Coucke krijgt zes aandeelhouders naast zich bij Anderlecht

©BELGA

Er is na de overname door Marc Coucke duidelijkheid hoe de nieuwe aandeelhoudersstructuur van voetbalclub Anderlecht eruit gaat zien.

Landskampioen Anderlecht is een maand geleden overgenomen door ondernemers Marc Coucke en Joris Ide. Zij kochten 74 procent van de aandelen voor ongeveer 60 miljoen euro. Hoe de twee bevriende ondernemers het aandelenpakket onder elkaar verdelen, is niet bekend. Coucke wordt de sterke man, waardoor het zo goed als zeker is dat hij een meerderheidsbelang in de club neemt. Ide wordt de stille vennoot met een minderheidspakket die als klankbord zal dienen voor Coucke.

Nieuwe regime

Er is intussen overeenstemming over hoe het resterende aandelenpakket wordt verdeeld. Het gaat om vijf aandeelhouders die elk vijf procent zullen aanhouden. Dat schrijft het weekblad Trends op zijn website en wordt bevestigd aan De Tijd. Het gaat om Johan Beerlandt, Etienne en Olivier Davignon, Michaël Verschueren, Claire en Julie Vanden Stock en Alexandre Van Damme.

Van hen raakte meteen na de overname bekend dat zij aan boord zouden blijven onder het nieuwe regime van Marc Coucke. Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck, een gewezen topman van bierreus AB InBev, neemt tenslotte één procent voor zijn rekening.

De verkoop van Anderlecht was een erfeniskwestie. De club zat decennialang verankerd bij de families Vanden Stock en Colin. De club kwam te koop omdat voorzitter Roger Vanden Stock zijn exit plande en geen van zijn twee dochters interesse toonde in zijn voetsporen te treden. Bij de overname bleek echter dat dochters Claire en Julie er toch voor kozen een symbolisch belang in de club aan te houden.

Sleutelspeler

De sterkhouder van het ancien régime was zonder enige twijfel Alexandre Van Damme. De miljardair - Van Damme is één van de belangrijkste aandeelhouders in bierreus AB InBev - greep geruisloos de macht nadat hij zijn aandelenpakket in alle stilte van 2,5 naar ruim 16 procent uitbreidde.

Zijn vetorecht maakte van hem een sleutelspeler bij de overname, waarin Coucke zonder de steun van Van Damme nooit in geslaagd zou zijn. Nu de club volgens hem in goede handen is, bouwt hij zijn belang opnieuw af. Met zijn luitenant Van Biesbroeck - die club de voorbije jaren zakelijk probeerde te moderniseren - heeft hij ook nog altijd zijn ogen en oren in de cockpit van de club.

Michaël Verschueren, zoon van de legendarische Anderlecht-manager 'Mister Michel', halveert zijn belang van 10 naar 5 procent. Hij sloot zich aan bij het bod van Coucke en zou naar verluidt een prominente rol krijgen in de toekomst van de club. Verschueren heeft goede contacten in het Europese topvoetbal door zijn bestuurszitje bij de ECA, de Europese clubfederatie. Dat geeft hem toegang tot de voorzitters van grote clubs als Real Madrid en Juventus.

De familie Davignon zakt van 7,5 naar 5 procent, terwijl Johan Beerlandt (ex-topman van bouwgroep Besix) zijn belang van 5 procent behoudt. Beerlandt lanceerde samen met zijn zakenpartner, de Egyptische familie Sawiris, ook een overnamebod op Anderlecht. De andere kandidaten waren Paul Gheysens van projectontwikkelaar Ghelamco en een consortium rond Wouter Vandenhaute van mediagroep Woestijnvis. Winnaar werd uiteindelijk Coucke die erg laat in de race stapte en in het diepste geheim onderhandelde

Het bod van Coucke zou Anderlecht, schulden incluis, waarderen op ongeveer 100 miljoen euro. De nieuwe eigenaars hebben diepe zakken. Coucke verkocht zijn bedrijf OmegaPharma, net als Ide zijn gelijknamige staalgroep van de hand deed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud