Advertentie

De lange lijdensweg van voetbalclub Anderlecht

De voormalige Anderlecht-toplui Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock zijn in verdenking gesteld voor oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. ©BELGAIMAGE

In volle aanloop naar de afronding van een financieel reddingsplan voor Anderlecht ontploft een splinterbom rond de club. Dubieuze transfers onder het oude management zetten het gerecht op het spoor van onfrisse praktijken bij de verkoop aan Marc Coucke.

De discussie over de financiële redding van recordkampioen Anderlecht duurt al bijna anderhalf jaar. Daarbij staan een kamp rond eigenaar Marc Coucke en een rond een groep historische aandeelhouders met als belangrijkste boegbeeld Michaël Verschueren tegenover elkaar.

De bedoeling is dat Coucke tientallen miljoenen die de club hem nog verschuldigd is, wegstreept. Tegelijk wordt gewerkt aan een nieuwe kapitaalinjectie van tientallen miljoenen euro's. Dat vers geld moet mee worden opgehoest door een nieuwe investeerder, samen met Coucke en de minderheidsaandeelhouders.

Kickstart voor heropbouw

Die operatie dient als kickstart voor de heropbouw van Anderlecht - dat kampt met een grote schuldenberg door opgestapelde verliezen. Het moet de nieuwe operationale leiding van Anderlecht, voorzitter Wouter Vandenhaute, zijn sportieve rechterhand Peter Verbeke, CEO Jos Donvil en coach Vincent Kompany, extra marge geven om werk te maken van de terugkeer aan de Belgische voetbaltop.

Tegen die al complexe achtergrond vallen nu nieuwe lijken uit het verleden uit de kast. Sinds Couckes komst was het niets dan sportieve, financiële en ook gerechtelijke ellende voor de Vlaamse miljardair bij Anderlecht.

Volgens het gerecht gedroeg de oud-top van Anderlecht zich niet koosjer bij de verkoop aan Coucke eind 2017. Hij zou financieel benadeeld zijn door de sleutelfiguren die toen de dienst uitmaakten bij de club.

Sinds de komst van Marc Coucke was het niets dan sportieve, financiële en ook gerechtelijke ellende voor de Vlaamse miljardair bij Anderlecht.

Het gaat om toenmalig voorzitter en grootaandeelhouder Roger Vanden Stock, ex-CEO Jo Van Biesbroeck en de toenmalige sportieve manager Herman Van Holsbeeck. Daarnaast speelden volgens het gerecht ook makelaar Christophe Henrotay en advocaat Luc Deleu, beiden jaren kind aan huis bij Anderlecht, een dubieuze rol bij de verkoop.

Opmerkelijk is dat Deleu dit jaar nog is benoemd in de raad van bestuur van Anderlecht. Hij is aangeduid door de historische groep minderheidsaandeelhouders.

Zwart geld

De namen van Henrotay en Van Holsbeeck vielen eerder al in een gerechtelijk onderzoek rond paars-wit. Henrotay is vorig jaar door het gerecht officieel in verdenking gesteld voor onregelmatigheden bij de transfers van Anderlecht-spelers naar het buitenland.

Het vermoeden is dat Henrotay dubieuze constructies opzette rond een aantal uitgaande transfers bij Anderlecht: die van Chancel Mbemba en Aleksandar Mitrovic naar Newcastle en die van Youri Tielemans naar AS Monaco. Mogelijk roomde Henrotay miljoenen aan commissies op transfers af. Het geld zou hij hebben ondergebracht in buitenlandse vennootschappen. Die dienden als doorgeefluik om tussenpersonen in het zwart te betalen. Daarbij komt Van Holsbeeck in beeld.

Ook Van Holsbeeck is in 2019 officieel in verdenking gesteld van witwassen, corruptie, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De ex-Anderlecht-manager streek mogelijk in het zwart commissies op voor hand- en spandiensten bij transfers. Van Holsbeeck werd in 2018 na 14 jaar dienst op staande voet ontslagen door Coucke. Het leidde tot een geschil tussen Coucke en Van Holsbeeck over zijn ontslagregeling.

Herman Van Holsbeeck werd in 2018 na 14 jaar dienst op staande voet ontslagen door Coucke. Het leidde tot een geschil tussen Coucke en Van Holsbeeck over zijn ontslagregeling.

Anderlecht heeft ook een dossier lopen tegen Henrotay bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat is een beroepsorgaan in het parallelle systeem voor sportrecht. Anderlecht betwist de betaling aan Henrotay van openstaande facturen voor commissies bij transfers. Het BAS besliste in juli de zaak te schorsen, in afwachting van wat de gerechtelijke onderzoeken naar Henrotay opleveren.

Henrotay en Van Holsbeeck hebben tot nu toe altijd hun onschuld staande gehouden.

Via het onderzoek naar de transfer van Mitrovic belandden de speurders bij de afwikkeling van de verkoop van de club in 2017. Vermoed wordt dat ook daarbij een en ander onfris is verlopen. Ongetwijfeld zal dat een impact hebben op de interne werking van de club, waar het onderlinge wantrouwen tussen veel belangrijke pionnen erg groot is.

Verliezen recupereren

De nieuwe gerechtelijke perikelen maken het voor Coucke niet gemakkelijker Anderlecht te redden en te beginnen met de recuperatie van zijn enorme verliezen. De overname van Anderlecht - mogelijk dus tegen een te hoge prijs - en meerdere cashinjecties door de precaire financiële situatie hebben Coucke al zo'n 130 miljoen euro gekost.

De vele personeelswissels maken de situatie er niet stabieler op. De club is sinds 2020 aan zijn derde CEO toe. Van Biesbroeck - gewezen topper bij de bierreus AB InBev en vandaag nog actief in verschillende raden van bestuur bij Belgische bedrijven - werd vervangen door Karel Van Eetvelt. Die vertrok na amper een halfjaar en werd in januari vervangen door Jos Donvil. Ook de sportieve leiding was een duiventil, met na de exit van Van Holsbeeck achtereenvolgens Luc Devroe, Michaël Verschueren en nu Peter Verbeke.

Betrokkenen spreken beschuldigingen tegen

In een reactie laat het advocatenkantoor Clifford Chance weten dat het 'heeft kennis genomen van de beslissing van de onderzoeksrechter om haar in verdenking te stellen uit hoofde van (vermeende) strafbare feiten in het raam van een onderzoek dat verband houdt met de verkoop van voetbalclub Anderlecht.'

Clifford Chance ontkent met klem bij strafbare feiten betrokken te zijn en 'vertrouwt erop dat ook de gerechtelijke overheden tot dat besluit zullen komen'. Het zal vanzelfsprekend haar medewerking aan het onderzoek verlenen, klinkt het. Gezien het onderzoek geheim is, zal ze er geen verdere communicatie rond voeren.

Ex-clubadvocaat Luc Deleu zegt dat hij naar 'eer en geweten' heeft gehandeld. Het verbaast hem dat hij in verdenking is gesteld. 'Clifford Chance wilde de transactie niet via de eigen derdenrekening laten verlopen', legt hij uit. 'Het kantoor zag een deontologisch probleem, omdat er ook een geldsom naar hun moest gaan. Toen heeft men mij gevraagd om de transactie af te handelen.'

'Deontologisch probleem'

Waaruit dat 'deontologisch' probleem precies bestond, wil Deleu niet gezegd hebben. 'Dat een advocatenkantoor betaalt wordt voor geleverde diensten is normaal, maar als er daarnaast nog andere afspraken waren ... Kijk, als er malversaties zijn gebeurd bij afspraken over de verkoop, dan weet ik daar niets van. Ik was bij die gesprekken niet betrokken. Wat ik gedaan heb is een technische transactie: op dag 1 is het bedrag op de rekening overgeschreven, en op dag 2 is de repartitie gebeurd en overgeschreven naar de lijst met begunstigden.'

Deleu is sinds april bestuurder bij RSC Anderlecht. 'Ik heb het management meteen ingelicht toen ik bericht kreeg dat ik in verdenking werd gesteld', zegt hij. Zijn zetel in het bestuur staat volgens Deleu momenteel niet ter discussie: 'Als iemand twijfelt aan mijn integriteit, zal ik uiteraard een stap terug zetten. Maar op dit moment is dat niet aan de orde.'

De advocaat van Herman Van Holsbeek wil niet inhoudelijk reageren op de zaak. 'We zijn enkele dagen geleden geïnformeerd over de inverdenkingstelling. We gaan inzage vragen in het dossier', zegt zijn advocaat Daniël Spreutels.

Roger Vanden Stock ontkent de beschuldigingen via zijn advocaat Laurent Kennes. 'Hem op deze manier beschuldigen, op 79-jarige leeftijd en zonder eerdere veroordeling, dat had niet gehoeven. Dit is een manier om iemands reputatie te bezoedelen.' Ook de advocaat van Jo Van Biesbroeck laat weten dat zijn client ontkent ook maar enige inbreuk te hebben gepleegd. De advocaat van spelersmakelaar Christophe Henrotay wil geen commentaar geven en herinnert eraan dat een inverdenkingstelling niet betekent dat iemand schuldig is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud