Belgische olympiërs krijgen voorrang voor vaccin

De Olympische Spelen werden uitgesteld naar de zomer van 2021. ©Photo News

De Belgische topsporters die meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio deze zomer krijgen zo snel mogelijk een coronavaccin toegediend. Dat is beslist op een interministriële conferentie.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) pleitte al een tijdje voor een prioritaire vaccinatie van de Belgische olympische atleten, maar de finale beslissing lag bij de politiek. Maandag gaven de ministers van Volksgezondheid groen licht.

De Belgische olympische atleten worden zo snel mogelijk gevaccineerd. De meereizende entourage van de topsporters meegerekend gaat het om ongeveer 500 mensen. Verschillende andere landen zijn eerder ook al gestart met de vaccinatie van hun olympische atleten.

Vlaams Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is tevreden, zegt hij op Twitter. Weyts pleitte recent samen met zijn collega-ministers van Sport al voor de versnelde vaccinatie van de Belgische olympische en paralympische atleten en hun begeleiders voor de Spelen in Tokio. 'Bij olympische topsporters en hun omkadering spreken we over atleten die vier jaar, en nu uitzonderlijk zelfs vijf jaar, hebben toegewerkt naar dat ene moment om op het internationale toneel te schitteren.'

We spreken over atleten die vier jaar, en nu uitzonderlijk zelfs vijf jaar, hebben toegewerkt naar dat ene moment om op het internationale toneel te schitteren.
Ben Weyts
Vlaams minister van Sport

Wanneer de atleten precies een prik krijgen, is nog niet duidelijk. 'We hopen zo snel mogelijk de betrokken atleten te kunnen laten vaccineren', zei Michael Devoldere, de woordvoerder van Weyts, vrijdag aan Belga. 'We mikken op mei, en nog liever begin dan midden mei. We willen absoluut de laatste tien weken voor de start van de Spelen vrijwaren. Dat is voor de atleten de belangrijkste voorbereidingsperiode. Daarvoor moet het gebeuren.'

Gevangenissen

Verder hebben de gezondheidsministers maandag ook het licht op groen gezet voor de prioritaire vaccinatie van cipiers. Zij worden meegenomen in fase 1b - de vaccinatie van 65-plussers, en risicopatiënten - die nu volop wordt uitgerold.

Ook de gedetineerden ouder dan 65 of met onderliggende aandoeningen worden in deze fase gevaccineerd. Dat gebeurt met mobiele equipes.

De overige gedetineerden moeten wachten tot fase 2, het moment waarop de brede bevolking aan de beurt is. Die kan naar verwachting in de loop van juni starten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud