Belgische topvrouw vertrekt bij Engelse voetbalclub

Katrien Meire. ©AFP

CEO Katrien Meire is na een jaar alweer weg bij de noodlijdende tweedeklasser Sheffield Wednesday.

De Belgische advocate vertrekt op een moment dat de club in zwaar weer verkeert. Sheffield Wednesday - een voetbalmonument met een rijk verleden - staat na 30 speeldagen 16de in de competitie, negen punten boven de degradatiezone. Financieel zit de club ook in slechte papieren. The Owls rapporteerden voor het seizoen 2016-2017 een verlies van meer dan 20 miljoen Britse pond, boven op een verlies van 5 miljoen het jaar ervoor.

Door de verliezen ligt de club onder het vergrootglas bij de EFL, de liga van 72 profclubs uit Wales en Engeland. Die legde Sheffield Wednesday tussen april en augustus vorig jaar jaar een transferverbod op, als sanctie voor inbreuken op het uitgavenplafond. De club riskeert komende zomer een nieuw transferverbod als ze haar financiën niet op orde krijgt.

De nieuwe jaarrekening moet in maart worden ingediend bij de EFL. De Thaise eigenaar Dejphon Chansiri, een magnaat in tonijn in blik, heeft de club eind december te koop gezet. Maar intussen lijkt hij te twijfelen over een verkoop.

Duchâtelet

Katrien Meire tekende op 1 januari 2018, de dag van haar ontslag bij de Engelse voetbalclub Charlton Athletic, een contract bij Sheffield Wednesday. Ze vertrok bij Charlton omdat haar baas, de Belgische ondernemer Roland Duchâtelet, op het punt stond de club te verkopen. Derdeklasser Charlton is nog altijd in handen van Duchâtelet, nadat een deal met Australische investeerders vorig jaar niet is doorgegaan.

Bij Sheffield trof Meire een vergelijkbare professionele context als bij haar vorige werkgever. Eigenaar Chansiri kocht de tweedeklasser in 2015 voor 42 miljoen euro. Hij sprak de ambitie uit om twee jaar later te promoveren naar de Premier League. De club haalde bijna de doelstelling: Sheffield sneuvelde twee jaar geleden in de halve finale van de play-offs tegen Huddersfield Town, dat later de promotie naar eerste kon afdwingen. Sindsdien is de club blijven hangen in de tweede divisie, waar de vetpotten van het tv-geld en de commerciële inkomsten een pak kleiner zijn dan in de Premier League.

Meire bedankt de club en fans op de website van Sheffield Wednesday. Redenen voor het ontslag worden niet gegeven.

Hillsborough, het stadion van Sheffield Wednesday, is de locatie van een van de zwartste passages in de Engelse voetbalgeschiedenis. In april 1989 stierven 96 mensen in het gedrang bij een bekerduel tussen Liverpool en Nottingham Forest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud