Club Brugge bevestigt beursgang

Bart Verhaeghe, voorzitter en grootaandeelhouder van Club Brugge ©Photo News

Het is de bedoeling dat de landskampioen voetbal nog deze lente op de Brusselse beurs noteert. Bij de operatie worden er enkel bestaande aandelen verkocht.

Club Brugge trekt naar de beurs. Dat bevestigt de landskampioen voetbal. De Tijd berichtte vorige week over de op til zijnde operatie.

De beursgang dient niet om vers geld op te halen. Met andere woorden: de operatie laat de huidige grootaandeelhouders, voorzitter Bart Verhaeghe op kop, toe om langs de kassa passeren. Volgens onze informatie is het wel de bedoeling dat Verhaeghe & co de meerderheid van de aandelen behouden. Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert en de bestuurders Jan Boone en Peter Vanhecke bezitten vandaag samen 94,34 procent van de aandelen.

In een tweede fase kan Club Brugge als genoteerd bedrijf geld ophalen voor de financiering van projecten, zoals onder meer zijn nieuw stadion. Het prijskaartje voor dat stadion - op de site waar het Jan Breydel-stadion nu staat - bedraagt zo'n 100 miljoen euro.

Transformatie

De beursintroductie is de bekroning van de transformatie die Club Brugge sinds de overname door Verhaeghe onderging. De club stevent af op een tweede opeenvolgende landstitel - de vierde in zes seizoenen - en draait financieel bijzonder goed. In het seizoen 2019-2020 brak blauw-zwart met een omzet van 137 miljoen euro en 24,5 miljoen nettowinst alle records. 

Voor precieze details over het aanbod en de waardering van Club Brugge is het wachten op het prospectus bij de beurswaakhond FSMA. Het is wel de bedoeling kort te schakelen: de 'nabije toekomst' klinkt het in het persbericht, met de klassieke disclaimer dat veel zal afhangen van de marktomstandigheden. De eerste notering van blauw-zwart is een kwestie van weken.

Dat het om een operatie van omvang gaat, bewijzen de begeleidende banken. Met JPMorgan, Credit Suisse en Berenberg moeten drie zakenbanken met naam en faam interesse bij grote buitenlandse beleggers losweken. Berenberg is het enige beurshuis in Europa met analisten in huis die beursgenoteerde voetbalclubs actief opvolgen. Voor de particuliere Belgische beleggers staat staatsbank Belfius in.

Vrouwen aan boord

De drie onafhankelijke bestuurders die Club Brugge als beursgenoteerd bedrijf gaat benoemen zijn drie vrouwen: Sangeeta Desai, Lucy Quist en Cind Du Bois.

Quist is een managing director bij de zakenbank Morgan Stanley. Du Bois is hoogleraar en hoofd van de leerstoel economie aan de Koninklijke Militaire School en visiting fellow bij de denktank Itinera. Sangeeta Desai is de voormalige operationeel directeur (COO) van het productiehuis Fremantle (onderdeel van de mediagroep RTL).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud