Wankele Chinese eigenaar roept vragen op over Inter

Het sportief hoogtij bij het Inter Milaan van Rode Duivel Romelu Lukaku contrasteert met het gerommel in het aandeelhouderschap van de Nerazzurri. ©AFP

Zo gesmeerd het Inter Milaan in de Serie A verloopt, zo rommelt het in het aandeelhouderschap van de Italiaanse traditieclub.

Het is een mededeling die ook buiten de Chinese voetbalwereld rimpels veroorzaakt: Jiangsu FC, de regerende landskampioen voetbal van de Volksrepubliek, stopt per direct alle activiteiten. Dat kondigde de ploeg zondag op haar WeChat-pagina aan.

Het bankroet van de voetbalploeg volgt op de financiƫle problemen bij de eigenaar, het Chinese retailconglomeraat Suning. Suning liet zondag weten dat twee door de Chinese overheid gecontroleerde holdings een belang van 23 procent nemen: Shenzhen International Holdings en Shenzhen Kunping Equity Investment.

Peking stopt Suning via de kapitaalronde 14,8 miljard yuan (1,9 miljard euro) toe. In ruil voor de kapitaalinjectie moet het conglomeraat zich echter weer focussen op de kernactiviteit, retail dus. Jack Ma is via zijn conglomeraat Alibaba minderheidsaandeelhouder, maar de miljardair wordt de jongste maanden zelf geviseerd door de Chinese communistische partij.

En dus ging de Chinese voetbalploeg dit weekend per direct op slot. En zijn er grote vragen over de toekomst van Inter Milaan, op dit ogenblik de leider in de Italiaanse Serie A. Suning verwierf in 2016 voor 270 miljoen euro een controlebelang van 70 procent in de Milanese traditieclub. Inter wordt geleid door Steven Zhang, de 29-jarige zoon van Suning-oprichter Zhang Jindong.

Het gonst al maanden van geruchten dat Inter in de uitverkoop staat. De voetbalploeg zou volgens de Britse zakenkrant Financial Times als gevolg van de pandemie op zoek zijn naar noodfinanciering, ondanks het sportieve succes. Over het boekjaar tot 30 juni verdubbelde Inter netto het verlies tot 102 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud