'Abramovitsj stelt Chelsea weer te koop'

Roman Abramovitsj, de Russische eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea. ©AFP

De Russische oligarch weigerde eerder dit jaar nog een bod van ruim 2 miljard euro op zijn Londense voetbalclub.

De Russische miljardair Roman Abramovitsj heeft een zakenbank opdracht gegeven om de verkoop van Chelsea, de Engelse voetbalclub van Rode Duivel Eden Hazard, te onderzoeken. Dat meldt de Sunday Times.

Volgens de Britse kwaliteitskrant heeft Abramovitsj onlangs een aanbod van een Amerikaans investeringsbedrijf afgeslagen. Die firma zou een minderheidsbelang in Chelsea willen kopen. De Russische eigenaar zou de Londense topclub echter volledig van de hand willen doen.

Eerder dit jaar wees hij nog een bod van Jim Ratcliffe, eigenaar van chemieconcern Ineos, van ruim 2 miljard euro af.

Bij Chelsea worden de verkoopplannen ontkend, terwijl een woordvoerder van Abramovitsj het nieuwe verhaal afdoet als 'marktspeculatie'.

Voor Arabische oliesjeiks, Amerikaanse sportinvesteerders en andere Russische oligarchen massaal hun opwachting maakten in de lucratieve Engelse Premier League, kocht Abramovitsj zich in 2003 al in in de toenmalige Engelse subtopper Chelsea.

De Russische oligarch maakte zijn fortuin, geschat op 11 miljard dollar, in de wilde jaren 90 toen hij na de val van de Sovjet-Unie onder president Boris Jeltsin de oliereus Sibneft in handen kreeg. Abramovitsj pompte massaal roebels in Chelsea, dat sinds zijn komst vijf keer kampioen werd en even vaak de FA Cup won. In 2012 veroverde Chelsea ook de Champions League, een jaar later de Europa League. 

Een dure scheiding en vooral internationale sancties tegen de entourage van Russisch president Vladimir Poetin voeden echter al een tijdje de geruchten dat Abramovitsj het wat gehad heeft met zijn dure voetbalhobby.

Eerder dit jaar miste hij ook de zege van Chelsea in de finale van de FA Cup omdat het Verenigd Koninkrijk zijn visum niet verlengd had. Kort daarna werd bekend dat Chelsea de bouwplannen voor een nieuw stadion voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect