Coucke voegt golfclubs toe aan pretimperium

Dat de flamboyante Oost-Vlaming nu ook zijn oog heeft laten vallen op de golfsport is geen toeval. Het spel zit stevig in de lift in België. Ons land telt 88 golfclubs ©Photo News

Het toeristische imperium van Marc Coucke in het Ardense stadje Durbuy blijft groeien. De Oost-Vlaamse ondernemer staat er dicht bij de aankoop van twee golfclubs.

Ondernemer en investeerder Marc Coucke bevestigt dat hij op het punt staat twee golfclubs in de buurt van het Ardense stadje Durbuy over te nemen. Het gaat om de golfbaan van Durbuy in de deelgemeente Barvaux-sur-Ourthe en die van Five Nations in het nabijgelegen Méan. Beide clubs beschikken over 18 holes, en bij de laatste hoort ook een golfhotel met 35 kamers. Ze tellen samen zo’n 600 leden. ‘De deal is getekend, maar nog niet geclosed’, zegt Coucke.

De deal is getekend, maar nog niet geclosed.
Marc Coucke
Ondernemer en investeerder

Coucke koopt de golfterreinen van de Blue Green-groep van de Nederlandse multimiljonair Eric Wilborts, medeoprichter en ex-aandeelhouder van de fitnessketens HealthCity en Basic-Fit. Daarmee werd een principieel akkoord gesloten, maar de financiering van de deal is nog niet helemaal rond. Wilborts is een gewezen toptennisser die na zijn sportcarrière een fortuin vergaarde in de tennis- en de golfsector. Bij de beursgang van de fitnessketen Basic-Fit cashte hij eerder dit jaar 86 miljoen euro door zijn aandelen van de hand te doen.

Extra puzzelstuk

Met de investering in de golfsport voegt Coucke een extra puzzelstuk toe aan zijn pretimperium in en rond Durbuy. Sinds de verkoop van Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo investeerde hij volop in toeristische attracties in het Luxemburgse dorp.

Hij kocht onder meer het bekende hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes en installeerde er de celebritychef Wout Bru om een Michelin-ster na te jagen. Coucke nam ook het avonturenpark La Petite Merveille over, net als een hotel en een camping.

67.000
Golf zit in de lift in ons land. Dit jaar wordt naar verwachting de kaap van 67.000 actieve spelers overschreden.

Voorts koestert Coucke concrete plannen om in Durbuy een gloednieuw museum voor hedendaagse kunst neer te poten. De ondernemer wil er zijn privécollectie van meer dan 300 werken van de Franse avant-gardist Marcel Duchamp wil onderbrengen. Zijn Duchamp-collectie is een van de grootste ter wereld.

Geen toeval

Dat de flamboyante Oost-Vlaming nu ook zijn oog heeft laten vallen op de golfsport is geen toeval. Het spel met het witte balletje zit stevig in de lift in België. Ons land telt 88 golfclubs en de verwachting is dat dit jaar de kaap van 67.000 actieve spelers wordt overschreden. Ook bij buitenlandse golfliefhebbers scoort België erg goed.

Maar ondanks dat succes hapt een op de vier golfclubs in België ook naar adem, blijkt uit een doorlichting van De Tijd. Van de 88 golfclubs die België rijk is, zijn er 53 met minimaal 18 holes. 21 clubs worstelen met een zwakke financiële basis als gevolg van structurele verliezen. Bij vijf clubs is er zelfs sprake van een negatief eigen vermogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n