Coucke schikt met oud-aandeelhouders Anderlecht

Marc Coucke heeft een deal in een dispuut met de verkopende aandeelhouders van voetbalclub Anderlecht. ©BELGA

Anderlecht-eigenaar Marc Coucke begraaft in een deal van 3 miljoen euro een financieel dispuut met de verkopende aandeelhouders van de club.

Dat stelt Etienne Davignon in een mededeling in naam van de verkopende aandeelhouders. Zij slikken een minwaarde van 3 miljoen euro op de verkoop van hun aandelen, maar in ruil bedongen ze bij Coucke dat er geen verdere juridische strijd volgt.

Mocht in de toekomst blijken dat Anderlecht toch meer waard is en dat de huidige geste van de verkopende aandeelhouders niet nodig is, zullen zij dat bedrag niet recupereren. Het wordt dan door de familiale holding van Coucke, Alychlo, doorgestort naar Anderlecht om het kapitaal van de club te versterken.

Aandelenpakket

Coucke en zijn vennoot Joris Ide kregen eind 2017 74 procent van Anderlecht in handen voor ongeveer 60 miljoen euro. De rest van het aandelenpakket bleef bij de aandeelhouders die eerder al aan boord waren: de bouwondernemer Johan Beerlandt, Etienne Davignon en zijn neef Olivier, de huidige sportdirecteur Michael Verschueren, de biermiljardair Alexandre Van Damme, Claire en Julie Vanden Stock en de huidige CEO Jo Van Biesbroeck. De historische eigenaars, ex-voorzitter Roger Vanden Stock en zijn neef Philippe Collin, besloten te verkopen, net als een groep kleinere aandeelhouders.

Coucke vertilde zich aan de overname, schreef De Tijd al. Omdat hij laat in het verkoopproces stapte en iedereen in snelheid nam, moest het boekenonderzoek snel gebeuren. Nadien zouden financiële lijken uit de kast zijn gevallen. Die is Coucke nu aan het ruimen.

Misleid

De ondernemer voelde zich misleid door de vorige eigenaars over een aantal financiële verplichtingen. Coucke zou zich gestoord hebben aan torenhoge commissies die betaald zijn op transfers en aan clausules in de spelerscontracten. Daarom weigerde hij een schijf van 6 miljoen, geparkeerd op een bankrekening van Anderlecht, uit te betalen aan de verkopende aandeelhouders.

Coucke werkt aan een gezondmaking van de club via een kapitaalverhoging van 35 miljoen euro. Anderlecht boekte in het jaar tot juni 2018 een nettoverlies van 6,5 miljoen euro, waardoor de club haar eigen vermogen zag teruglopen tot 8 miljoen euro. Ze heeft ook 83 miljoen euro schuld, waarvan maar 10 miljoen langlopend. Een mogelijke uitkomst van de kapitaalverhoging is dat de familie Vanden Stock definitief uit de bestuurskamer van de club verdwijnt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud