Belgische clubs krijgen tv-geld versneld betaald

Tot begin mei is er zeker geen activiteit op onze Belgische voetbalvelden. ©Photo News

Een versnelde uitbetaling van de laatste schijf tv-geld voor de voetbalclubs en een coulante behandeling van hun licentiedossiers. Dat is beslist door de Pro League, de koepel boven 24 profclubs, om ons voetbal de eerste schok van de coronacrisis te helpen opvangen.

De groepstrainingen bij de Belgische profclubs liggen minstens tot 5 april stil. Dat is, tijdens een conferencecall, beslist door de raad van bestuur van de Pro League. Het houdt meteen in dat de competitie niet voor mei herstart. Want de clubs krijgen na het opheffen van de trainingsban vier weken tijd om te trainen, om grote blessurelast te vermijden door een te snelle opstart. 

Antwerp stapt in tv-contract

De nieuwe tv-deal voor het Belgische voetbal is helemaal rond. Antwerp stapt als laatste van 24 clubs in het contract met de sportzender Eleven Sports.

Binnenskamers maakt niemand zich illusies. Het is zo goed als uitgesloten dat op 5 april alles weer normaal wordt. Maar de bedoeling is sowieso de competitie uit te spelen. Daarvoor helpt het dat de Europese voetbalbond UEFA dinsdag besliste het EK voetbal - dat loopt van juni tot juli - uit te stellen. Maar alles hangt af van hoelang de coronacrisis en fall-out nog duren en hoe dicht die datum komt op de start van de nieuwe competitie. Spelers hebben officieel recht op minstens tien dagen vakantie tussen het einde van de competitie en de start van de volgende.

Vier scenario's

Voor de huidige competitie in eerste klasse zijn nog vier scenario's mogelijk. Of die wordt volledig uitgespeeld (nog 1 speeldag plus play-offs 1 en 2), of de play-offs worden ingekort, of enkel de laatste speeldag wordt nog afgewerkt of de competitie stopt bij de huidige stand. Dat laatste effent het pad voor financiële en juridische discussies - de ervaring is dat clubs elkaar heviger bekampen dan Amerikaanse echtscheidingsadvocaten.

De beslissing is genomen niet te beslissen. 'Elk scenario kan door de situatie achterhaald zijn op het moment dat we het nog voor ons hebben liggen. Het heeft op dit moment geen zin veel concreet te beslissen', luidt het. Daarnaast speelt ook mee dat de clubs niet zomaar nu al de hele competitie willen afblazen, omdat dan mogelijk discussie ontstaat over het tv-contract. Intussen is er wel de garantie dat de laatste schijf - ongeveer 20 miljoen van de 82,5 miljoen tv-geld voor dit jaar - gewoon uitbetaald wordt. Dat is een meevaller, want lang niet elke competitie kan genieten van die regeling.

Elk scenario kan door de situatie achterhaald zijn op het moment dat we het nog voor ons hebben liggen. Het heeft op dit moment geen zin concreet te beslissen.
Pro League

Het tv-geld wordt ook ingezet om de eerste financiële schokken van de coronacrisis op te vangen. De laatste schijf van 20 miljoen - die pas eind juni gestort zou worden - wordt nu al uitgekeerd aan de clubs. In dat pakket wordt ook de solidariteitsbijdrage van 800.000 euro van het prof- aan het amateurvoetbal betaald. De idee erachter is dat veel clubs - zeker de mindere goden - snel in cashnood zullen komen.

Er is ook afgesproken hoe de laatste 20 miljoen tv-geld zal worden uitgekeerd. De zak geld hangt af van de plek in het klassement - niet evident als het geld moet komen als de eindstand nog niet eens duidelijk is. Het geld wordt betaald op basis van de slechtst denkbare positie van clubs in de eindstand. Bijvoorbeeld: Anderlecht, Genk en KV Mechelen strijden alle drie nog voor plek zes - het laatste toegangsticket voor play-off 1 - maar ze zullen betaald worden op de virtuele achtste plek. Bij herstart en uitspelen van de competitie kunnen clubs dan altijd extra geld krijgen, maar zullen ze nooit geld moeten terugstorten.

Licenties

De Pro League nam een tweede ingrijpende beslissing om de clubs een buffer te geven. De licenties - clubs moeten allerlei verplichtingen nakomen om een startticket te krijgen voor het profvoetbal - worden verder behandeld en de beslissing zal eind deze maand ook gepubliceerd worden.

Maar de licentiecommissie zal uitgaan van de ingediende budgetten - voor zover die realistisch zijn - zonder de bedragen in mindering te brengen die nu door de coronacrisis zijn weggevallen. Die coulante opstelling - die volgend jaar eventueel verlengd kan worden - neemt niet weg dat clubs extra uitleg zal worden gevraagd als er vragen zijn bij hun cijfers. Dat staat los van de coronacrisis.

De licentiecommisie zal uitgaan van de ingediende budgetten - voor zover die realistisch zijn - zonder de inkomsten in mindering te brengen die nu door de coronacrisis zijn weggevallen.
Pro League

Het is een financieel belangrijk seizoen door een nieuwe maatregel in het Belgisch voetbal. Het resultaat van het boekjaar 2019-2020 wordt in principe volgend jaar samen bekeken met dat van het afgelopen jaar. Samen moeten die voldaan aan nieuwe spelregels rond financiële fairplay - maximaal 5 miljoen euro verlies. Een eventueel verlies mag alleen weggefilterd worden door een maximale kapitaalsverhoging van 30 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud