Vier kandidaat-kopers voor voetbalclub Anderlecht

©Photo News

De raad van bestuur van landskampioen Anderlecht heeft zich gebogen over vier voorstellen om de club over te nemen.

De toplui van voetbalclub Anderlecht bespraken donderdagavond op een raad van bestuur de verkoop van de ploeg. Die staat in het uitstalraam omdat voorzitter Roger Vanden Stock (75), die samen met zijn twee dochters en neef Philippe Colin iets minder de helft van de aandelen heeft, een exit plant. Binnen de familie staat geen opvolging klaar. Vooral de dochters Vanden Stock zouden het onderste uit de kan willen halen. Het is onbekend welke prijs op de club geplakt is, maar één partij zou mondeling 100 miljoen euro geboden hebben.

'De beheerders van de club zijn vanavond in kennis gesteld van de belangstelling van verschillende partijen voor de gedeeltelijke en/of volledige aankoop van de club', luidt het in een persbericht. Opvallend is dat de club de overname snel wil afronden. 'De raad van bestuur heeft tevens de wens uitgedrukt om het dossier af te werken voor het einde van het jaar 2017.'

Indicatief

De raad van bestuur bekijkt vier voorstellen van mogelijke kopers. Dat vernam De Tijd bij goedgeplaatste bronnen. Het gaat om Paul Gheysens van projectontwikkelaar Ghelamco - ook eigenaar van eersteklasser Antwerp - en de Rus Alisher Oesmanov. Die Oezbeeks-Russische miljardair is ook voor 30 procent eigenaar van de Engelse topclub Arsenal.

Hun namen raakten eerder al bekend. Volgens onze info zou nu nog een tweede Russische partij zich aangeboden hebben als kandidaat voor een overname. Het is onduidelijk om wie het gaat, net als wie de vierde kandidaat is.

Het gaat slechts om de eerste fase in het biedingsproces. De voorstellen zijn enkel indicatief, waarbij de kandidaten aangeven wat hun plannen zijn. Er is nog geen sprake van een bindend, officieel bod, gekoppeld aan een onderzoek van de boekhouding.

Weerstand

Zowel Gheysens als Oesmanov kan op de nodige weerstand rekenen. Onder een deel van de 13 aandeelhouders is er weinig animo om de club aan een buitenlander te verkopen. De reputatie van Oesmanov is niet onbesproken. Bovendien voert hij bij Arsenal een verbeten strijd uit met de Amerikaan Stan Kroenke, die 70 procent van de aandelen heeft. De twee kunnen niet door een deur en probeerden elkaar al uit te kopen. De perikelen rond Oesmanov en zijn imago zouden niet in zijn voordeel spelen.

Paul Gheysens is op Anderlecht dan weer een weinig graag geziene gast door de perikelen rond het Eurostadion. Dat stadion met 60.000 plekken op parking C van de Heizel in Brussel is een project van Gheysens' bouwbedrijf Ghelamco. Het was de bedoeling dat Anderlecht er zijn nieuwe thuishaven van zou maken, maar de club trok zich terug uit het project.

Met Anderlecht in portefeuille zouden de kansen op de bouw van het Eurostadion - dat in een procedureslag om vergunningen verwikkeld is - opnieuw stijgen. Maar binnen de bestuurskamer van Anderlecht is er veel onvrede over de manier waarop Gheysens het dossier aanpakte en Anderlecht met de rug tegen de muur probeerde te zetten. Hij is ook al eigenaar van Antwerp. Het is verboden twee clubs in één competitie te bezitten. Een oplossing zou zijn Antwerp over te dragen aan zijn zoon Michael - die steeds prominenter actief is binnen het Ghelamco-imperium. Maar ook daar zijn risico's aan verbonden.

Van Damme

Er is sprake van dat een groep minderheidsaandeelhouders zich gegroepeerd heeft om aandelen over te nemen. De groep zou op zoek zijn naar investeerders die 50 miljoen euro op tafel willen leggen.

AB InBev-miljardair Alexandre Van Damme zou zich voorlopig op de vlakte houden. Hij bouwde de voorbije jaren zijn aandelenpakket gevoelig uit, van 2,5 tot 15 procent door een deal met Roger Vanden Stock. Daardoor bezit hij een blokkeringsminderheid en is hij incontournable voor een beslissing over de toekomst van Anderlecht. Er is wel een pact tussen de aandeelhouders om elkaar niet de duvel aan te doen. Het is samen uit, samen thuis. Van Damme zou de kat uit de boom kijken, en afwachten of hij zich eventueel aansluit bij de groep minderheidsaandeelhouders. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content