Coucke hoestte 5 miljoen extra op voor Anderlecht

Het bod van Coucke werd als het meest gunstige beoordeeld, maar toen zijn naam uit de enveloppe kwam leidde dat voor ophef in de raad van bestuur. ©BELGA

Marc Coucke verhoogde in de allerlaatste minuut zijn bod op Anderlecht met 5 miljoen euro, na weerstand in de raad van bestuur.

Marc Coucke heeft op het laatste moment 5 miljoen euro extra op tafel moeten leggen om voetbalclub RSC Anderlecht binnen te halen. Dat blijkt uit een reconstructie van De Tijd. Het hogere bod kwam er nadat de finale voorstellen van de vier kandidaat-kopers op anonieme wijze waren vergeleken.

Daarbij werd het bod van Coucke als het meest gunstige beoordeeld, maar toen zijn naam uit de enveloppe kwam zorgde dat voor ophef in de raad van bestuur. Een aantal aanwezigen had het moeilijk met de flamboyante multimiljonair en KV Oostende-voorzitter als nieuwe eigenaar van de profclub.

Bod Gheysens

In een normale biedstrijd wordt er met verschillende partijen op gelijke voet overlegd. Maar dat is hier niet gebeurd.

Het bod van Coucke – 55,5 miljoen euro voor 74 procent van de aandelen – kwam neer op een waardering van 75 miljoen euro (exclusief netto-schuld). Ook Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute en Besix-topman Johan Beerlandt gingen uit van een zelfde waardering, maar Ghelamco-topman Paul Gheysens bood meer: 91 miljoen euro.

Na heel wat discussie besloot het bestuur telefonisch contact op te nemen met Coucke en hem te vragen of hij zijn aanbod met 5 miljoen euro wou verhogen. De ondernemer hapte na enige bedenktijd toe. Kort daarna werden de andere bieders ingelicht over de definitieve beslissing.

Slechte papieren

De manier waarop één kandidaat nog in de allerlaatste minuut de kans kreeg zijn bod aan te passen, zorgde voor heel wat ongenoegen bij de andere bieders. ‘In een normale biedstrijd wordt er met verschillende partijen op gelijke voet overlegd,’ klinkt het daar. ‘Maar dat is hier niet gebeurd.’ Dat de aandeelhouders ook voor meer cash kozen terwijl de club financieel in slechte papieren zit, is opmerkelijk.

Ingewijden gaan ervan uit dat Coucke - die zondag de overstap maakt van KV Oostende naar Anderlecht - extra kapitaal in de club zal moeten pompen.

Eind vorig jaar zat RSC Anderlecht met een exploitatieverlies van 20 miljoen euro en was de kredietlimiet bij huisbankier BNP Paribas met 5 miljoen euro overschreden. De club worstelt met een structureel hoge schuldenlast en heeft amper genoeg reserves om financiële schokken op te vangen. Ingewijden gaan ervan uit dat Coucke - die zondag de overstap maakt van KV Oostende naar Anderlecht - extra kapitaal in de club zal moeten pompen.

Morgen in de weekendkrant van De Tijd: Anderlecht, reconstructie van een financiële thriller.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content