Politiek zwartepieten over EK-debacle begonnen

©BELGA

Dat Brussel afvalt als speelstad voor het EK voetbal in 2020, wordt in de politieke reacties tot symbool gemaakt van het falende Belgische overlegmodel.

De Europese voetbalorganisatie UEFA schrapt Brussel als een van de dertien speelsteden voor het EK voetbal in 2020. De reden is dat de UEFA te weinig garanties heeft dat het geplande Eurostadion op parking C van de Heizel er daadwerkelijk komt.

Nog voor het verdict viel, kreeg premier Charles Michel vragen over het Eurostadion voorgeschoteld in de Kamer. Aanleiding was de reprimande die Brussels schepen Alain Courtois (MR), trekker van het dossier, deze week kreeg van Michel voor zijn gepruts in het dossier.

De premier uitte diepe twijfels bij de geplande locatie van het stadion. Hij had ook zijn bedenkingen bij de concrete uitwerking van het project dat in slechte omstandigheden van start is gegaan. De premier stelde nog beschikbaar te zijn om een constructieve rol te spelen mocht het Brussels Gewest de zaak op de agenda van het Overlegcomité plaatsen, 'maar ik moet vaststellen dat de Brusselse regering dat de voorbije drie jaar niet heeft gedaan', voegde hij daar nog aan toe.

Internationale afgang

Ook vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) haalde bijzonder hard uit. 'Ik stel vast dat we blijkbaar nog liever internationaal afgaan dan elkaar iets te gunnen', reageerde De Croo. 'Dit is geen Brussels of Vlaams dossier, maar een dossier dat minstens nationaal is en eigenlijk zelfs Europees van omvang.'

'Op een bepaald moment moet men kunnen beslissen in een dossier dat de belangen van een gewest te boven gaat. De laatste tijd blijkt dat moeilijker en moeilijker te worden. Ik heb al veel overlegcomités meegemaakt, veel overleg is daar vaak niet. De hoofdstad van Europa heeft gewoon recht op deze infrastructuur. Of die nu op het grondgebied van Brussel ligt of daarbuiten. Dit moeten we als land kunnen overstijgen en op nationaal niveau behandelen.'

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert ontgoocheld. 'Het is duidelijk dat zo'n project niet tot stand kan komen zonder dat alle betrokken partijen politieke bereidwilligheid aan de dag leggen en dat vind ik betreurenswaardig. Brussel moet daarvan akte nemen en zich afvragen of het nog wel nodig is daden te stellen waar heel België baat bij kan hebben. Alle grote hoofdsteden beschikken over een stadion dat die naam waard is. Ons land laat in een bedroevend schouwspel zien dat men niet in staat is de krachten te bundelen rond een project dat had kunnen zorgen voor heel wat economische activiteit en de uitstraling van Brussel en van België had kunnen vergroten', aldus de Brusselse regeringsleider.

Messi

De N-VA, lid van de oppositie in Brussel, haalt uit naar de voortrekkers (Alain Courtois en Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) in het dossier. 'Ze dachten dat ze Messi en Ronaldo waren, waardoor ons land en de Brusselaar een zware prijs betaalt', reageert Brussels N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche. Hij ziet geen andere optie dan te starten met een wit blad en de renovatie van het Koning Boudewijnstadion in acht te nemen.

Groen pleit ervoor het Eurostadion definitief af te voeren. 'Met het Koning Boudewijnstadion is er nog altijd een nationaal stadion', zeggen de groenen. De partij pleit ervoor om in de site te investeren en zo een Sport City te creëren. 'Er kan plaats zijn voor verschillende sporten zoals voetbal, hockey, rugby en atletiek, zowel op internationaal topniveau als met infrastructuur die openstaat voor Brusselse clubs.'

Op sociale media regent het reacties. Een van de opvallendste was die van ondernemer Marc Coucke, ook eigenaar van eersteklasser KV Oostende. '100 miljoen euro verlies voor Brusselse horeca en aanverwante activiteiten, Belgische fans moeten zich nodeloos verplaatsen en elders geld spenderen, Rode Duivels verliezen hun thuisvoordeel en België lijdt enorme reputatieschade', somt Coucke op.

'Ik ken het dossier niet, maar ik weet één ding zeker: dit had nooit de uitkomst mogen zijn. Zo vreet het Belgisch administratief en institutioneel bureaucratisch monster verder de welvaart van onze toekomstige generaties op. Politici doen hard hun best, maar het monster overstijgt hen ook.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content