Advertentie

Anderlecht-eigenaar Coucke overweegt schadeclaim tegen voorgangers

Het gerecht denkt dat Marc Coucke (links) benadeeld is bij de aankoop van RSC Anderlecht in 2017. ©BELGA

De eigenaar van voetbalclub Anderlecht Marc Coucke onderzoekt of hij en paars-wit een schadevergoeding zullen eisen in het onderzoek naar de verkoop van de eersteklasser.

Vrijwel de volledige voormalige top van recordkampioen RSC Anderlecht is door het gerecht in verdenking gesteld van fraude, witwassen en valsheid in geschrifte bij de verkoop van Anderlecht.

Het gaat om toenmalig voorzitter en grootaandeelhouder Roger Vanden Stock, ex-CEO Jo Van Biesbroeck en de toenmalige sportieve manager Herman Van Holsbeeck. Het gerecht verdenkt ook makelaar Christophe Henrotay en toenmalig huisadvocaat Luc Deleu ervan een dubieuze rol te hebben gespeeld. Het advocatenkantoor Clifford Chance, dat het verkoopproces begeleidde, is eveneens in verdenking gesteld.

Miljardair Coucke die de club in 2017 overnam van de familie rond Roger Vanden Stock, wordt in het dossier gezien als benadeelde persoon. Maar hij is tot nu toe nog geen partij in de zaak.

Om toegang tot het dossier te krijgen en eventueel aanspraak te maken op een schadevergoeding zou eigenaar Coucke of de club zich burgerlijke partij moeten stellen. Coucke overweegt nog of hij die stap zet, liet hij donderdag via sociale media weten. 'Vanzelfsprekend wordt nu onderzocht of ikzelf en/of RSCA zich burgerlijke partij zullen stellen teneinde inzage in het dossier te hebben en eventuele schadeloosstellingen te verkrijgen.'

Coucke dankt het gerecht voor het onderzoek. Hij is naar eigen zeggen 'verheugd en tegelijk triest'. Hij belooft er 'als steunend hoofdaandeelhouder samen met het clubmanagement en de sportieve staf alles aan te doen opdat de vele supporters vooral weer kunnen vooruitkijken naar een mooie, waardige en succesrijke toekomst voor RSCA', zo besluit hij.

Het dossier over de verkoop van RSCA vloeit voort uit gerechtelijk onderzoek naar de transfer van gewezen spits Aleksandar Mitrovic naar het Engelse Newcastle. Daarbij lopen Henrotay en Van Holsbeeck in beeld. Henrotay wordt overigens ook verdacht van dubieuze constructies rond de uitgaande transfers van Chancel Mbemba en Youri Tielemans.

Speurders vonden binnen dat onderzoek aanwijzingen dat de verkoop van Anderlecht aan Marc Coucke wellicht niet volgens de regels was gebeurd. Het viel op dat een bod van 91 miljoen euro van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens niet aanvaard was. Dat was nochtans hoger dan het bod van Coucke. Volgens onze informatie meent het gerecht dat bepaalde betrokkenen onterecht commissies opgestreken hebben bij de verkoop. Het is op dit moment wel nog onduidelijk welke feiten er zich volgens het gerecht precies hebben voorgedaan.

De betrokkenen spreken alle beschuldigingen tegen. De advocaat van Herman Van Holsbeeck wil niet inhoudelijk reageren op de zaak. Roger Vanden Stock ontkent de beschuldigingen via zijn advocaat. 'Hem op deze manier beschuldigen, op 79-jarige leeftijd en zonder eerdere veroordeling, dat had niet gehoeven. Dit is een manier om iemands reputatie te bezoedelen.'

Ook de advocaat van Jo Van Biesbroeck laat weten dat zijn cliënt ontkent ook maar enige inbreuk te hebben gepleegd. De advocaat van spelersmakelaar Christophe Henrotay wil geen commentaar geven en herinnert eraan dat een inverdenkingstelling niet betekent dat iemand schuldig is.

Luc Deleu laat weten naar eer en geweten te hebben gehandeld. 'Clifford Chance wilde de transactie niet via de eigen derdenrekening laten verlopen', legt hij uit. 'Het kantoor zag een deontologisch probleem, omdat er ook een geldsom naar hen moest gaan. Toen heeft men mij gevraagd om de transactie af te handelen.' Clifford Chance wenste inhoudelijk niet te reageren. Deleu is sinds dit jaar bestuurder bij Anderlecht. Zijn zetel in het bestuur staat volgens Deleu momenteel niet ter discussie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud