Advertentie

Cristiano Ronaldo keert terug naar Manchester United

De Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo. ©AFP

De topvoetballer Cristiano Ronaldo maakt de overstap van Juventus naar Manchester United, waar hij tussen 2003 en 2009 floreerde.

Manchester United en Juventus hebben een akkoord over de transfer van Cristiano Ronaldo. Dat heeft de Engelse topclub vrijdag bevestigd. De 36-jarige Portugees keert dus terug naar het oude nest waar hij doorbrak bij het grote publiek.

Manchester United moet wel nog een persoonlijk akkoord vinden met de speler, zegt de club. Ook moet Ronaldo nog de gebruikelijke medische testen afleggen.

Ronaldo voetbalde sinds 2018 in Turijn, waar hij nog een contract van een jaar had. Hij leek op weg naar Manchester City, maar kiest uiteindelijk dus voor rivaal United, de club waar hij zijn naam als wereldvedette maakte. Tussen 2003 en 2009 scoorde Ronaldo 118 doelpunten in 292 wedstrijden in het United-shirt.

Wereldster

In 2009 verliet Ronaldo Engeland en trok hij voor 94 miljoen euro naar Real Madrid, waar hij negen jaar zou voetballen en talloze doelpunten scoorde. In de zomer van 2018 stapte hij over naar Juventus, dit keer voor 105 miljoen euro. Hoewel Ronaldo al genoeg bewees dat hij behalve een sportief genie ook een commerciële hit is - na zijn komst verkocht Juventus prompt 30 procent meer abonnementen en profiteerde het van betere sponsordeals - zal Juventus voor deze transfer op zijn beurt 'maar' 25 tot 40 miljoen euro krijgen.

Dat heeft te maken met de leeftijd van Ronaldo, maar ook met financiële malaise waarmee de club kampt door corona. Tussen maart 2020 en juni 2022 zou de negatieve impact 320 miljoen euro bedragen, onder meer omdat de ticketverkoop zwaar te lijden had onder de lege stadions en omdat de kosten stegen. Net zoals bij Lionel Messi, die andere peperdure voetbalgod, en Barcelona het geval was, werd het salaris van Ronaldo - een slordige 30 miljoen euro per jaar - een te grote loonlast voor de Italianen.

Om de corona-impact op te vangen en de langetermijnplannen tot 2024 te kunnen uitvoeren - die in september 2019, in precoronatijden, werden goedgekeurd - kondigde de raad van bestuur in juli aan dat Juventus zijn kapitaal wil versterken door tot 400 miljoen euro vers geld op te halen. Maar ook op de transfermarkt hoopt de club te kunnen cashen. Volgens de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport moet Juventus deze zomer zeker voor 100 miljoen euro aan spelers verkopen om het huishoudboekje op orde te krijgen.

30 miljoen
jaarsalaris
Het salaris van Ronaldo - een slordige 30 miljoen euro per jaar - werd een te grote loonlast voor de Oude Dame.

Ronaldo won tot dusver in zijn loopbaan meer dan 30 prijzen, waarbij vijfmaal de Champions League. Hij schreef ook vier keer het WK voor clubs op zijn naam en veroverde in totaal zeven landstitels in Engeland, Spanje en Italië. Met Portugal werd de vijfvoudige winnaar van de Gouden Bal in 2016 Europees kampioen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud