UEFA geeft Brussel rode kaart voor EK voetbal in 2020

©Jaspers-Eyers Architects

De Europese voetbalbond UEFA schrapt Brussel als speelstad voor het EK voetbal 2020. Meteen begon het zwartepieten over hoe het kan dat België niet eens een voetbalstadion op tijd kan bouwen.

België staat voor heel Europa te kijk. Brussel hoopte van de Europese voetbalbond UEFA nog tot eind januari respijt te krijgen, maar het gevreesde nekschot kwam er toch. Door de blijvende onzekerheid over de bouw van het geplande Eurostadion op parking C van de Heizel schrapt de UEFA Brussel als een van de 13 speelsteden voor het EK. Om het 60jarige bestaan van de UEFA te vieren - maar vooral ook om commerciële redenen - wordt het EK voetbal voor het eerst in zijn bestaan ‘uitgespreid’ over heel Europa.

Dat voetbalfeest mist Brussel door de jungle van procedures en de communautaire vaudeville waarin het Eurostadion beland is. De grote winnaar van het Brusselse falen worden Rome en, vooral, Londen. Het Olympisch Stadion in Rome krijgt de openingsmatch, waar Brussel kandidaat voor was.

Het Wembley-stadion in Londen krijgt drie groepswedstrijden en een achtste finale die in Brussel hadden moeten doorgaan. Wembley had al de halve finales en de finale, waardoor daar nu zeven matchen van het EK gespeeld worden. De andere steden - Brussel wordt niet vervangen - zitten op schema en werden bevestigd als gaststad. Het gaat om Bakoe, Amsterdam, Boekarest, Sint-Petersburg, Kopenhagen, Glasgow, Bilbao, Dublin, München en Boedapest.

Bouwvergunning

Brussel had uitstel gevraagd tot 31 januari omdat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) tegen dan uitsluitsel moet geven over de cruciale bouwvergunning. ‘Het risico was te groot om te wachten. Brussel heeft een probleem om het stadion op tijd af te krijgen, maar wij hebben een nog groter probleem als het er uiteindelijk niet komt’, aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Het verlies van het EK is een blamage voor ons land. De economische schade is aanzienlijk. België staat te kijk als de ‘failed state die nu ook niet eens een voetbalstadion op tijd klaar kan krijgen.’ De eerste plannen voor het stadion met 60.000 zitjes - eigenlijk een ruimer commercieel complex met ook kantoren en winkels - kwamen vier jaar geleden op tafel.

Ghelamco

Maar het project reed zich hopeloos vast in een administratief en politiek kluwen. Het stadion was van bij de start gedoemd omdat parking C eigendom is van Brussel, maar op het grondgebied Grimbergen ligt, en dat is in Vlaanderen. Dat is in ons land een recept voor catastrofe, zoals premier Charles Michel ook aangaf. Meteen begon het politiek zwartepieten over wie verantwoordelijk is voor het Eurostadion-falen.

Dat Brussel zijn plek op het EK in 2020 verliest, is de volgende zware opdoffer voor de projectontwikkelaar Ghelamco. Het project was al veel draagvlak kwijt omdat zowel de Rode Duivels als de voetbalclub Anderlecht zich terugtrokken en niet langer van het Eurostadion hun thuisbasis wilden maken.

Ghelamco laat weten dat de beslissing van de UEFA niets verandert. Het bedrijf hoopt dat Schauvliege een vergunning geeft, zodat het verder kan. ‘Ghelamco is meer dan ooit vastberaden de belofte van een nieuwe voetbaltempel na te komen. We zijn mensen van ons woord’, aldus Philippe Neyt van Ghelamco. Het is geen geheim dat Ghelamco-topman Paul Gheysens zelf het EK nooit als ultieme deadline heeft gesteld. Het verklaart waarom hij een bod heeft uitgebracht op Anderlecht. Als eigenaar van de paars-witte club kan hij druk blijven zetten om het stadion erdoor te duwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud