Advertentie
Advertentie

Braziliaan Neymar naar voetbalclub PSG

©BELGAIMAGE

De grootste voetbaldeal uit de geschiedenis is rond. De Braziliaanse vedette Neymar verlaat FC Barcelona en tekent een contract voor vijf seizoenen bij het Franse PSG.

De Parijse topclub liet donderdagavond officieel weten dat de komst van de Braziliaanse aanvaller definitief is. PSG, eigendom van de Qatarese koninklijke familie, licht de clausule in zijn contract van 222 miljoen euro.

Dat maakt hem de duurste voetballer aller tijden. Neymar gaat bruto 62 miljoen euro per jaar verdienen, netto ongeveer 30 miljoen. In combinatie met makelaarscomissies en belastingen is met de deal een totale kostprijs van rond het half miljard gemoeid. Een peulenschil voor de Qatari, want in het staatsinvesteringsfonds zit voor bijna 300 miljard euro aan inkomsten uit gas-reserves.

De Spaanse profliga probeerde de deal nog te saboteren door de cheque van 222 miljoen euro te weigeren. De overgang zou in strijd zijn met de financiële fairplay-regels van de Europese voetbalbond Uefa. Die legt op dat clubs in hun dagelijkse werking break-even moeten draaien. Ze mogen maximaal 30 miljoen euro structureel verlies maken per drie seizoenen.

De Spanjaarden voerden een hopeloze strijd. De Uefa is bevoegd om de boekhouding van PSG te controleren, maar dat kan pas eind 2018, als de transfer in de jaarrekening is opgenomen. De entourage van Neymar kon de cheque uiteindelijk gewoon overmaken aan het bestuur van de Catalaanse club.

Eén doel

PSG koopt Neymar met één doel. Hij wordt de leider op het veld die PSG sportief en commercieel de grootste club van Europa moet maken. Sinds de Qatarese overname in 2011 wacht de club nog altijd op winst in de Champions League, de hoogste Europese beker.

PSG publiceert zelf geen financiële details, maar volgens consultant Deloitte boekte de club in het seizoen 2015-2016 521 miljoen euro omzet. Die operationele inkomsten zijn mogelijk kunstmatig opgepompt, omdat er onder meer een schimmige reclamedeal van 305 miljoen euro met Qatar Tourism inzet. De Uefa bepaalt dat deals met sponsors, die rechtstreeks gelinkt zijn met de eigenaar van een club, hooguit 30 procent van de inkomsten mogen uitmaken.

PSG zal de transfersom niet één keer in de boeken opnemen. Dat gebeurt in schijven via afschrijvingen tijdens de duur van zijn contract, vijf jaar lang 44,5 miljoen euro. Daarbij komt ook de loonkost die met zijn transfer gemoeid is.

Economische turbo

Neymar is niet alleen sportieve wereldtop, hij is ook commercieel een wereldmerk. PSG hoopt dat de Braziliaan de hefboom kan zijn om economisch een turbo op de club te zetten. Voorzitter Nasser al-Khelaifi liet in een interview verstaan dat hij met PSG de komende jaren de magische barrière van 1 miljard euro operationele inkomsten wil doorbreken.

Met zijn vertrek komt bij Barcelona een einde aan de gouden driehoek 'MSN'. De spil en beste voetballer ter wereld Leo Messi, spits Luis Suarez en Neymar vormden sinds 2014 een dodelijk trio.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud