Ajax sluit boerenjaar af met forse winst

Ajax speelde vorig seizoen op weg naar de halve finale van de Champions League Real Madrid in eigen huis in de prak. ©Photo News

Ook het huidig boekjaar is nu al een voltreffer met de transfer van sterspeler Matthijs de Ligt naar Juventus.

Ajax  maakt ook financieel zijn status als kleinste wereldvoetbalmacht waar, leren de vrijdagavond vrijgegeven resultaten over het boekjaar tot 30 juni. De Nederlandse recordkampioen verdubbelde de omzet ruim tot net geen 200 miljoen euro. Om te situeren: dat is drie keer de jongst bekende omzet van de Belgische landskampioen Club Brugge - weliswaar over het seizoen tot 30 juni 2018 - en een vijfde van het miljard omzet dat de cashmachine FC Barcelona draait. 

De sterke cijfers zijn vooral te danken aan het wonderseizoen dat Ajax in de Champions League beleefde. Die bracht de Amsterdammers tot een zucht van de finale, onderweg boekte Ajax spraakmakende zeges bij zowel Real Madrid als Juventus. 

Het wonderjaar zet een hefboom op de lijntjes lager op de resultatenrekening. Netto vertwintigvoudigde de winst ruim, tot 51,9 miljoen euro of 2,83 euro per aandeel. Een extra boost kwam er dankzij de transfer van Frenkie de Jong, één van de smaakmakers van het wonderjaar, naar FC Barcelona. 

Ajax is grotendeels in handen van de 700 leden tellende Stichting AFC Ajax, slechts een miniem deel (7,7%) van de 18,3 miljoen stukken zijn vrij op de Amsterdamse beurs verhandelbaar

De aandeelhouders krijgen een - vergeleken met de winst per aandeel - relatief bescheiden dividend van 0,25 euro per aandeel. De rest vloeit naar de reserves. Het gevolg is dat de balans van Ajax AFC meer dan ooit van gewapend beton is: het eigen vermogen, de collectieve spaarpot van de aandeelhouders, zwelt aan tot 210 miljoen euro of 11,5 euro per aandeel. De cash op de balans beloopt 62 miljoen of 3,4 euro per aandeel. 

Ajax verwacht het huidige boekjaar tot 30 juni 2020 nu al zeker ook met nettowinst af te sluiten. Een verrassing is dat niet: een andere smaakmaker van het wonderjaar, Matthijs de Light, verhuisde pas begin juli voor 75 miljoen naar Juventus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud