portret

De Qatarese sjeik die grootse plannen heeft met Neymar

Met de transfer van Neymar heeft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani zijn gedroomde ambassadeur te pakken voor het WK in Qatar in 2022.

Wie praat nog over het economisch embargo tegen Qatar als je net de grootste voetbaldeal aller tijden hebt gesloten? Dat moet sjeik Tamim bin Hamad al-Thani gedacht hebben toen hij deze week de Braziliaanse voetballer Neymar voor 222 miljoen euro transfereerde van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain (PSG). Die laatste club is sinds 2012 in handen van al-Thani en de Qatarese koninklijke familie.

WK voetbal 2022

 Over vijf jaar organiseert Qatar het wereldkampioenschap voetbal. Met Neymar heeft sjeik al-Thani de perfecte mascotte beet. Als de Braziliaan met zijn nieuwe ploeg PSG, die in Qatarese handen is, voor het WK nog de Champions League wint, is dat de ultieme promostunt.

Imago

 Met de megatransfer wil al-Thani de wereld tonen dat Qatar ondanks het embargo van Saoedi-Arabië en co. financieel sterk in zijn schoenen staat. Neymar is meer dan louter het nieuwste speeltje van de sjeik en past in een ruimere investeringsstrategie.

Investeringsfonds

Het geld dat al-Thani gebruikt om Neymars contract bij Barcelona af te kopen komt uit de spaarpot van Qatar Sports Investments (QSI), een afdeling van het Qatarese staatsinvesteringsfonds QIA. Dat laatste bezit een portefeuille van zo’n 300 miljard euro.

Op het eerste gezicht lijkt Neymar het nieuwste speeltje van een sportgekke sjeik. De 37-jarige al-Thani, die drie vrouwen heeft en zijn opleiding kreeg in het Verenigd Koninkrijk, heeft al lang affiniteit met topsport. In 2006, toen hij nog kroonprins was, werd hij door een Egyptische krant zelfs verkozen als ‘grootste sportpersoonlijkheid van de Arabische wereld’, nadat hij succesvol de Aziatische Spelen had georganiseerd in Doha. Zelf speelt de man naar verluidt badminton en bowling als amateur.

Maar terwijl iedereen nakaart over het absurde bedrag van de Neymar-deal, wrijft de Qatarees zich in de handen. De Braziliaanse ster is precies wie hij nodig heeft om het WK voetbal in 2022 als ambassadeur te promoten. De jonge sjeik, die sinds 2013 zijn land leidt, zorgde er persoonlijk voor dat het toernooi over vijf jaar in Qatar plaatsvindt. 222 miljoen euro mag dan wel een smak geld zijn. In vergelijking met het totaalpakket dat de steenrijke golfstaat veil heeft voor de wereldbeker - naar verluidt zo’n 100 miljard dollar - is de cheque voor Neymar een peulenschil.

Burenruzie

De transfer komt er ook op een moment dat Qatar positieve publiciteit kan gebruiken. De voorbije maanden kwam de ministaat vooral in het nieuws door de burenruzie met Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein. Officieel beschuldigt het blok rond Riyad de Qatari’s ervan te flirten met het sjiitische Iran en een resem terreurorganisaties, maar het is vooral Doha’s groeiende invloed die de ogen uitsteekt. Zo huisvest Qatar de nieuwszender al-Jazeera - de belangrijkste van de Arabische wereld - en de populaire luxevliegtuigmaatschappij Qatar Airways.

Met de megatransfer van Neymar leidt al-Thani de aandacht af van de strubbelingen en van het economisch embargo dat de Saoedi’s tegen zijn land hebben ingesteld, met onder meer een boycot van Qatar Airways. De sjeik wil tonen dat zijn land financieel stevig in zijn schoenen staat, met of zonder embargo. Bovendien zet hij Saoedi-Arabië een neus. Met het staaltje voetbaldiplomatie versterkt al-Thani het imago van Qatar als invloedrijke ministaat die boven zijn gewicht bokst.

Achter het voetbalverhaal zit dus wel degelijk een groter plan. Sinds het embargo tegen Qatar van kracht ging, beseft het land meer dan ooit dat verre vrienden, overzeese investeringen en een pro-Westers imago een must zijn om op de lange termijn te overleven. Dat bleek ook toen Doha de voorbije weken westerse goodwill probeerde te kopen door Amerikaanse F-15-jets en Italiaanse marineschepen te bestellen. Het land had zich deze week ook nog graag ingekocht bij de luchtvaartmaatschappij American Airlines, maar die deal is afgesprongen.

Portefeuille

Het geld voor al die aankopen komt uit het staatsinvesteringsfonds Qatar Investment Authority (QIA), dat gespekt is met dollars van de gasverkoop. Qatar is de grootste gasexporteur ter wereld. Het fonds is intussen goed voor zo’n 300 miljard euro. In de portefeuille zitten naast aandelen in bedrijven zoals de automaker Volkswagen, de supermarktketen Sainsbury’s en de bank Barclays miljarden aan vastgoed. Het ultieme doel van het investeringsfonds is Qatar veilig te stellen voor de dag dat de olie- en gasverkoop zijn beste tijd heeft gehad.

Maar Qatari’s zouden Qatari’s niet zijn als er niet wat prestige en blingbling aan te pas kwam. Het verklaart enkele paradepaardjes in de portefeuille van het fonds zoals de Londense wolkenkrabber The Shard - een van Europa’s hoogste gebouwen - en de legendarische supermarkt Harrods. Ook de sportieve investeringen passen in dat plaatje. Met Neymar als kers op de taart.

Terwijl PSG de Braziliaan in Parijs voorstelt aan duizenden nieuwe fans, dagdroomt al-Thani ongetwijfeld van de dag dat de razend populaire voetballer met zijn Parijse club de beker van de Champions League in de lucht steekt. Als die dag komt, zal de sjeik al helemaal geen spijt hebben van zijn investering. Of die nu strikt genomen economisch rendabel was of niet, zal hem worst wezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud