Advertentie
Advertentie

Bundesliga lonkt naar buitenlands kapitaal

RB Leipzig is de facto in handen van shirtsponsor Red Bull, al staat die 'RB' officieel voor 'Rasenballsport'. In Duitsland moeten voetbalclubs voor minstens 51 procent in handen zijn van de leden. ©REUTERS

De Duitse voetbalclubs overwegen de regel af te schaffen die clubleden verplicht een meerderheid van de aandelen te bezitten.

Voetbal is steeds meer big business, en de Duitse Bundesligaclubs vrezen stilaan een te groot concurrentieel nadeel tegenover topploegen uit Spanje, Frankrijk en vooral Engeland.

Daarom, zegt Bundesliga-CEO Christian Seifert aan de Financial Times, ligt een radicaal plan op tafel: het schrappen van de '50+1-regel'.

Die schrijft voor dat clubleden een meerderheid van de aandelen van de Duitse ploegen in handen moeten hebben. Dat zorgt voor een stevige lokale verankering, houdt de ticketprijzen betaalbaar en maakt dat de Bundesliga de hoogste toeschouwersaantallen ter wereld heeft. Maar: een kapitaalinjectie van multinationals of puissant rijke buitenlandse investeerders wordt zo bijna onmogelijk gemaakt.

Al zijn er omwegen: zo wordt om historische redenen toegestaan dat Wolfsburg in handen is van Volkswagen, en dat chemiereus Bayer de gelijknamige club uit Leverkusen bezit.

Borussia Dortmund, sinds deze maand met Rode Duivel Michy Batshuayi in de spits, is met 80.000 abonnees de populairste club van Europa ©Photo News

Nieuwkomer RB Leipzig is dan weer de facto eigendom van energiedrankgigant Red Bull, al staat die RB officieel voor 'Rasenballsport'. Achter de schermen van Bayern München oefenen multinationals Allianz, Adidas en Audi stevige invloed uit. 

In andere grote Europese voetballanden is dat echter zowat de norm geworden. Het staatsinvesteringsfonds van Qatar smijt met geld bij Paris Saint-Germain, Manchester City is in handen van een sjeik uit Abu Dhabi. 

Zeker in Engeland zijn buitenlandse investeerders massaal aanwezig. De Russische oligarch Roman Abramovich bezit Chelsea, terwijl Amerikaanse miljardairs de plak zwaaien bij onder Manchester United, Arsenal en Liverpool.

Daar komt nog eens bij dat de Engelse clubs enorme inkomsten puren uit de verkoop van televisierechten, al lopen die komende drie jaren ietwat terug tot 'slechts' 5 miljard euro. In Spanje halen topclubs Barcelona en Real Madrid eveneens astronomische televisiegelden binnen.

Hoewel de Bundesliga op dat vlak een forse inhaalbeweging maakt - het nieuwe televisiecontract met Sky en Eurosport levert de komende vier jaar 4,6 miljard euro op - loopt de financiële achterstand op.

Donderdag maakte de Duitse voetbalbond bekend dat de 18 eersteklasseclubs vorig seizoen hun inkomsten met 4 procent zagen stijgen tot 3,4 miljard euro. Ter vergelijking: de 20 teams uit de Premier League haalden 5 miljard binnen.

In de recentste Deloitte-ranglijst van voetbalclubs met de hoogste inkomsten staan dan ook maar drie Duitse ploegen: Bayern München (vierde, 588 miljoen euro), Borussia Dortmund (twaalfde, 333 miljoen) en Schalke 04 (16de, 230 miljoen). Tien ploegen komen uit Engeland.

Daarom, poneert CEO Seifert in de FT, 'moeten we een eerlijk debat op gang brengen over de 50+1-regel'. Om die te schrappen, moeten 24 van de 36 eerste- en tweedeklasseclubs instemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud