Deceuninck haakt af als hoofdsponsor wielerploeg Patrick Lefevere

Remco Evenepoel (midden) is het goudhaantje van Deceuninck-Quick-Step. ©LAPRESSE

De producent van pvc-profielen Deceuninck stopt na drie jaar als medehoofdsponsor van de wielerploeg Deceuninck-Quick-Step, terwijl uitgerekend dinsdag bekend raakte dat Quick-Step zijn samenwerking met teammanager Patrick Lefevere zes jaar verlengt.

'Na drie jaar als trotse hoofdsponsor bevestigt Deceuninck dat het vanaf 2022 geen shirtsponsor meer zal zijn van het wielerteam geleid door Patrick Lefevere', liet Deceuninck weten in een persbericht. CEO Francis Van Eeckhout was niet bereikbaar voor commentaar. Ook Patrick Lefevere wilde geruchten over een exit van Deceuninck eerder op de dag niet bevestigen.

De essentie

  • Na drie jaar stopt de producent van pvc-profielen Deceuninck als sponsor van de wielerploeg van Patrick Lefevere.
  • Met Remco Evenepoel mikt Lefevere de komende jaren op winst in de Ronde van Frankrijk, pal in de kernmarkt van Deceuninck.
  • Quick-Step, de andere hoofdsponsor, verlengde uitgerekend dinsdag zijn samenwerking met Lefevere tot 2027.

Voor Deceuninck is de wielersponsoring nochtans een belangrijke bedrijfspoot. Het pompt zowat 1 procent - 6 à 7 miljoen euro - van zijn jaaromzet in de koers. Vooral op markten als Frankrijk en Turkije is wielersponsoring cruciaal. En onlangs zette Deceuninck ook voet aan de grond in het wielergekke Colombia.

In zijn jaarverslag over het afgelopen boekjaar liep Deceuninck nog hoog op met die zichtbaarheid in het wielermilieu. 'In 2020 bereikte het tv-billboard (de kijkcijfers, red.) tot drie keer meer kijkers dan verwacht.' Veel wielerwedstrijden konden perfect zonder publiek plaatsvinden, waardoor de koers als attractieve kijksport met smaakmakers als Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Wout Van Aert sterker uit de coronastorm is gekomen. Voor bedrijven is het wielrennen, dat het grootste deel van zijn inkomsten uit sponsoring haalt, veel aantrekkelijker geworden dan tijdens de dopingjaren.

Evenepoel

Ook opmerkelijk is dat het net nu tot een breuk komt. Met het goudhaantje Remco Evenepoel zet Lefevere de komende jaren vol in op winst in de Ronde van Frankrijk, pal in de kernmarkt van Deceuninck. Verder in het jaarverslag benadrukt Deceuninck het belang van viparrangementen voor klanten tijdens grote wedstrijden als de Ronde van Frankrijk.

In de wandelgangen is te horen dat de vervanging voor Deceuninck al geregeld is. Dat zou verklaren waarom de geruchten over een nakende overstap van drievoudig wereldkampioen Peter Sagan van Bora-hansgrohe naar de ploeg van Lefevere aanzwellen. Lefevere bevestigde dinsdag de interesse in Sagan.

Loyaal

Nog dinsdag raakte bekend dat Quick-Step, die andere hoofdsponsor, zijn samenwerking met Lefevere zes jaar verlengt. Het vloermerk van het Wielsbeekse moederbedrijf Unilin, op zijn beurt in handen van de Amerikaanse beursgenoteerde groep Mohawk, begon eind jaren 90 in tandem met Lefevere aan een steile opmars in de wielerwereld. Dankzij vedetten als Tom Boonen en recenter wereldkampioen Julian Alaphilippe en Evenepoel werd Quick-Step een huisnaam in wielerminnend Vlaanderen.

Wij zijn een loyale partner, daar verandert de beslissing van Deceuninck niets aan.
Ruben Desmet
CEO Unilin

Dat Quick-Step zijn sponsorbijdrage zou verhogen om de miljoenen van Deceuninck deels te compenseren, zoals De Standaard schrijft, wil Unilin-CEO Ruben Desmet niet bevestigen. 'Wij hebben de voorbije 23 jaar met Patrick veel watertjes doorzwommen. Ik zie dat onze beste renners hun contract (Alaphilippe en Evenepoel, red.) al verlengd hebben, dus ik ben ervan overtuigd dat Patrick weet waar hij mee bezig is. Wij zijn een loyale partner, daar verandert de beslissing van Deceuninck niets aan.'

'Dit is heel belangrijk voor ons', zegt Lefevere. 'Meer en meer teams kunnen langere contracten aanbieden aan hun renners omdat ze zekerheid hebben over sponsoring. Dankzij de deal met Quick-Step kunnen wij die zekerheid nu ook bieden in onderhandelingen met makelaars.' Dat is niet onbelangrijk, want met een dure klimtrein voor Evenepoel en een kloeke ploeg voor het klassieke voorjaar kan Lefevere alle financiële middelen gebruiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud