Dries Mertens weigert contract portretrechten te ondertekenen

Rode Duivel Dries Mertens weigert zijn contract over de portretrechten te ondertekenen. Het is niet de eerste keer dat er een conflict is tussen de voetbalbond en de nationale ploeg inzake portretrechten. ©BELGA

Rode Duivel Dries Mertens weigert zijn contract over de portretrechten bij de Belgische Voetbalbond te ondertekenen. Onder meer de exclusiviteit die de sponsors van de Belgische voetbalbond eisen, stoot op tegenstand bij de Rode Duivel.

Rode Duivel Dries Mertens weigert zijn contract over de portretrechten bij de Belgische Voetbalbond te ondertekenen. Het contract bepaalt hoe en tegen welke prijs de voetbalbond het gezicht van de internationals mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De advocaten van de Rode Duivels ondertekenden vorige week het contract. Alleen Stijn Francis, de makelaar van Mertens, deed dat niet. Hij verwijst naar het contract dat Mertens bij zijn Italiaanse club SSC Napoli heeft.

Het kamp-Mertens moet dan maar klacht neerleggen
Bondsfunctionaris

De voetbalbond zou volgens HLN zelfs voorgesteld hebben om de officiële ploegfoto zonder de 31-jarige aanvaller te nemen, maar dat zou Mertens niet zien zitten. Gevraagd naar wat er nu moet gebeuren, zei een bondsfunctionaris: 'Het kamp-Mertens moet dan maar klacht neerleggen.'

Geen cent

Het geschil legt het spanningsveld bloot tussen de eigen sponsors van de spelers en de sponsors van de voetbalbond. Die laatste eisen een grote mate van exclusiviteit, wat veel Rode Duivels niet zien zitten.

In maart zaten de onderhandelingen nog muurvast, omdat de spelers vreesden dat hun foto gebruikt zal worden voor campagnes die 'niet stroken met hun imago'. Concreet kregen ze geen inspraak in de aard van de campagnes en zouden ze tijdens het WK alleen reclame voor de partners van de KBVB mogen maken.

Het conflict tussen de Rode Duivels en de Belgische Voetbalbond sleept al langer aan. Voor het EK in 2016 waren er spanningen tussen de spelersgroep en de bond omdat sommige spelers nog geen cent hadden gezien van de portretrechten voor het WK in Brazilië twee jaar eerder.

Transparantie

Daarbij rezen er vragen over de werking van de stille handelsvennootschap die was opgericht om de portretrechten te regelen. De spelers eisten meer transparantie over de verdeelsleutel en de toekenning van de rechten. De algemene vergadering van die vennootschap moet de betrokken partijen elk jaar informeren over de inkomsten en de uitbetalingen, maar de bond was 'vergeten' die te houden.

De KBVB besloot de vennootschap een stille dood te laten sterven en de portretrechten te vervangen door een eengemaakt premiestelsel. Omdat daar toen nog geen akkoord over was, weigerden enkele spelers om deel te nemen aan sponsoractiviteiten van de bond. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect