‘Brede steun voor renovatie nationaal stadion’

Het Koning Boudewijnstadion krijgt een nieuwe gedaante als de Golden Generation Arena. ©BELGA

De voetbalbond en het sporteventbedrijf Golazo voeren de forcing voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Maar de weg ernaartoe ligt vol valkuilen.

Er is een nieuwe zet in het potje stratego over de toekomst van het nationaal stadion in Brussel. De voetbalbond heeft een entente gesloten met het sporteventbureau Golazo, de eigenaar van de atletiekmeeting Memorial Van Damme, voor een make-over van het Koning Boudewijnstadion. Er is ook al een nieuwe naam: de Golden Generation Arena.

Het plan bestaat uit een multi sportstadion met 40.000 zitjes. Voor de Rode Duivels en andere sporten. Kostprijs: 150 à 200 miljoen euro, volledig gefinancierd door de federale overheid en de regio’s Wallonië, Vlaanderen en Brussel. De uitbating van het stadion kan mogelijk wel door een privépartij gebeuren. Het hele project zou tegen 2022 al af moeten zijn.

Voetbalbond-CEO Peter Bossaert en Golazo-baas Bob Verbeeck zien een renovatie als de laatste realistische piste. De bedoeling was lang dat de projectontwikkelaar Ghelamco een stadion, het Eurostadion, zou bouwen op parking C van de Heizel in Brussel. Maar Ghelamco slaagde er niet in zijn bouw- en milieuvergunning op tijd te krijgen.

Die mislukking leidde tot het missen van een pijnlijke deadline. De voetbalbond ging met de billen bloot bij de Europese voetbalbond UEFA, omdat Brussel zich als enige van een hele reeks Europese steden moest terugtrekken als speelstad van het EK 2020.

Iedereen trok zijn handen af van het Eurostadion. De voetbalclub Anderlecht, die er zou spelen, haakte als eerste af, daarna volgde de voetbalbond. De politieke rugdekking van de stad Brussel is Ghelamco ook kwijt. Schepen en politieke trekker Alain Courtois (MR) liep vorig jaar tegen een zware verkiezingsnederlaag aan. De nieuwe Ecolo-PS-coalitie nam in haar bestuursakkoord afstand van het Eurostadion.

Alleen Ghelamco blijft geloven dat het stadion er op een dag zal staan. ‘We zijn voorstander van een renovatie van het Koning Boudewijnstadion, met een verminderde capaciteit tot 15.000 zitjes, voor zowel atletiek als andere sporten’, laat topman Paul Gheysens weten. ‘Maar een modern stadion dat beantwoordt aan de eisen van de UEFA, kan nooit op de huidige locatie.’

Bossaert vond in Verbeeck een bondgenoot. In het Eurostadion was geen plek voor een atletiekpiste. Dat hypothekeerde de toekomst van de Memorial Van Damme, een topmeeting in het atletiekcircuit. De piste blijft in de renovatieplannen behouden.

Het duo geeft toe dat het nog geen done deal is. ‘Maar we hebben de steun van alle politieke partijen, ook van de N-VA’, stelt Bossaert nog. Het is een verwijzing naar de kritiek vanuit de N-VA op het Eurostadion, dat verfoeid werd als een Brussels project op Vlaamse grond. Terwijl parking C in Vlaanderen ligt, ligt het Koning Boudewijnstadion volledig op Brussels grondgebied. Dat zou de oplevering na de renovatie vergemakkelijken.

Bossaert stelt ook dat voor de renovatie geen nieuw ruimtelijk plan nodig is. Zo’n plan, dat projecten een juridische onderbouw geeft, was een belangrijk struikelblok bij het Eurostadion. ‘Om de Brusselse vergunningen te krijgen zou alleen een mobiliteits- en milieustudie nodig zijn’, zegt Bossaert.

De topman van de voetbalbond en Verbeeck voeren de forcing uit voluntarisme. Maar simpel wordt het allerminst. Net als bij het Eurostadion volgt wellicht protest van omwonenden. Die kunnen lang aanslepende procedures inspannen bij de Raad van State. En een renovatie heeft een impact op een reeks andere geplande projecten in de buurt.

Het belangrijkste is het shoppingcomplex Neo. Experts vragen zich af of een renovatie geen nieuw feit is, waardoor de milieustudie en de lopende bouwaanvraag van Neo de vuilnisbak in kunnen. De ontwikkelaars van Neo, een Frans-Belgisch consortium in combine met de Brusselse overheid, zien dat in geen geval zitten. Bovendien loopt nog altijd een juridische strijd tussen de stad Brussel en Ghelamco. Dat laatste heeft een claim op parking C via een erfpachtconstructie, een deal waar Brussel onderuit wil raken.

Een extra valkuil is het gerenoveerd stadion rendabel maken. De deal tussen Brussel en Neo zou erin bestaan dat in het Koning Boudewijnstadion per jaar maar een tiental matchen en events kunnen doorgaan. Dat is veel te weinig om een commercieel zakenmodel rond te bouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud