Vijf Vlaamse ondernemers doen tegenbod op OHL

Enkele spelers van OHL groeten het publiek. ©Photo News

Onder meer Ageas-topman Bart De Smet, Golazo-baas Bob Verbeeck en JBC-oprichter Jean-Baptiste Claes leggen geld op tafel om Oud-Heverlee Leuven (OHL) in Vlaamse handen te houden.

Ze willen een verkoop van de voetbalclub aan de Chinese sportmarketeer Jian Lizhang, waarover De Tijd begin februari berichtte, tegenhouden. Over de ‘uitverkoop’ van de club uit 1ste klasse B, de op een na hoogste klasse in het Belgische voetbal, was flink wat beroering ontstaan.

Bij de vijf kandidaat-kopers zitten enkele grote namen. De bekendste zijn Jean-Baptiste Claes, de oprichter van de modeketen JBC, Bob Verbeeck van het snel groeiende sportbedrijf Golazo en de topman van de verzekeraar Ageas, Bart De Smet. Bij dat trio hebben Walter Vangoidsenhoven, een Leuvense ondernemer in horeca en vastgoed, en Michel Vanstallen zich aangesloten. Die laatste is voorzitter van de investeringsgroep Dorian uit Dilbeek.

Vechtscheiding

De aanwezigheid van Bart De Smet in het collectief is opvallend. Hij is in een vechtscheiding verwikkeld met de bestuurstop van OHL over geld dat hij in 2011 in de club investeerde. De Smet stapte enkele jaren na zijn investering uit het OHL-bestuur, misnoegd over het beleid.

Het is niet bekend hoeveel de vijf veil hebben voor OHL. In hun entourage is te horen dat er genoeg geld beschikbaar is om het Chinese bod ruim te overtreffen. Het enige probleem is dat OHL tot 30 juni exclusiviteit afgesproken heeft met de Chinezen. In die periode mag de clubleiding officieel niet met andere kandidaten praten.

Chinezen vertrokken

Maar net deze week meldde de club in een persbericht dat er een flinke kink in de kabel is en dat ze openstaat voor alternatieven. De Chinezen waren deze week in België om de gesprekken in goede banen te leiden. Maar het Chinese onderhandelingsteam vertrok spoorslags toen een afspraak met het Leuvense stadsbestuur werd afgezegd.

Het Vlaamse ondernemersconsortium wenste geen commentaar te geven. Als de ‘Leuvense vijf’ in hun missie slagen, wordt het Belgische topvoetbal nog meer een ondernemersonderonsje. Uit onderzoek van De Tijd bleek onlangs dat in het kielzog van bekende namen als Bart Verhaeghe (Club Brugge), Ivan De Witte (AA Gent) en Roland Duchâtelet (ex-Standard, STVV) minstens 50 andere toppers uit het Belgische bedrijfsleven actief zijn in het profvoetbal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect