Biedingen nieuw voetbalcontract stranden onder verhoopte 100 miljoen

Het Belgisch voetbal heeft nog geen akkoord met een nieuwe mediaspeler voor de uitzending van de tv-rechten. ©Photo News

De 24 Belgische profvoetbalclubs hebben de toewijzing van de televisierechten uitgesteld tot 7 februari. De inkomsten stijgen met bijna een vijfde, maar de clubs willen nog meer.

De biedingen van televisiezenders en telecomoperatoren op de televisierechten voor onder meer live wedstrijden en samenvattingen vallen tegen voor de voetbalclubs.

De clubs maakten zich vooraf sterk dat ze konden rekenen op een contract van minstens 100 miljoen euro per jaar. Dat vertrouwen ontsproot aan het bod dat vorig jaar binnenliep nog voor de officiële biedprocedure van start ging. Het Spaans-Chinese mediabedrijf Mediapro bood de Belgische clubs per seizoen 100 miljoen euro als het de rechten voor tien jaar kreeg. Maar omdat zo'n handjeklap de Belgische mededingingsautoriteit niet zou passeren, hapten de clubs niet en stuurden ze eind vorig jaar het klassieke lastenboek of tender uit.

De biedingen op die tender van onder meer Eleven Sports, Telenet en Proximus werden gisteren tijdens een vergadering van de Pro League, de koepel boven de clubs, gewogen en te licht bevonden. 'Op basis van de huidige stand van zaken worden de rechten niet toegewezen', liet de Pro League weten in een persbericht. 

Substantiële verhoging

Voetbalbronnen zeggen dat er uit de enveloppes een substantiële verhoging kwam tegenover de 80 miljoen euro van de vorige drie seizoenen - waarin de wedstrijden te zien waren op de tv-platformen van Proximus, Telenet en Voo. Maar de verhoopte 100 miljoen euro wordt niet gehaald. Het zou gaan om een bedrag van 92 à 95 miljoen euro per seizoen.

Omdat de clubs meer willen, komt er een tweede ronde. Verschillende bieders mochten donderdag al een nieuw informeel bod doen. Op basis daarvan zullen de clubs en bieders de komende twee weken onderhandelen. In de huidige procedure, zegt de Pro League. De tv-rechten worden dan op 7 februari toegewezen. 

Nieuwe tender?

Opmerkelijk is dat de Pro League in het communiqué zegt dat het de mogelijkheid onderzoekt om een nieuwe tender op te stellen, in overleg met de Belgische Mededingsautoriteiten. Aan De Tijd zegt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) dat de tender niet wordt herschreven. 'Een tweede ronde is niet abnormaal. De tender is dezelfde als in de eerste ronde', luidt het.

Telenet en Proximus zouden graag het huidige niet-exclusieve model verderzetten waarbij ze beide de wedstrijden uitzenden. Sportzender Eleven Sports daarentegen wil alle rechten - inclusief de productie - exclusief naar zich toe trekken en uitzenden via Telenet en Proximus. Zoals dat nu gebeurt met buitenlands voetbal, NBA-basketbal en American football. 

Dat model volgt ook het kapitaalkrachtige Spaans-Chinese Mediapro. Het telde samen met het Qatarese BeIn per seizoen 1,1 miljard euro neer voor het Franse voetbalcontract.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect