opmerkelijk

Anderlecht en Adidas scheiden na 43 jaar

Trainer Hein Vanhaezebrouck in een outfit van Adidas, al sinds 1976 sponsor van Anderlecht. ©Photo News

De club van Marc Coucke voetbalt vanaf volgend seizoen in truitjes van het Spaanse kledingmerk Joma.

Anderlecht heeft met Joma een vijfjarig samenwerkingsverband ondertekend, dat volgend seizoen ingaat. Joma is actief in ruim honderd landen en zorgt ook voor de uitrustingen van onder meer Villareal, Sampdoria, Atalanta Bergamo, Toulouse en Swansea. In België kleedt het onder meer KV Oostende, de vorige club van Anderlecht-eigenaar Marc Coucke.

Joma vervangt zo Adidas, dat al sinds 1976 de truitjes van de Belgische recordkampioen levert. Het is exemplarisch voor de commerciële expansie die Coucke voor ogen heeft, en waarbij hij de heilige huisjes niet schuwt. De deal met Joma 'staat de club toe om zijn groeiplan te bekrachtigen', aldus een communiqué.

Coucke nam dit voorjaar de Brusselse club over van de familie Vanden Stock, die decennialang Anderlecht bestuurde. Al snel maakte entrepreneur Coucke duidelijk dat het roemrijke verleden alleen niet volstaat om als modern 21ste-eeuws entertainmentbedrijf ook hoge toppen te scheren.

Anderlecht haalt tot dusver 45 miljoen euro commerciële omzet, exclusief transfers. 'Dat is veel te weinig voor een club in het centrum van de hoofdstad', zei Coucke eerder dit jaar in een interview met De Tijd. 

'Niemand kan me één structurele reden geven waarom de Belgische top drie niet zou kunnen wat clubs als Benfica en Porto in Portugal doen. Zij zitten op 100 miljoen omzet of er zelfs boven. We hebben even veel inwoners als Portugal, onze economie is groter, we hebben meer bedrijven en de mensen zijn hier bijna even gek op voetbal.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n