All Blacks willen commerciële rechten naar de beurs brengen

De Nieuw-Zeelandse rugbyspelers zetten hun hakken in het zand tegen de verkoop van hun commerciële rechten. ©AFP

Het Nieuw-Zeelandse rugbyteam weigert een deel van zijn rechten te verkopen aan het Amerikaanse investeringsfonds Silver Lake en stelt een beursgang voor als alternatief.

De commerciële rechten van de All Blacks - het grootste rugbymerk ter wereld - zijn de inzet geworden van een bitse machtsstrijd. Twee weken geleden raakte bekend dat de Amerikaanse serie-investeerder Silver Lake - die ook belangen houdt in de voetbalclub Manchester City en een rits techbedrijven - voor 230 miljoen euro 12,5 procent van die rechten overneemt.

De deal werd afgeklopt door de Nieuw-Zeelandse rugbybond (NZR), maar dat was tegen het zere been van de spelers. In een open brief uitte de spelersbond (NZRPA) zijn ongenoegen. 'Deze deal brengt de eigenheid van de rugbysport en wat ze betekent voor de Nieuw-Zeelanders in het gedrang', klonk het.

De spelers vrezen dat Silver Lake de Maori-cultuur waarin het Nieuw-Zeelandse rugby is gedrenkt - denk aan de traditionele krijgsdans of haka voor elke wedstrijd - commercieel gaat uitbuiten. Ook geld speelt een rol. 36,5 procent van de inkomsten die de rugbybond binnenrijft, vloeit naar de spelers. Door de deal met Silver Lake verwatert dat aandeel mogelijk fors.

Kroonjuweel

Daarom kwamen de spelers vrijdag met een opmerkelijk alternatief om geld op te halen: een beursgang. De NZRPA heeft het investeringsbedrijf Forsyth Barr uit Auckland aangeschreven om 5 procent van de commerciële rechten naar de Nieuw-Zeelandse beurs te brengen. Dat zou volgens Forsyth Barr, waarvan de topman ook voorzitter is van de spelersbond, iets meer dan 110 miljoen euro in het laatje brengen.

De beursgang zou het Nieuw-Zeelandse rugby waarderen tussen 2 en 2,3 miljard euro, terwijl de waardering bij de deal met Silver Lake 1,8 miljard euro bedroeg. Volgens de NZRPA en Forsyth Barr geeft een beursgang Nieuw-Zeelanders de kans om in te tekenen op 's lands kroonjuweel, eerder dan het te verpatsen aan buitenlandse investeerders. 'En de interesse bij fondsenhuizen en gefortuneerde Nieuw-Zeelanders is groot', klink het.

No pasarán

Voor de NZR is de beursgang een no pasarán. 'De Silver Lake-deal is een gouden opportuniteit voor de toekomst van het Nieuw-Zeelandse rugby. Dit voorstel dreigt die deal op te blazen', zegt bondsvoorzitter Mark Robinson.

Corona sloeg een krater in de inkomsten van de rugbybond. In 2020 boekte de NRZ 20 miljoen euro verlies op een omzet van 83 miljoen. Vooral bij de 27 provinciale rugbyfederaties is de cashnood groot. Door de Silver Lake-deal zou 23 miljoen naar de lokale bonden vloeien. Volgens de memo van Forsyth Barr die de krant The New Zealand Herald kon inkijken, zou dat bedrag in het beursscenario even hoog zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud