Marc Coucke zet oude Anderlecht-top financieel mes op de keel

Anderlecht-eigenaar Marc Coucke. ©BELGA

Anderlecht-eigenaar Marc Coucke zou in een dispuut over geld de legendarische familie Vanden Stock helemaal willen buiten duwen bij de Brusselse club.

De voetbalclub Anderlecht belegde vandaag een vergadering met de oude aandeelhouders, een jaar na de overname door Marc Coucke en collega-ondernemer Joris Ide. 'Dat is bij de overname zo afgesproken en dat is normaal bij een verkoopproces. Het overleg verliep sereen', stelde Etienne Davignon in naam van de verkopende aandeelhouders.

Daarmee reageert Davignon op mediaberichten over een financieel dispuut tussen Coucke en de vorige hoofdaandeelhouder Roger Vanden Stock. Coucke betaalde ongeveer 56 miljoen euro, waarvan Joris Ide een minderheid ophoestte, voor de overname van 74 procent van de aandelen. Volgens de kranten van Mediahuis zou een constructie zijn opgezet waarbij Coucke 6 miljoen uitgesteld zou betalen, in ruil voor een jaarlijkse rente van 5 procent. Het totale bedrag, geparkeerd op een rekening van Anderlecht, zou de club gebruiken om de financieel krappe eindejaarsperiode en de wintermercato te overbruggen.

Voetbalschandaal

Coucke zou de terugbetaling van die 6 miljoen euro nu betwisten. Hij zou hierbij de onthullingen rond het recente schandaal in het Belgisch voetbal aangrijpen. Het onderzoek bracht aan het licht dat Anderlecht torenhoge makelaarscommissies betaalde in de tijd van Herman Van Holsbeeck, sportief manager bij Anderlecht tot Coucke hem dit jaar buitenzette. Speurders vielen bij de start van Operatie Propere Handen binnen bij Van Holsbeeck omdat er vermoedens waren dat hij onderhandse commissies opstreek bij transfers en fraudeerde met btw. Die financiële malversaties zouden na de overname ook vastgesteld zijn door Coucke, wat het ontslag van Van Holsbeeck verklaart. Coucke en Van Holsbeeck vechten het uit voor de rechtbank.

Coucke zou de oude aandeelhouders nu aanwrijven dat hij misleid is en hij zou het resterende bedrag willen inhouden. Maar de entourage van Vanden Stock stelt dat hij de volledige boekhouding heeft kunnen inkijken voor de overname, zoals de gewoonte is bij een biedproces. Verschillende kandidaat-kopers lieten na de overname door Coucke ook verstaan dat zij waren afgehaakt op de 'lijken in de kast bij Anderlecht.' Meer details wilde niemand ooit geven.

Perrigo

Opmerkelijk is dat de demarche van Coucke sterke gelijkenissen vertoont met het dispuut tussen hem en het farmabedrijf Perrigo. Dat sleepte Coucke voor de rechter na de overname van Omega Pharma, het bedrijf dat Coucke oprichtte, omdat de ondernemer de financiële toestand te rooskleurig zou hebben voorgesteld.

Coucke zou een kapitaalsverhoging tot 35 miljoen euro in de strijd gooien bij Anderlecht. Mocht de familie Vanden Stock niet volgen, opent dat de mogelijkheid van Coucke om de oude eigenaars helemaal uit te kopen. De twee dochters van ex-voorzitter Roger, die nog 5 procent bezitten, lieten eerder al verstaan geen enkele interesse te hebben in een prominente rol bij de club.

Etienne Davignon stelt in een statement dat alle verkopende aandeelhouders in maart 2018 zijn uitgekocht. 'In het kader van de licentie voor 2018 heeft de club tijdelijke leningen afgesloten met een aantal aandeelhouders, die zoals gepland zullen worden terugbetaald.'

Personeelsverloop

Bovenop financieel geruzie en sportieve problemen houdt ook het personeelsverloop aan. De veelgeprezen directeur marketing, verkoop en communicatie Matthijs Keersebilck (32) verlaat Anderlecht. Keersebilck, die ook een verleden heeft bij Club Brugge, wordt verkoop- en marketingdirecteur bij de vastgoedgroep Matexi van de familie Vande Vyvere. Hij wordt bij Anderlecht vervangen door Emmanuel Rutsaert, het hoofd sponsoring met een verleden bij de bioscoopgroep Kinepolis.

Het vertrek van Keersebilck is opvallend. Hij werd na de intrede van Coucke beschouwd als een van de nieuwe sterke mannen bij de club. Keersebilck was een protégé van CEO Jo Van Biesbroeck, in wie Coucke wel het vertrouwen behield. Van Biesbroeck is trouwens voorzitter bij Matexi, terwijl Keersebilck ook actief zal blijven voor Couckes familiale investeringsmaatschappij Alychlo. 

Onlangs werd Michaël Verschueren, de zoon van de legendarische Anderlecht-manager Michel Verschueren, in een reshuffle nog aangesteld tot nieuwe sportieve baas. En de club heeft met Marie Verbeke een nieuwe woordvoerder, nadat David Steegen doorgeschoven werd naar een pr-functie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud