Corruptie-onderzoek naar toewijzing Olympische Spelen Tokio 2020

Tsunekazu Takeda, de voorzitter van het Japans Olympisch Comité. ©REUTERS

Zowel het Franse gerecht als het Internationaal Olympisch Comité gaat na of er smeergeld is betaald bij de toewijzing van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio.

De voorzitter van het Japans Olympisch Comité, Tsunekazu Takeda, zou op 10 december in Parijs in verdenking gesteld zijn voor 'actieve corruptie' die verband houdt met de toewijzing van de Olympische Spelen aan Tokio in 2020. Een gerechtelijke bron heeft vrijdag een bericht daarover in de krant Le Monde bevestigd aan het persbureau Reuters, maar Takeda ontkent het zelf dan weer in een mededeling.

De Franse onderzoeksrechters proberen in elk geval al drie jaar zicht te krijgen op een verdachte betaling van 2 miljoen euro tijdens de campagne die Japan in 2013 voerde om de Spelen van 2020 toegewezen te krijgen. Tokio haalde het van de andere kandidaat-steden Madrid en Istanboel. 

De betaling gebeurde door het Japanse bidcomité aan een Singaporees adviesbureau. Het geld zou via-via zijn doorgesluisd aan de Senegalees Lamine Diack, de inmiddels geschorste oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. Diack zou als lid van het IOC in ruil voor het geld zijn stem aan Tokio hebben gegeven. 

IOC

 De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat ook onderzoek doen naar de zaak. Het IOC besloot vrijdag naar aanleiding van het Franse onderzoek zelf ook de gang van zaken onder de loep te nemen. 'We starten in nauwe samenwerking met Franse justitie een onderzoek en komen vrijdag samen om de situatie te bespreken', meldt het IOC. 'We willen benadrukken dat Takeda onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.'

Takeda zelf houdt zijn onschuld staande. 'Ik heb helemaal niets fout gedaan en al zeker geen mensen omgekocht bij ons succesvolle bid', zegt hij in een verklaring.

Eerder deed de Japanse justitie al onderzoek naar de toewijzing. Net als bij een ander onafhankelijk Japans onderzoek was de conclusie dat er niets illegaals kleefde aan de betaling van Takeda. De Japanner, zelf IOC-lid sinds 2012, krijgt van het olympische comité dan ook het voordeel van de twijfel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect