Advertentie
Advertentie

Amerikaan landt binnenkort in kapitaal Sporting Charleroi

Mehdi Bayat is de huidige sterke man van Sporting Charleroi. Hij krijgt het gezelschap van de Amerikaanse investeerder David Helmer. ©saskia vanderstichele

De Amerikaanse investeerder David Helmer staat dicht bij een instap in de voetbalclub Sporting Charleroi. Mehdi Bayat, de huidige sterke man, blijft volgens onze informatie in het kapitaal aanwezig.

De aandeelhouders van Sporting Charleroi zoeken al een jaar naar een nieuwe aandeelhouder. Ze stonden in hun zoektocht open voor de verkoop van een minderheids- of een meerderheidsbelang.

Volgens onze informatie komt de Amerikaanse zakenman David Helmer zo goed als zeker aan boord bij 'de Zebra's'. De sportkrant La Dernière Heure meldt het nieuws eveneens. De Amerikaan zou een minderheidsbelang kopen, maar in zijn zog zouden nog andere investeerders in de club stappen. Mehdi Bayat, de sterke man en huidige hoofdaandeelhouder van Sporting Charleroi, zou een participatie van ongeveer 20 procent in handen houden.

Advertentie

Helmer richtte eind jaren 70 het gelijknamige bedrijf, een specialist in medische koelingsproducten, op. Hij verkocht dat intussen. Eerder dit jaar richtte hij de investeringsmaatschappij Catalytik Group op. Die heeft een heel brede focus, gaande van biowetenschappen over sport en voedseldistributie tot vastgoedontwikkeling. De Amerikaan is nog vennoot bij de investeringsfondsen Boomerang Ventures, VisionTech Partners en Coddle Creek Capital.

De details van de deal zouden vrijdag uit de doeken gedaan worden. Bayat was niet bereikbaar voor commentaar.

Trio

Tot nu zaten de aandelen van Sporting Charleroi in de handen van drie partijen. Bayat, de ex-voorzitter van de Belgische voetbalbond, controleerde de club met een belang van 75 procent. Clubvoorzitter Fabien Debecq bezat het grootste deel van de overige aandelen (+/- 23%) en algemeen secretaris Pierre-Yves Hendrickx de rest (+/-2%).

Een jaar geleden onderstreepte Bayat dat de Waalse club geen geld nodig had. 'Maar als we te midden van de almaar grotere concurrentie van buitenlandse en kapitaalkrachtige eigenaars willen blijven groeien, moeten we de deur openzetten voor vers kapitaal.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.