Advertentie

Club Brugge verdedigt Noa Lang na incident: 'Geen enkele antisemitische ondertoon'

Speler Noa Lang haalde zich de woede op de hals tijdens de titelviering, waar verschillende fans en spelers zich niet aan de coronamaatregelen hielden. ©Photo News

Club Brugge werd donderdag kampioen en bouwde een niet zo coronaproof feestje. De Brugse politie is van plan pv's uit te schrijven. Ook Noa Lang veroorzaakte ophef door mee te zingen met een omstreden supporterslied.

Club Brugge mag zijn landstitel zondag vieren met 500 supporters tijdens de slotmatch tegen Genk in het Jan Breydelstadion. De federale ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid hebben het licht op groen gezet voor de organisatie van een coronaproof testevent. Zo'n testevent gaat gepaard met protocollen over onder meer afstand en mondmaskers.

Hoe Club Brugge de slotmatch concreet zal organiseren, is nog niet duidelijk. Daarvoor zijn lokaal nog afspraken nodig. Na donderdagavond staat de lokale politietop er niet voor te springen, maar burgemeester Dirk De Fauw gaf intussen aan dat die er wel zullen komen.

'Club is onbetrouwbare gesprekspartner'

Blauw-zwart werd donderdag voor de 17de keer landskampioen na een 3-3 gelijkspel op het veld van Anderlecht. Dat leidde 's avonds al tot feesttaferelen in de buurt van het Jan Breydelstadion. Verschillende supporters troepten samen, zonder afstand te houden of een mondmasker te dragen.

De Brugse korpschef Dirk Van Nuffel is niet te spreken over de houding van Club Brugge tijdens de titelviering. Volgens Van Nuffel hield Club zich niet aan de op voorhand gemaakte afspraken om de coronamaatregelen maximaal te kunnen naleven. Mensen die zich niet aan de maatregelen hielden, onder wie enkele Club-spelers en trainer Philippe Clement, kunnen zich aan een proces-verbaal verwachten.

Club Brugge heeft zich niet gehouden aan de afspraken. Wie zich niet aan de coronamaatregelen hield, kan een proces-verbaal verwachten.
Dirk Van Nuffel
Brugse korpschef

Zo was afgesproken dat er geen contact zou zijn tussen spelers en supporters. 'Dat is om samenscholingen te vermijden, maar ook om spelers te beschermen tegen besmettingen. Club Brugge heeft zich hier ontpopt tot onbetrouwbare gesprekspartner', zegt Van Nuffel. Wie geïdentificeerd kan worden op beelden, zal een pv krijgen.

Of de bescheiden spelershulde van zondag nog kan doorgaan, kan de korpschef niet met zekerheid zeggen. 'Daarover moet Club Brugge maar afspreken met de burgemeester. Ik ben momenteel niet enthousiast om nog afspraken met hen te maken, als die niet worden nageleefd.'

Ondertussen bevestigde burgemeester Dirk De fauw dat er strikte afspraken zullen worden gemaakt met de club voor de spelershulde. 'We maken vrijdag en zaterdag concrete afspraken en dan kan de hulde plaatsvinden.'

Noa Lang

Tijdens het feest heeft speler Noa Lang zich ook de woede van heel wat supporters en politici op de hals gehaald. Op beelden die via sociale media worden gedeeld, is te zien hoe het Nederlandse goudhaantje van blauw-zwart met de Club-supporters voluit 'Liever dood dan Sporting Jood' meezingt.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft geen begrip voor Lang. De Waalse politicus is de sterke man van de amateurclub Francs Borains. 'De 'aartsvijand' associëren met Joden, in dronken toestand of niet, zou ik als voorzitter van mijn voetbalclub nooit accepteren', schreef hij op Twitter. 'Ik verwacht uitleg en excuses van Lang en een sanctie van Club Brugge en de voetbalbond.'

Ook Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane liet haar ongenoegen blijken op Twitter. Ze kreeg bijval van Jean-Michel Javaux, burgemeester van de Luikse gemeente Amay en voormalig partijvoorzitter van de Franstalige groenen.

Club Brugge heeft vrijdag met een kort persbericht gereageerd op de heisa. 'Boeren voor supporters van Club Brugge, kakkers voor supporters van KV Mechelen, smurfen voor supporters van Genk, Joden voor supporters van Anderlecht, het zijn allemaal geuzennamen die vaak ook door de supporters van de ploeg zelf aangenomen worden', zegt Club.

'Noa Lang was jaren speler bij Ajax en gaf al verschillende malen aan ook supporter te zijn van die ploeg. Ajax Amsterdam draagt de geuzennaam Joden met trots. Als Noa Lang donderdagavond na het behalen van de landstitel meezong met onze supporters dan is daar geen enkele antisemitische ondertoon aan gekoppeld. Noa wou op geen enkele manier iemand kwetsen of beledigen en het spijt ons als dat wel gebeurd is. Club draagt inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel. De hele Club-familie hoopt op een positieve manier de titelviering te kunnen voortzetten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud