Eerste e-sportsteam trekt naar de beurs

Het team Astralis in actie. ©AFP

Het Deense e-sportsbedrijf Astralis Group noteert voortaan op de Nasdaq First North Growth Market Denmark. Waarnemers zeiden dat de beursgang succes had bij jonge fans van de teams.

Astralis Group haalde moeiteloos 150 miljoen Deense kroon op (20 miljoen euro) tegen 8,95 Deense kroon per aandeel, het aanbod was overingetekend. De openingskoers bedroeg 9,50 Deense kroon, de koers stond maandag rond de middag op 8,90 Deense kroon. De marktkapitalisatie bedraagt ruim 500 miljoen Deense kroon (66,9 miljoen euro). Dat is best veel voor deze beurs waar vooral kleinere bedrijven noteren.  

Astralis bestaat uit verschillende teams die deelnemen aan professionele e-sportscompetities. Het team Astralis zit in het topsegment van de ‘first-person shooter’-game Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO), de collega's van Origen richten zich op League of Legends (LoL) en die van Future FC op FIFA. Vooral in CS: GO bouwde Astralis een reputatie op en werden al miljoenen dollars aan tornooiprijzen verdiend.

Astralis Group heeft ook sponsordeals met bedrijven zoals de automaker Audi en de maker van computerapparatuur Logitech. 

CS:GO - Astralis vs. G2 Esports [Dust2] Map 1 - Group B - ESL Pro League Season 10 Finals

Het bedrijf zegt sinds augustus break-even te draaien. De inkomsten komen van sponsordeals, merchandising en het mede-eigenaarschap van grote tornooien waarbij een deel van de uitzendrechten en reclame-opbrengsten naar het bedrijf vloeit. De inkomsten worden voor 2019 geraamd tussen 40 miljoen en de 43 miljoen Deense kroon (5,3 tot 5,75 miljoen euro) en het brutobedrijfsresultaat (ebitda) zou negatief zijn tussen 20 miljoen en 22,5 miljoen Deense kroon (2,7 tot 3 miljoen euro).

Tegen 2022 zouden de inkomsten tussen 85 miljoen en 100 miljoen Deense kroon bedragen en zou er een licht positief brutobedrijfsresultaat kunnen worden geboekt. 

Video

Naar verwachting gaat de wereldwijde e-sportssector in 2022 goed zijn voor bijna 2 miljard dollar aan inkomsten uit sponsordeals, tornooiprijzen, reclame en mediarechten. Daarbij zouden zo’n 595 miljoen kijkers worden bereikt, met dank aan videodiensten zoals Twitch, YouTube en Mixer. Momenteel wordt de markt becijferd op 1,1 miljard dollar, ruim een verdubbeling tegenover 2016.

Consolidatie

CEO Nikolaj Nyholm, die ervaring opdeed als durfkapitalist, zei dat de beursgang het bedrijf toelaat op langere termijn te werken en nieuwe investeerders aan boord te brengen. Europese en Aziatische investeerders hadden zich al geëngageerd om de beursgang te steunen. ‘We willen de notering ook gebruiken om ons goed te positioneren in een verwachte consolidatie van de sector’, zei de CEO aan het persbureau Bloomberg. 

Indien het tot een golf van fusies en overnames komt, zal Astralis Group moeten opboksen tegen concurrenten zoals Cloud9 en Team SoloMid, beide uit Los Angeles en aan de top van de ranglijst van Forbes van de meest waardevolle e-sportsbedrijven met telkens 400 miljoen dollar.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud