Bulgaars racisme verstoort EK-kwalificatiematch

Door het racistische gedrag van de Bulgaarse thuisfans werd de wedstrijd twee keer stilgelegd. ©Photo News

Het duel tussen Bulgarije en Engeland werd overschaduwd door wangedrag van de Bulgaarse thuisfans.

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland is maandag twee keer stilgelegd na racistische incidenten met de Bulgaarse thuisfans.

Een honderdtal in het zwart geklede fans bracht de nazigroet en hield T-shirts met 'No respect' omhoog, een parodie op de 'Respect'-campagne van de Europese voetbalbond UEFA tegen het racisme in het voetbal.

Als de donkere spelers van Engeland aan de bal kwamen volgden kwetsende spreekkoren en apengeluiden.

'Dit was een van de meest verschrikkelijke voetbalavonden die ik heb meegemaakt', zei Greg Clarke, de voorzitter van de Engelse bond FA. De FA vraagt de UEFA een onderzoek in te stellen. 'Het is niet de eerste keer dat onze spelers dit meemaken.'

Idioten

Engeland won uiteindelijk met 0-6, maar keert met een bittere smaak in de mond terug naar huis. 'Ik vind het jammer voor de Bulgaren dat ze in hun eigen stadion worden vertegenwoordigd door zulke idioten', tweette Raheem Sterling, een van de geviseerde spelers.

De Bulgaarse bondscoach Krasimir Balakov houdt vol dat hij niets racistisch heeft gehoord in het stadion in Sofia. 'Het is een heel gevoelig onderwerp. Ik denk dat er niemand in Bulgarije is die achter racisme staat', zei hij. 'Het is heel vreemd hoe de voetbalwereld met dit onderwerp om gaat. Ik heb tijdens de wedstrijd echt helemaal niets gehoord.'

Balakov, die deel uitmaakte van het succesvolle Bulgaarse elftal dat op het WK van 1994 als vierde eindigde, beweert dat Engeland een groter racismeprobleem heeft dan Bulgarije. 'In onze competitie gebeuren zulke dingen niet, terwijl je op alle Engelse voetbalniveaus wel over incidenten met racisme hoort.'

Leeg stadion

De Kroatische scheidsrechter Ivan Bebek legde de wedstrijd bij een stand van 0-2 voor de eerste keer stil. De omroeper in het stadion riep de toeschouwers tot de orde, zoals de protocollen van de Europese voetbalbond UEFA voorschrijven. Na de 0-3 moest Bebek het duel weer even onderbreken. Na overleg met het Engelse kamp, inclusief bondscoach Gareth Southgate, besloot hij de match toch weer op gang te fluiten.

In de rust bleef de Bulgaarse aanvoerder Ivelin Popov op het veld om de fans toe te spreken, maar ook in de tweede helft hielden de kwetsende spreekkoren aan. Het stadion in Sofia was al voor een deel leeg wegens een straf van de UEFA na eerder racistisch gedrag van Bulgaarse toeschouwers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud