Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

De metamorfose van Manchester City

©BELGAIMAGE

In zeven jaar transformeerde de steenrijke sjeik Mansour uit Abu Dhabi het zieltogende Manchester City, de nieuwe club van Kevin De Bruyne, tot een Europese topper.

Toen Mansour bin Zayed, een steenrijke sjeik uit Abu Dhabi, Manchester City in september 2008 kocht voor zo’n 180 miljoen euro, balanceerde de club op de rand van de afgrond. De vorige eigenaar, de Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra, in eigen land veroordeeld voor corruptie, verdween al na amper één seizoen met de staart tussen de benen.

De fans van de fiere volksclub, die al meer dan 30 jaar hunkerden naar een belangrijke prijs, vreesden dat Manchester City als speeltje van sjeik Mansour hetzelfde lot zou ondergaan. Vlak na zijn overname regende het verwensingen aan zijn adres.

In 2008 pakte sjeik Mansour uit met een eerste toptransfer: de Braziliaan Robinho kwam over van Real Madrid. ©Photo News

Zo schreeuwde Colin Schindler, een verstokte City-fan en auteur van het boek ‘Manchester United Ruined My Life’: ‘Ze hebben mijn grote liefde, die Shinawatra in een hoer veranderde, opgedirkt in een zijden kleedje en haar gedrenkt in het verleidelijkste Arabische parfum. Ik herken mijn club niet meer. Ze is rot tot op het bot.’

Maar in zeven jaar tijd transformeerde de 45-jarige Mansour het zwalpende Manchester City in een Europese topper, vaste klant in de Champions League. City won twee keer de Engelse landstitel én de FA Cup, de bekercompetitie. Toen het in 2012 de titel binnenhaalde, was dat voor het eerst in 44 jaar.

Petrodollars

Sinds sjeik Mansour bin Zayed in september 2008 Manchester City overnam, gaf de club al meer dan 1 miljard euro aan transfers uit. De waslijst begint in 2008 met de aankoop van de Braziliaan Robinho, voor 43 miljoen euro. Afgelopen weekend legde City zelfs 75 miljoen euro op tafel voor Wolfsburg-ster en Rode Duivel Kevin De Bruyne, wat hem meteen de duurste Belgische voetballer ooit maakt. City tekende eerder deze zomer al voor een nieuw Engels record, door 70 miljoen euro op tafel te leggen voor het jonge Engelse supertalent Raheem Sterling. Alleen al deze zomer spendeerde de club bijna 210 miljoen euro.

Mansour draaide vooral de geldkraan open. Hij pompte meer dan 1 miljard euro in spelerstransfers. Als vijfde van 19 zonen van sjeik Zayed, de stichter van de Verenigde Arabische Emiraten, put hij uit een familiereservoir van miljarden petrodollars. Die ongebreidelde uitgaven leverden City vorig jaar wel een boete van 60 miljoen euro op van de Europese voetbalfederatie UEFA. Omdat Mansour de financiële fairplay-regels - clubs mogen niet meer uitgeven dan ze binnenkrijgen - met de voeten trad.

Mansour profiteerde ook van de groeiende wereldwijde uitstraling van de Premier League, uitgezonden in meer dan 200 landen, en de vetpotten van de televisierechten. Ter illustratie: de nieuwe binnenlandse tv-deal voor de drie seizoenen tussen 2016 en 2019 levert de Engelse Premier League-clubs 5,1 miljard euro op. Daarbovenop komt zeker evenveel voor internationale contracten, minstens 3 miljard euro per jaar. Net als Manchester City vangt elke club vanaf het seizoen 2016-2017 jaarlijks 212 miljoen euro.

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan tekende niet alleen voor de broodnodige kapitaalinjectie, hij zette Manchester City ook organisatorisch op de rails. ©AFP

Sjeik Mansour zorgde niet alleen voor de broodnodige kapitaalinjectie, hij zette Manchester City ook organisatorisch op de rails. Hij benoemde een vertrouwenspersoon, Khaldoon al-Mubarak, een succesvol zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten, tot voorzitter. In een interview een paar jaar geleden verwonderde die zich over het amateurisme bij de club. ‘Er was zelfs geen personeelsafdeling’, merkte al-Mubarak verbaasd op.

Mansour greep in en trok in oktober 2012 de alom geprezen Spanjaard Txiki Begiristain, een oud-speler van FC Barcelona, aan als directeur voetbalzaken. De Fransman Patrick Vieira, een gerespecteerd oud-topvoetballer, is al een tijd jeugdverantwoordelijke. Anno 2015 is Manchester City uitgegroeid tot een geoliede machine met een jaaromzet van 440 miljoen euro.

Minder bekend is dat Mansour ook fors investeert in de verpauperde wijk rond het Etihad-stadion, in het oosten van Manchester. Zo opende City er eind vorig jaar de City Football Academy, een investering van 274 miljoen euro.

De eerste dag van onze landgenoot Kevin De Bruyne bij Manchester City.

Hoewel die academie in de eerste plaats eindelijk eigen jeugdspelers naar het eerste elftal moet loodsen, creëerde ze ook tientallen banen in een van de armste buurten van Engeland. Verrassend ook: ondanks zijn imago van rijkeluisclub heeft Manchester City de goedkoopste abonnementen van de Premier League, concludeert de Britse krant The Daily Mail. Voor minder dan 411 euro volg je er alle thuiswedstrijden.

Één ding is zeker: zeven jaar na Mansours intrede is er van verwensingen geen sprake meer. ‘De eigenaar zorgde voor professionalisme en waardeert het City-erfgoed’, verwoordde de Brit David Conn het in zijn boek ‘Richer Than God: Manchester City, Modern Football And Growing Up’.

Maar ondanks alle binnenlandse trofeeën van de voorbije jaren blijft sjeik Mansour sportief op zijn honger zitten. Eigenlijk droomt hij maar van één ding: de Champions League winnen. Net op dat kampioenenbal reed het sterrenensemble van Manchester City keer op keer een slecht parcours. Mocht nieuwbakken City-ster Kevin De Bruyne sjeik Mansour eind mei die felbegeerde beker schenken, dan wacht hem een ongeziene bonus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud