Roland Duchâtelet verkoopt voetbalclub Charlton

Charlton Athletic zakte in 2015 naar de League One, de Engelse derde klasse. ©Photo News

Met de geplande verkoop van de Engelse derdeklasser Charlton Athletic werkt ondernemer Roland Duchâtelet verder aan de afbouw van zijn voetbalbedrijf.

Duchâtelet (71) bevestigt op de website van de club dat er gesprekken gaande zijn met verschillende geïnteresseerde partijen. De oprichter van chipbedrijven Melexis en X-Fab zei dat bij het aangekondigde vertrek van zijn luitenant, Charlton-CEO Katrien Meire (33). De Belgische advocate vertrekt op 1 januari en wordt voorlopig niet vervangen. 'Door de gesprekken over een overname zullen zowel directeur Richard Murray als ikzelf een meer actieve rol opnemen in het management van de club. Het is met spijt dat we de beslissing van Katrien hebben aanvaard.'

Katrien Meire. ©GUY CORBISHLEY_BELGAPLUS

In de Engelse pers circuleert de naam van Andrew Muir als overnemer. Die Australische zakenman verkocht zijn familiebedrijf, de elektroketen Good Guys, vorig jaar voor 870 miljoen Australische dollar aan sectorgenoot JB Hi-Fi. Good Guys heeft in Australië 101 winkels en draait een omzet van ongeveer 1,3 miljard euro. Voor de rest is over Andrew Muir weinig bekend, behalve dat hij in zijn thuisbasis Essendon bestuurder is van de lokale voetbalclub. 'Aussie rules football' heeft wel meer weg van rugby dan van voetbal.

Protest

Het was nooit grote liefde tussen de Belgische ondernemer en de Engelse club. Zowel Duchâtelet als Meire lagen sinds de overname van Charlton in 2014 geregeld onder vuur. Vooral de laatste twee jaar was er massaal protest onder de fans van de traditieclub in Zuid-Londen. Grote groepen fans verzamelden zich zelfs in actiegroepen, waaronder CARD wat staat voor Coalition Against Roland Duchâtelet.

Duchâtelet kocht de toenmalige tweedeklasser in de hoop promotie naar de Premier League af te dwingen. De Engelse topcompetitie is een wereldmerk, waar sponsors en televisiezenders jaarlijks miljarden in pompen. Maar Duchâtelet kon zijn ambitie nooit waarmaken, ook omdat hij zelf niet bereid was het risico te nemen eigen geld in de club te pompen om zo de promotie te forceren. Charlton zakte twee seizoenen geleden zelfs na vier seizoenen uit de Championship naar de League One, de Engelse derde klasse. Een groep fans van Charlton zakte dit voorjaar nog af naar het Limburgse Sint-Truiden om er een protestmars te houden tegen Duchâtelet.

De overnamegesprekken zijn opnieuw een bewijs dat Duchâtelet bezig is aan zijn exit uit het voetbal. Duchâtelet en zijn levenspartner Marieke Höfte verkochten onlangs nog eersteklasser STVV aan het Japanse onlinebedrijf Digital Media Market (DMM). Het stadion van STVV, de uitbating van het hotel en de horeca blijven in handen van Duchâtelet. De nv Stayen, zoals het stadion heet, is structureel verlieslatend. Ze boekt een jaarlijks verlies van ongeveer 2 miljoen op een omzet van 6 à 7 miljoen euro. De schulden bedragen ruim 100 miljoen.

Hij verkocht in 2015 na vier jaar ook al topclub Standard aan Bruno Venanzi, één van de oprichters van energieleverancier Lampiris. Dat is door Venanzi en zijn zakenpartners intussen verkocht aan oliereus Total. Het is onbekend voor hoeveel Duchâtelet Standard precies verkocht, maar tijdens zijn bewind haalde hij wel 30 miljoen euro kapitaal uit de club die hij overhevelde naar zijn eigen holding. Dat bedrag stemt ongeveer overeen met wat Duchâtelet zelf betaalde voor Standard.

Voetbalrijk

In de voetbalportefeuille van Duchâtelet zitten nog de Spaanse tweedeklasser Alcorcon en de Duitse derdeklasser Carl Zeiss Jena. Melexis heeft een vestiging in het Oost-Duitse Dresden, op anderhalf uur rijden van Jena. Het is niet bekend of er gesprekken lopen over een verkoop van die twee clubs. Een zoon van Duchâtelet is ook eigenaar van de Hongaarse eersteklasser Ujpest, een club die al jaren omgeven is door overnamegeruchten.

Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat Duchâtelet van plan was met zijn voetbalrijk. Eén piste was dat hij clubs van verschillende niveaus wilde, om spelers tussen clubs te schuiven en bij een doorverkoop hun waarde te maximaliseren. Er zijn weinig voorbeelden van clubeigenaren die verschillende teams bezitten.

De bekendste is de Italiaanse familie Pozzo die eigenaar is van de Italiaanse eersteklasser Udinese en het Engelse Watford. Ondernemer Giampaolo Pozzo verkocht het Spaanse Granada vorig jaar aan de Chinees Jiang Lizhang, die ook een tijd in de running was voor de Leuvense voetbalclub OHL.

Leuven kwam uiteindelijk in handen van de Thai Vichai Srivaddhanaprabha, die ook eigenaar is van het Engelse Leicester City. Ook de Maleisische Kortrijk-eigenaar Vincent Tan heeft meerdere clubs. Voor dat soort eigenaren zijn de Belgische teams satellietclubs, waar talenten moeten rijpen tot ze het hogere niveau van de moederclub aankunnen of een uitstalraam voor een doorverkoop als spelers niet voldoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content