Club Brugge boekt recordomzet van 137 miljoen euro

Ondanks de superwinst was de enige grote inkomende transfer in de voorbije mercato de Nederlander Noa Lang. ©BELGA

Kampioen Club Brugge draait commercieel en financieel als een tierelier. Het bedrijf blauw-zwart verpulverde in het seizoen 2019-2020 records met een omzet van 137 miljoen euro en 24,5 miljoen nettowinst.

Het omzetrecord van een Belgische voetbalclub heeft twee weken standgehouden. Club Brugge wipt met een omzet van 137 miljoen euro voor het afgelopen seizoen over Racing Genk (127 miljoen). Dat blijkt uit de jaarrekening van Club die De Tijd exclusief kon inkijken.

Club ziet zijn bedrijfsopbrengsten tegenover het seizoen 2018-2019 met bijna de helft stijgen. Daartegenover hield Club zijn stijgende kosten onder controle - van 82 tot 102 miljoen euro (+28 procent). Gevolg: de club ziet haar bedrijfswinst verdrievoudigen tot 35 miljoen euro. De bedrijfswinst plus afschrijvingen verdubbelt tot 55 miljoen. Dat is een goeie indicator van de cashflow - in hoeverre een bedrijf in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. De nettowinst na belastingen - 11 miljoen - komt uit op 24,5 miljoen euro.

Balans van gewapend beton

Het resultaat is een balans van gewapend beton. Omdat Club zijn nettowinst niet uitkeert aan de aandeelhouders maar in het bedrijf houdt, verdubbelt het eigen vermogen - zeg maar de spaarpot - tot 44 miljoen euro. Die vormt een buffer om de coronaklap - matchen zonder publiek - de komende maanden op te vangen en zal ook bijdragen tot een soepele financiering uit bankkredieten en eigen middelen van het nieuw geplande stadion.

44 miljoen
spaarpot
Omdat Club zijn nettowinst niet uitkeert aan de aandeelhouders maar in het bedrijf houdt, verdubbelt het eigen vermogen - zeg maar de spaarpot - tot 44 miljoen euro.

Een blik onder de motorkap toont twee turbo's op de cashmachine Club. De deelname aan de Champions League bracht 35 miljoen euro op. Brugge speelt dit seizoen voor het derde jaar op rij in de Europese topcompetitie. Daarnaast bracht de verkoop van Wesley, Danjuma, Nakamba, Denswil en Amrabat 52,4 miljoen op.

Interessant is ook dat Club uit matchday, merchandising, sponsoring en Belgisch en Europees tv-geld bijna 72 miljoen ophaalt. Dat bedrag zijn de 'vaste' commerciële inkomsten die exclusief transfers aangeven hoeveel een modern voetbalbedrijf ophaalt uit de dagelijkse werking. Al vinden ze die discussie bij Club wat achterhaald. De bedrijfstop beschouwt een basis van transferinkomsten en Europees tv-geld als een belangrijk, vast onderdeel van het businessmodel. Daar hebben ook de sportieve prestaties - uiteraard gelinkt aan de hoge cashopbrengst - iets mee te maken. Club werd de voorbije zes seizoenen telkens kampioen of runner-up.

Inkomende transfers

De gestegen kosten (tot 102 miljoen) zijn in grote mate te verklaren door een stijging van lonen en premies. Die klimmen van 34,5 tot 46,3 miljoen, weer een gevolg van de uitstekende sportieve prestaties en de daaraan gekoppelde variabele premies. De kosten van diensten en diverse goederen, waar naast de organisatie- en administratiekosten ook de makelaarscommissies in zitten, stijgen van 23,4 tot 32,2 miljoen. Er is ten slotte ook een forse stijging van de schuld - van 42 tot 61,3 miljoen - die in hoofdzaak op korte termijn is. Dat is vooral een gevolg van verplichtingen door inkomende transfers (onder meer Mignolet, Kossounou, Okereke en Krmencik). De bankschuld blijft stabiel op 15 miljoen euro.

46,3 miljoen
Lonen en premies
De gestegen kosten zijn in grote mate te verklaren door de stijging van lonen en premies. Die klimmen van 34,5 tot 46,3 miljoen, weer een gevolg van de uitstekende sportieve prestaties en de variabele premies die daaraan gekoppeld zijn.

Opvallend is dat Club ondanks de cashberg de knip op de beurs houdt. De enige aanwinst met een hoog prijskaartje tijdens de afgelopen mercato was de Nederlander Noa Lang. Ook voor de wintermercato predikt de club conservatisme.

Coronapandemie

De verklaring is uiteraard de coronapandemie met nu al maandenlang lege stadions. Daardoor miste Club zijn zes belangrijkste blockbustermatchen: vijf wedstrijden in play-off 1 plus de bekerfinale.

Club raamt de impact voor het seizoen 2019-2020 (waarbij corona tussen maart en juni op de cijfers woog) op 4 miljoen euro. Dat bedrag werd bijna volledig gecompenseerd omdat club geen wedstrijdpremies moest uitkeren of organisatiekosten moest maken. De terugbetaling van tickets aan fans (1,6 miljoen) is gecompenseerd door een gereduceerde kampioenenpremie van spelers en technische staf.

De ware impact van corona zal zich pas uiten in de jaarrekening 2020-2021. Het valt nu onmogelijk te zeggen hoe groot de klap wordt. Club loopt wel miljoenen mis op de Belgische en Champions League-wedstrijden. Een groot deel van de 24.000 abonnees vraagt geen compensatie, maar ook hier zijn de verliezen navenant. Daarom komt de extra buffer heel goed van pas om de verliezen dit seizoen op te vangen.

Club bewijst jaar na jaar als voetbalbedrijf in België op eenzame hoogte te staan. Sportief moet blauw-zwart nog wat stappen zetten, maar inzake bedrijfsmodel benadert Club stilaan het grote Nederlandse voorbeeld Ajax. De Amsterdammers - de posterboy voor goed financieel beheer - boekten vorig seizoen 20,7 miljoen euro winst op 162,3 miljoen omzet. Ajax zit op een indrukwekkende spaarpot van 228 miljoen. Het is daarom geen verrassing dat Club-eigenaar Bart Verhaeghe lonkt naar Ajax voor een krachtenbundeling via een Belgisch-Nederlandse BeneLiga. Zeker nu vaststaat dat de 20 à 30 grootste clubs in Europa een eigen competitie willen starten.

Belgisch voetbal financieel bloedbad

Club Brugge en Racing Genk zijn winstwonders in een voor de rest bijzonder verlieslatend Belgisch voetbal. Het verschil tussen beide clubs is dat Genk wel een miljoenenclaim van de fiscus boven het hoofd hangt. Van de klassieke top5-clubs maken Standard en Anderlecht zwaar slagzij. Standard heeft dringend vers geld nodig omdat de kosten (79 miljoen) totaal niet in verhouding staan tot de opbrengsten uit operationele werking (23,6 miljoen). Standard haalde voor dit seizoen ei zo na zijn licentie, het toegangsticket voor profvoetbal. Eigenaar Bruno Venanzi is niet rijk genoeg om het zelf op te lossen en een instap van ondernemer François Fornieri (15 miljoen euro voor 50 procent) ketste af. Standard lijkt zo rijp voor een overname. Rivaal Anderlecht is dan weer virtueel failliet - na 63 miljoen euro verlies op twee seizoenen - en overleeft enkel bij gratie van zijn rijke eigenaars. Die zitten wel verwikkeld in hevige strijd over hoe de club financieel uit het moeras getrokken wordt. De vijfde G5'er AA Gent publiceert eerstdaags zijn nieuwe jaarcijfers voor 2019-2020. Het Belgisch profvoetbal is in zijn geheel erg verlieslatend. In het seizoen 2018-2019 was er liefst 87 miljoen euro verlies. Slechts zes clubs maakten samen 13 miljoen winst, de andere 18 ruim 100 miljoen verlies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud