Kempens bouwbedrijf neemt voetbalclub Beerschot over

Hernan Losada (ex-Anderlecht) is vandaag de patron van voetbalclub Beerschot-Wilrijk. ©BELGA

Het bouwbedrijf DCA is de nieuwe eigenaar van de Antwerpse traditieclub Beerschot-Wilrijk uit de tweede voetbalklasse.

Met Beerschot-Wilrijk komt opnieuw een Belgische voetbalclub in ondernemershanden. Het trio Luc Neefs, Francis Vrancken en Michiel Schellekens van bouwbedrijf DCA uit Beerse in de Antwerpse Kempen krijgt de touwtjes in handen bij de professionele voetbalclub. DCA is sinds dit seizoen al hoofdsponsor van Beerschot Wilrijk. Ook Land Invest, de financieel noodlijdende vastgoedgroep dat in opspraak kwam door de nauwe banden met de Antwerpse politiek, is sponsor.

Strikt genomen gaat het niet om een overname. De fusieclub Beerschot-Wilrijk is een vzw, een constructie waar niemand eigenaar van kan worden. DCA neemt de controle over via de raad van bestuur, maar benadrukt tegelijk dat het zittende bestuur en management aan boord blijven. Het gaat onder meer om voorzitter Eric Roef, en de bekende strafpleiter Walter Damen, die bestuurder is.

Het Kiel

Financiële details over de deal zijn niet bekend. DCA en club wilden enkel kwijt dat ze de komende vijf jaar miljoenen gaan investeren, onder meer in de bouw van een nieuw jeugdcomplex en de modernisering van het oefencomplex. Mogelijk ziet het bouwbedrijf ook commerciële opportuniteiten rond het Kiel, het stadion van Beerschot.

Net als overal in het Belgisch voetbal, is het stadiondossier hot in Antwerpen. Bij de promotie van voetbalclub Antwerp naar eerste klasse afgelopen seizoen, haalde burgemeester Bart De Wever (N-VA) het dossier van het 'Stadion aan de Stroom' vanonder het stof. De bedoeling was een gezamenlijk stadion te bouwen voor Beerschot en Antwerp op Petroleum Zuid.

De nieuwe eigenaar van Antwerp, Paul Gheysens van projectontwikkelaar Ghelamco, is intussen volop bezig met de renovatie van het Bosuil-stadion. Het is dus de vraag hoe realistisch de stadionplannen van de stad nog zijn.

Beerschot-Wilrijk was al langer op zoek naar een investeerder. De club sprak de voorbije maanden met een resem kandidaten, onder wie naar verluidt ook een steenrijke Saudi. DCA - een bedrijf met een omzet van 110 miljoen euro en 802.000 euro in het laatste boekhoudkundige jaar - moet een financiële turbo op de club zetten om de promotie naar eerste klasse te forceren.

Sterfhuis

Het verhaal van 1B, de vroegere tweede klasse, is bekend. Het is een financieel sterfhuis. Fans, sponsors noch tv-zenders zijn geïnteresseerd, waardoor clubs de grootste moeite hebben om met eigen inkomsten te overleven. De vzw Beerschot-Wilrijk rapporteert voor het laatste boekjaar een kleine omzet van 2,6 miljoen euro, een eigen vermogen van 100.000 euro en een kleine winst van 50.000 euro. Operationeel draait de club verlies.

2,6 miljoen
omzet
De vzw Beerschot-Wilrijk rapporteert voor het laatste boekjaar een kleine omzet van 2,6 miljoen euro, een eigen vermogen van 100.000 euro en een kleine winst van 50.000 euro. Operationeel draait de club verlies.

Daardoor zijn de clubs op zoek naar extern geld om snel te promoveren. Dat maakte van hen de voorbije jaren een gewillige prooi voor buitenlandse overnemers die voor een prikje een club konden kopen. Belgische clubs zijn door de soepele arbeidsregels interessant om te dienen als filiaal van een buitenlandse club of een investeringsmaatschappij. Jonge talenten kunnen na een paar jaar op lager niveau doorstromen naar de moederclub. Wie niet genoeg blijkt voor top, staat bij de Belgische club in het uitstalraam en kan later met meerwaarde doorverkocht worden.

Beerschot is samen met Westerlo nog de enige van acht clubs in 1B die in Belgische handen is. De vraag is of een paar miljoen nog zullen volstaan om de promotie naar de meer lucratieve eerste klasse te bewerkstelligen. Zowel OHL als Cercle Brugge hebben sinds vorig jaar steenrijke buitenlandse miljardairs als eigenaar, waardoor de vraag is hoe DCA tegen dat grote geld op zal kunnen. Ook Lierse - nu nog in Egyptische handen - staat te koop en onderhandelt met kapitaalkrachtige buitenlandse partijen.

Failliet

DCA moet nu de definitieve wederopstanding opluiden van de traditieclub Beerschot. Net als Antwerp tot de komst van Paul Gheysens zat Beerschot jarenlang in zwaar weer. De club werd vier jaar geleden failliet verklaard na de doortocht van de vastgoedondernemer Patrick Vannoppen.

Zijn te steile ambities leidden naar de financiële afgrond. De club maakte een doorstart in provinciale door het stamnummer van Wilrijk over te nemen. De nieuwe fusieclub werd de voorbije vier seizoenen telkens kampioen, waardoor het nu opnieuw op het op één na hoogste niveau actief is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content