 miljoen euro, een boot en 2 appartementen in beslag.

Van Holsbeeck is vorig jaar na 14 jaar ontslagen bij Anderlecht. Eigenaar Marc Coucke zette hem kort na de overname van de club op de keien. Er loopt nog altijd bemiddeling over de afwikkeling van het ontslag.

Van Holsbeeck is na het uitbreken van het grote fraude-onderzoek in het voetbal verschillende keren ondervraagd. Dat leidde telkens tot niets, maar nu is hij dus wel officieel in verdenking gesteld.

Zijn zaak en die van Henrotay heeft officieel geen uitstaans met 'Operatie Zero', het onderzoek naar corruptie, fraude en witwassen. In realiteit is alles binnen het gerechtelijk onderzoek met elkaar verbonden. 'Operatie Zero' leidde al tot de arrestaties van makelaar Mogi Bayat, intussen weer op vrije voeten en professioneel actief, en Dejan Veljkovic. Hij is intussen spijtoptant voor het gerecht in de zaak. 

 

 

 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect