Topinvesteerders stappen in sportbedrijf Golazo

Topman Bob Verbeeck is met het Vlaamse Galazo uitgegroeid tot de dominante speler in de Europese massasport. ©Debby Termonia

Een indrukwekkend lijstje Nederlandse en Belgische investeerders, van wie Johnny Thijs en Duco Sickinghe de bekendste zijn, komen aan boord bij sportbedrijf Golazo van Bob Verbeeck.

Bob Verbeeck is met het Vlaamse Golazo uitgegroeid tot de dominante speler in de Europese massasport. Het bedrijf van de ex-Olympische fond-loper organiseert jaarlijks 600 sportevents voor 1,2 miljoen mensen in binnen- en buitenland, zoals de Antwerp Ten Miles en de Brussels Marathon. Het bedrijf telt ook 2 miljoen gebruikers van zijn apps - zoals Start2Run - en online platforms en lokt 300 miljoen mensen naar zijn wedstrijden op tv.

Multinational

Golazo wil nu definitief de stap zetten van Belgische kmo naar echte multinational. De focus verschuift van België naar buurlanden Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en vooral Nederland. Om zijn groeiplannen te realiseren, haalt oprichter Verbeeck, tot nu de enige eigenaar van Golazo,  vers geld en expertise bij investeerders op.
(lees verder onder de illustratie)

©Mediafin

Hij verkoopt voor het eerst een deel van zijn bedrijf - in totaal 20 procent van de aandelen - aan een groep van negen Belgische en Nederlandse investeerders. Financiële details van de verkoop wil Verbeeck noch zijn investeerders kwijt.

Bij het consortium investeerders zitten prominente namen uit het Belgische en Nederlandse bedrijfsleven. Grootste namen zijn de Belgische ex-postbaas Johnny Thijs en de Nederlander Duco Sickinghe, de gewezen topman van telecombedrijf Telenet. Sickinghe is vandaag met zijn investeringsvehikel Fortino vooral actief in de technologiesector.

Rode draad CVC

Andere opvallende namen zijn die van Steven Buyse en Michael Lavrysen van het investeringsfonds CVC. Op het eerste zicht zijn er geen banden tussen de investeerders, maar die zijn er wel degelijk. Zowel Johnny Thijs als Duco Sickinghe zijn adviseur bij CVC. Thijs was dan weer ceo van Bpost toen de investeringsreus de helft van de aandelen van de postgroep bezat.

Duco Sickinghe. ©BELGA

Thijs, Buyse en Woestijnvis-baas waren ook betrokken bij het bod van Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute op voetbalclub Anderlecht. Verbeeck werkt op zijn beurt via de vennootschap Peloton samen met het sportbedrijf Flanders Classics van Vandenhaute samen voor de organisatie van tochten voor wielertoeristen. De Ronde van Vlaanderen voor recreanten is het kroonjuweel. 

Zegeltjesmiljonair

Vanuit Nederland stappen nog een aantal zwaargewichten in. Er is Robert van der Wallen, die in de Nederlandse pers bekend staat als 'de zegeltjesmiljonair'. Van der Wallen is een man met diepe zakken sinds hij zijn bedrijf BrandLoyalty - de Nederlandse marktleider voor spaaracties in supermarkten - begin vorig jaar verkocht voor bijna een miljard dollar. Van der Wallen stond vorig jaar op de 23ste plek in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders, met een geschat vermogen van 750 miljoen euro.

Van der Wallen is ook geen nieuwkomer in de sport. BrandLoyalty is actief als hoofsponsor van het Nederlandse professionele schaats- en wielerteam LottoNL-Jumbo. Na de verkoop van Brandloyalty startte Van der Wallen het investeringsfonds 3RS.

Andere grote naam is Volkert Doeksen, oprichter van het investeringsfonds Alpinvest. Hij is tegenwoordig actief bij The Carlyle Group, net als CVC één van 's werelds grootste financiële investeerders.

Die grote Nederlandse aanwezigheid komt niet toevallig. Verbeeck werd begin dit jaar voor de helft eigenaar van Triple Double, het bedrijf van de gerenommeerde Nederlandse sportmarketeer Bob van Oosterhout. De mix tussen het adressenboek van Verbeeck en de A-merken in de portefeuille van Van Oosterhout moeten Golazo verzekeren van een plek aan tafel met de 'big boys' van de internationale sportmarketing, zoals IMG of Havas.

Geld, kennis en adressenboek

Verbeeck beklemtoont dat alle negen investeerders - drie van hen wensen anoniem te blijven - niet via hun bedrijf maar onder persoonlijke naam investeren. Zij leveren Verbeeck geld, specifieke kennis en een adressenboek om een hefboom onder de buitenlandse groeiplannen te zetten. 'We hadden de keuze tussen een overname door een grote buitenlandse speler of op eigen kracht verder te gaan. We hebben voor dat laatste gekozen, ook omdat Golazo een met niemand te vergelijken zakenmodel heeft', stelt Verbeeck.

Golazo heeft een aparte structuur. Het opereert als een holding met een pak filialen die elk een aparte sector bedienen. Van simpele sportconsultant is het bedrijf geëvolueerd tot een advieskantoor, een marketing- en hospitalitybureau, een sporteventbedrijf, een persoonlijk coaching- en sporttestcentrum via het filiaal Energy Lab en een organisator van bedrijfs- en schoolsport.

Het is de bedoeling die ruime stretch van activiteiten te stroomlijnen, waarvoor er voor het eerst een raad van bestuur met externe adviseurs wordt samengesteld. Johnny Thijs wordt voorzitter. Naast hem zijn er zitjes voor Verbeeck, Golazo-directielid Nicole Van Ranst, Bernard Deryckere en de Nederlander Teun van Rappard. Die laatste, partner bij het Londense investeringsfonds Imker Capital, heeft ook al een verleden bij CVC. Deryckere was tot vorig jaar CEO bij voedingsbedrijf Alpro, .

Digitalisering

Een sleutelrol in de keuze van investeerders was weggelegd voor Johnny Thijs. Hij en Verbeeck kennen elkaar al jaren. Naast een groep financiële specialisten gaat het om 'captains of industry' met voor Golazo interessante expertise. Sickinghe heeft een media-verleden en staat via zijn fonds Fortino dichtbij nieuwe technologieën.

Verbeeck beseft dat er forse investeringen in digitalisering nodig zijn. Hij bouwde Golazo op door in Europa de versplinterde markt van massa-events op te kopen, te herstructuren en via schaalvergroting winstgevend te maken. Nu wil hij Golazo omturnen tot een technologiebedrijf rond sport en preventieve gezondheidszorg. Via apps op smartphone, sociale media en digitale trainingsprogramma's is Golazo bezig met de ontwikkeling van nieuwe online platformen.

Robert van der Wallen weet als 'spaarkaartondernemer' perfect hoe bedrijven klanten aan zich kunnen binden en bij zich houden. BrandLoyalty bracht het koopgedrag van consumenten in kaart, om ze met de hulp van data daarna gerichte advertenties te sturen. Dat is ook voor Golazo een grote uitdaging. Gewezen Alpro-CEO Bernard Deryckere is dan weer thuis op de markt van gezonde voeding, die voor Golazo aansluit bij zijn corebusiness als eventorganisator.

Vergrijzing en middenklasse

Golazo haalde in 2017 een omzet van 85 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van 13 miljoen. Verbeeck mikt de komende vijf jaar op een jaarlijkse groei van boven 10 procent. Hij ziet kansen in de Europese vergrijzing, onder meer door in te zetten op wandeltochten. Daarnaast komen er in de groeilanden elk jaar tientallen miljoenen middenklassers bij, mensen die geld en vrije tijd krijgen om te besteden aan hun gezondheid.

85
Omzet
Golazo haalde in 2017 een omzet van 85 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van 13 miljoen.

Golazo ziet buiten Europa in een eerste fase potentieel in sportactiviteiten te organiseren binnen bedrijven, een markt die ook in Europa ontwikkeld wordt. Daarvoor is ex-Olympisch zeilster Evi Van Acker recent aangeworven.

'The sky is the limit', stelt Johnny Thijs. Volgens Verbeeck is het de bedoeling bestaande events uit te breiden en nieuwe evenementen op te zetten. Na een reeks overnames de voorbije jaren speurt Golazo ook de markt af naar nieuwe opportuniteiten. 'Er wordt gepraat, maar er is vandaag niets concreet. Die strategische opties onderzoeken, wordt mee een taak van de nieuwe raad van bestuur', aldus Verbeeck.  

De Groeispurt van golazo

 Golazo (85 miljoen euro omzet in 2017) begon in 1990 als de consultant CIS en werd in 2000 overgenomen door het Amerikaanse Octagon. Bob Verbeeck kocht het bedrijf in 2007 terug en herdoopte het in Golazo.

 Golazo heeft 17 kantoren, verspreid over België (4), Nederland (4), Duitsland (2), Frankrijk (2), Italië, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Kenia.

Golazo werkt samen met deorganisatoren van de Tour de France, de Giro en de internationale wielerbond UCI.

Het heeft de helft van de aandelen van de Belgische sportmarketeer Sportizon en het Nederlandse Triple Double.

Verbeeck is persoonlijk verbonden aan de opleidingscentra van de ex-topatleten Tia Hellebaut, Kim Clijsters en Sven Nys.

Golazo heeft een grote groep gewezen profatleten in dienst. Het gaat om ex-topzeilster Evi Van Acker, die brons haalde op de Olympische Spelen in Londen 2012, Christophe Impens, Marc Corstjens, Cédric Van Branteghem en Erwin Vervecken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud