Club Brugge bouwt nieuw stadion op bestaande site Jan Breydel

Club Brugge wil vanaf 2024 in een nieuw stadion spelen op de huidige locatie in Brugge. ©Photo News

Gamechanger in het stadiondossier van Club Brugge. De club verhuist niet naar een geplande nieuwe locatie, maar blijft op zijn huidige site.

De leiding van de club heeft donderdagnacht een deal gesloten met het stadsbestuur om een nieuw stadion met 40.000 zitjes te bouwen naast het huidige op de Jan Breydel-site in Sint-Andries. De bedoeling is dat Cercle Brugge, dat het Jan Breydelstadion nu deelt met blauw-zwart, verhuist naar een eigen nieuw stadion met 15 oefenvelden langs de Blankenbergse Steenweg.

Voor die plek heeft Club een procedure lopen, maar het wil niet langer wachten op de afwikkeling daarvan bij de Raad van State. Het wil zijn nieuwe stadion in 2024, om concurrentieel te zijn in Europa.

Parking en stadspark

De stad zal Club de gronden van Jan Breydel in erfpacht geven. Eens de bouw van het nieuwe stadion afgerond is, wordt het oude stadion afgebroken en komt op die plek een parking en een park.

40.000
zitjes
Het nieuwe stadion zal 40.000 zitjes tellen en moet in 2024 af zijn.

Met de deal moet een einde komen aan een processie van Echternach. Een nieuwe thuisbasis moet het eindpunt worden van de complete renovatie van de club. Eigenaar Bart Verhaeghe gaf blauw-zwart sinds zijn komst in 2012 een commerciële en sportieve make-over. Club is vandaag de marktleider in het Belgische voetbal. Verhaeghe wil nu concurrentiëler worden in Europa. Dat kan alleen met een nieuw stadion.

De bedoeling was lang dat Club zou verhuizen naar een site langs de Blankenbergse Steenweg, ten noorden van het stadscentrum. Maar die plannen liepen flinke averij op door een juridische strijd over de herbestemming van de gronden.

Antwerp-eigenaar Paul Gheysens en ondernemer Joris Ide, aandeelhouder van Anderlecht, trokken met nog andere partijen naar de Raad van State tegen de plannen. Zij hebben gronden rond de Blankenbergse Steenweg en vreesden dat hun eigendommen minder waard zouden worden na de herbestemming.

Raad van state

De Raad van State heeft intussen de meeste van zijn adviezen over de klachten klaar. Opvallend genoeg zijn die volgens onze informatie behoorlijk gunstig voor Club. Zowel Ide als Gheysens zou te horen hebben gekregen dat zijn beroep niet aanvaard wordt. De uitkomst van een aantal andere beroepen is nog niet bekend. Maar zelfs als die allemaal gunstig blijken voor Club, dan is Verhaeghe er nog lang niet.

Het plan om een stadion te bouwen ten noorden van het stadscentrum liep averij op door een juridische strijd over de herbestemming van de gronden.

De Raad van State moet nog zijn arrest uitspreken op basis van de voorliggende adviezen. Dat duurt nog eens zes maanden tot een jaar. En als die horde genomen is, moet de stad de eigenaars onteigenen en moet Club een omgevingsvergunning van Vlaanderen krijgen.

Tegen de onteigening zijn weer procedures bij de Raad van State mogelijk en de omgevingsvergunning kan worden aangevochten bij een administratief college, de raad voor vergunningsbetwistingen.

Tottenham

Op die mallemolen wilde Club niet langer wachten. Daarom kwam er toenadering tussen de stad en de club om te gaan voor de Tottenham-optie. Die Premier League-ploeg bouwde in Londen een gloednieuw stadion naast het oude.

De site Jan Breydel is recreatiegebied. Een herbestemming van de gronden is dus niet nodig. Club heeft alleen een bouwvergunning nodig, die de stad met plezier zal afleveren. De stad is Club terwille omdat het een van zijn grote uithangborden het koste wat het kost in de stad wil houden. 

Diepe zakken

Er circuleerden geruchten dat de Knokse burgemeester Leopold Lippens likkebaardend keek naar de situatie van de club. Club opende onlangs een gloednieuw oefencomplex van 16 miljoen euro in de Knokse deelgemeente Westkapelle. Dus begon rond te gaan dat Club ook voor zijn stadion wel eens naar Knokke-Heist zou kunnen uitwijken.

Maar bronnen rond het dossier stellen dat Knokke nooit een optie was. Plan B, waar in het grootste geheim aan gewerkt is, was Jan Breydel.

Een nieuw stadion in Knokke-Heist bouwen, waar Club al een oefencomplex heeft, was nooit een optie.

Geld is geen probleem. De nv Club Brugge staat financieel als een huis, waardoor het geen probleem mag vormen leningen los te weken bij de banken. En Verhaeghe is niet de enige met diepe zakken bij Club. Ook Jan Boone, CEO van de koekjesbakker Lotus, is aandeelhouder en bestuurder. Het is nooit officieel bevestigd, maar er zou een pact bestaan tussen de aandeelhouders om mee te investeren in het nieuwe stadion.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud